sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1973 je umrl gradbeni projektant Anton Stergaršek, doma iz Šavne Peči, ki je zasnoval največjo hidroelektrarno v Jugoslaviji, Đerdap na Donavi.

Danes se začenja dvodnevna gasilska veselica v Turju, zabavali vas bodo Guštni muzikanti. V Trbovljah bodo ZMŠTjevci v okviru Poletnega odra pripravili kviz pod zvezdami. Nadaljujejo se počitniške dejavnosti, ogledate si lahko še različne razstave ali se udeležite današnjih rednih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 5. julij 2024


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 16, najvišje dnevne od 25 do 30 °C.

Jutri in nedeljo bo sončno in vroče. Pihal bo jugozahodni veter.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju velja do 28. decembra 2024 izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zidanem Mostu je oviran promet zaradi rekonstrukcija hodnika za pešce do 28. avgusta 2024.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Tirna Rovišče, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Unično (nadzorništvo Hrastnik), od 10.30 do 12.30 ure odjemalcem iz TP Krištandolska cesta (nadzorništvo Hrastnik) in od 8. do 13. ure odjemalcem iz TP Selo, izvod Selo-Ribiški dom (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki


PGD Turje

Gasilska veselica

Danes ob 18. uri pred gasilski dom PGD Turje pripravljajo gasilsko veselico z Guštnimi muzikanti. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno, potekal bo tudi srečelov. Vstopnine ni.


DDT, ZMŠT

ZMŠT kviz pod zvezdami

V okviru Poletnega odra lahko danes ob 20.30 uri preizkusite svoje znanje, se zabavajte in odkrijte nove zanimivosti na poletnem ZMŠT kvizu pod zvezdami.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha.


MC ZoS

Petkov Hangout

Vsak petek med 15. in 21. uro bo v Mladinskem centru Zagorje Petkov Hangout. Družite se lahko ob igrah, klepetu, zabavi in še in še.


MC  Hrastnik

Lego robotika

Člani MC Hrastnik bodo danes med 10. in 13. uro, v okviru poletnega programa pripravili delavnico Lego robotika. Mladi Hrastničani bodo spoznavali osnove programiranja in sestavljanja robotov iz priljubljenih Lego kock.


DPM Trbovlje

Sonce in smeh

Od 9. do 13. ure se lahko osnovnošolci udeležijo poletnega počitniškega varstva, ki so ga člani Društva prijateljev mladine Trbovlje poimenovali Sonce in smeh.


ZLU

Gibalne in ritmične urice

V sklopu poletnih otroških počitniških delavnic Zasavska ljudska univerza danes od 9.30 in 11.30 uro pripravlja Gibalne in ritmične igre.


Rdeči križ Slovenije

Krvodajalska akcija

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Vitrina Delavski dom Hrastnik

Andrej Potrata: Razstava stripov

V vitrini Delavskega doma Hrastnik je na ogled razstava stripov hrastniškega ustvarjalca Andreja Potrate.


Zasavske knjižnice

Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku je poleti odprta ob ponedeljkih, torkih in sredah od 13. do 19. ure, ob četrtkih in petkih od 8. do 14. ure, ob sobotah je knjižnica zaprta. Matična Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je poleti odprta ob ponedeljkih in torkih od 12. do 19. ure, ob sredah, četrtkih in petkih od 8. do 14. ure, ob sobota je zaprta. Enota Dom Svobode je odprta ob ponedeljkih in torkih od 15. do 19. ure, ob sredah, četrtkih in petkih pa od 7. do 11. ure, ob sobotah je zaprta. V Zagorju je matična Knjižnica Mileta Klopčiča poleti odprta ob ponedeljkih in sredah od 11. – 19. ure, ob torkih, sredah in četrtkih pa od 8. do 15. ure. Enota Kisovec je odprta ob torkih od 11.30 do 19. ure, enota Izlake pa ob četrtkih od 11.30 do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Zbirke v Zasavskem muzeju Trbovlje si lahko ob ponedeljkih in petkih ogledate od 8. do 13. ure ter ob torkih, sredah in četrtkih od 8. do 18. ure. Julija in avgusta je muzej ob sobotah zaprt. Prav tako je zaprt ob nedeljah in praznikih. Na ogled so naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.


Muzej Hrastnik

Muzej Hrastnik je od ponedeljka do petka odprt od 8. do 14. ure, ko si lahko ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Raje poginemo od lakote, kot da bi umirali počasi ob beraških mezdah

Pred delavskim domom v Hrastniku si lahko ogledate zunanjo občasno razstavo z naslovom Raje poginemo od lakote, kot da bi umirali počasi ob beraških mezdah, ki prikazuje gladovno stavko zasavskih rudarjev v juliju leta 1934.


Duost mamo oblub

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Roparka Lucy

ob 18. uri

Družinska kriminalna komedija, izvirni naslov Lucy ist jetzt Gangster (Nemčija 2022), režija Till Endemann, scenarij Andreas Cordes, Till Endemann, igrajo Kostja Ullmann, Franziska Wulf, Esther Schweins

Vedno vesela in prikupna desetletna Lucy se odloči oropati banko. Še pred nekaj tedni ne bi niti napačno prečkala ceste. Ko pa se v družinski prodajalni sladoleda pokvari naprava za sladoled in morajo zato zapreti družinsko podjetje, je čas za skrajne ukrepe. Lucy huliganskega sošolca Tristana pregovori, naj jo izuri v operaciji Lucyfer. Pri tem obdelata več disciplin za barabe, kot so kraja, laganje, goljufanje in podkupovanje. Urjenje Lucy je tako uspešno, da jo celo njena najboljša prijateljica Rima komaj prepozna in strašno jo skrbi, česa je zdaj zmožna nova, gangsterska različica Lucy.


Motoristi

ob 20. uri

Kriminalna drama, izvirni naslov The Bikeriders (ZDA, 2023), režija in scenarij Jeff Nichols, igrajo Austin Butler, Jodie Comer, Tom Hardy…

Zgodba spremlja vzpon motorističnega kluba Vandals s srednjega zahoda. Iz zornega kota življenja članov se klub v desetih letih razvije iz zbirališča lokalnih tujcev v bolj zloveščo tolpo, ki ogroža edinstven način življenja prvotne skupine.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Anton Stergaršek

Na današnji dan leta 1973 je umrl gradbeni projektant Anton Stergaršek, doma iz Šavne Peči. Leta 1930 je diplomiral na gradbenem oddelku Tehnične fakultete v Ljubljani. Sodeloval je pri projektiranju hidroelektrarn Dravograd in Mariborski otok. Izdelal je projekte, po katerih so zgradili HE Vuzenica, Vuhred, Ožbalt in Zlatoličje. Projektiral je obnovo dravograjske in falske elektrarne. Razvil je stebrski tip hidroelektrarne. Stergaršek je bil tudi član strokovne komisije za jugoslovansko elektrogospodarstvo, kjer je sodeloval pri pripravi projektov za večji del hidroelektrarn, ki so obratovale v tedanji Jugoslaviji. Njegovo delo je tudi osnutek za največjo hidroelektrarno v Jugoslaviji, Đerdap na Donavi. Zaradi njegovega bogatega projektantskega opusa so mu rojaki nadeli nadimek graditelj elektrarn.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor