sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1919 se je v Zagorju rodil Tone Leskovšek, ki velja za pobudnika ustanovitve najstarejše likovne kolonije v Sloveniji in tem delu Evrope: slikarske kolonije Izlake – Zagorje.

Današnji torek v Zasavju bo miren. Otroci se lahko udeležijo počitniških dejavnosti, odrasli pa obiščejo zasavske muzeje. V Zagorju, bodo rušili objekt, zato bo cesta zaprta, v zgornjem delu Trbovelj pa bo motena dobava pitne vode. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 9. julij 2024


Vreme

Danes bo sprva zmerno do pretežno oblačno, možna bo kakšna ploha. Čez dan se bo jasnilo. Popoldne bo predvsem v hribovitih krajih kakšna nevihta. Ponekod v notranjosti Slovenije bo pihal vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 21, najvišje dnevne od 28 do 33.

Jutri in četrtek bo sončno, še bolj vroče in soparno, popoldne bodo posamezne nevihte.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju velja do 28. decembra 2024 izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zidanem Mostu je oviran promet zaradi rekonstrukcija hodnika za pešce do 28. avgusta 2024.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.

Na lokalni cesti Loke pri Zagorju–Zaloka bo zaradi rušenja objekta na naslovu Loke pri Zagorju 47 veljala delna zapora ceste. Med 15. in 21. julijem bo cesta po potrebi popolnoma zaprta v časovnih intervalih med 8. in 11. uro in med 11.30 in 15. uro. Obvoz bo urejen preko ceste čez Spodnje Izlake.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na naslovih Cesta OF, Keršičev hrib, Gabrsko (1-3), zg. Golovec, Savinjska c. (35,36) in Cesta T. Čeč, da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu 9 danes predvidoma od 7.30 do 16.00 ure motena oskrba s pitno vodo. Uporabnikom priporočajo, da vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči, preden jo uporabijo.

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Tirna Rovišče, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ.


Električna energija

Danes bo od 8. do 11. ure zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Pasjek, NNV Spodnje Tepe (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo od 8. do 10. ure zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Njiva, izvod 1. Drnovšek, Dolanc (nadzorništvo Trbovlje).


Dogodki


MC Hrastnik

Torkove packarije

Danes bodo otroci v sklopu poletnih počitnic v MCH med 10. in 11.30 uro na ustvarjalni delavnici izdelovali obeske za ključe.

 


DPM Trbovlje

Sonce in smeh

Od 9. do 13. ure se lahko osnovnošolci udeležijo poletnega počitniškega varstva, ki so ga člani Društva prijateljev mladine Trbovlje poimenovali Sonce in smeh. Danes bodo pripravili tekmovalni živ žav in izdelovali zapestnice prijateljstva.


ZMŠT

Bazen Trbovlje

Letno kopališče Trbovlje je odprto vsak dan od 9. do 19. ure, večerno rekreativno plavanje je omogočeno od 20. do 21 ure. Kompleks obsega veliki plavalni bazen, srednji bazen za otroke in bazenček za najmanjše. Na voljo je veliko zelenih površin, kot tudi površin, uporabnih za športne igre kot so odbojka na mivki, namizni tenis, badminton, trampolin … Nameščena so tudi otroška igrala, v srednjem bazenu pa tobogan za najmlajše.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku je poleti odprta ob ponedeljkih, torkih in sredah od 13. do 19. ure, ob četrtkih in petkih od 8. do 14. ure, ob sobotah je knjižnica zaprta. Matična Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je poleti odprta ob ponedeljkih in torkih od 12. do 19. ure, ob sredah, četrtkih in petkih od 8. do 14. ure, ob sobota je zaprta. Enota Dom Svobode je odprta ob ponedeljkih in torkih od 15. do 19. ure, ob sredah, četrtkih in petkih pa od 7. do 11. ure, ob sobotah je zaprta. V Zagorju je matična Knjižnica Mileta Klopčiča poleti odprta ob ponedeljkih in sredah od 11. – 19. ure, ob torkih, sredah in četrtkih pa od 8. do 15. ure. Enota Kisovec je odprta ob torkih od 11.30 do 19. ure, enota Izlake pa ob četrtkih od 11.30 do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Pred Delavskim domom Hrastnik

Raje poginemo od lakote, kot da bi umirali počasi ob beraških mezdah

Pred delavskim domom v Hrastniku si lahko ogledate zunanjo občasno razstavo z naslovom Raje poginemo od lakote, kot da bi umirali počasi ob beraških mezdah, ki prikazuje gladovno stavko zasavskih rudarjev v juliju leta 1934.


Park pred OŠNHR Hrastnik

Duost mamo oblub

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.

 


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Tone Leskovšek

Na današnji dan leta 1919 se je v Zagorju rodil Tone Leskovšek, ki velja za pobudnika ustanovitve najstarejše likovne kolonije v Sloveniji in tem delu Evrope: slikarske kolonije Izlake – Zagorje. Bil je likovni pedagog, slikar in gledališki ustvarjalec. Močno je vplival na kulturno življenje v Zagorju in Zasavju. Med vojno je deloval v Osvobodilni fronti, leta 1943 so ga aretirali in zaprli v trboveljskih in celjskih zaporih in taborišču vojnih ujetnikov v Mühlberg Stalag. Po vojni je bil zaposlen kot občinski uradnik in kasneje kot učitelj. V Zagorju je režiral nekaj gledaliških del, predvsem pa je bil scenograf, kostumograf, igralec … Leta 1958 je diplomiral iz likovnega in tehničnega pouka. Po diplomi je postal likovni pedagog na topliški OŠ v Zagorju. Leta 1964 je med svojim delovanjem kot odbornik zagorske občinske skupščine dosegel, da je občina Zagorje sprejela sklep o ustanovitvi slikarske kolonije Zagorje-Izlake. Bil je slikar zagorske pokrajine. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade. Umrl je17. aprila leta 1979 v Zagorju.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor