sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Kolesarji se bodo danes povzpeli na Kum. Pozor, cesta Trbovlje – Kum bo nekaj časa zaprta za drug promet. V Hrastniku bo zaključek festivala Kamerat z Rudarsko godbo Hrastnik in piknik članov KMN AMG Juventus Hrastnik. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 30. junij 2024


Vreme

Danes bo pretežno jasno in vroče. Zapihal bo jugozahodni veter..

Jutri čez dan bodo padavine z nevihtami od severa zajele vso Slovenijo. Hladneje bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 28. decembra 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

V Zidanem Mostu je oviran promet zaradi rekonstrukcija hodnika za pešce do 28. avgusta 2024.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.

Lokalna cesta Trbovlje-Dobovec-Kum bo zaradi kolesarskega vzpona na Kum od 8.30 do 11. ure zaprta za ves promet.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Dobrljevo in Tirna Rovišče, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 9. ure iz TP Studenci (nadzorništvo Hrastnik) ter od 8. do 14. ure iz TP Suhadol, izvod 1.Suhadol, Podkraj (Podkraj 15, Podkraj 20, Podkraj 21, Suhadol 2, Podkraj 94, Suhadol 1, Suhadol 3, Podkraj 13, Podkraj 14, Podkraj 17, Podkraj 16, Podkraj 18 in Podkraj 19. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Festival Kamerat

V rudniškem rovu bodo danes predvajali kratke filme Rasparagan MMXXI, Kam so izginili vsi nasmehi in Zaklad v dolini ter dokumentarna filma Ladja in Deloholiki.

V Kompresorski postaji bodo predvajali celovečerne filme Divja Miška, Zakon trga in Mož brez krivde. Po projekciji filma Mož brez krivde bo sledil pogovor z ustvarjalci.

V Mašinhausu bo potekala Gledališka improvizacija in vzgoja, ki jo pripravlja Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, TIC Hrastnik pa vas bo popeljal na ogled Rudarske ture, pripravili bodo tudi okroglo mizo Tudi film je delo! Pogoji za delo filmskih ustvarjalcev.

V Galeriji Mašinhaus bo na ogled razstava Delo v nastajanju. Za boljši svet. V času festivala do občinskega praznika 3. julija bodo v Hrastniku gostili ukrajinsko umetnico, ki bo na območju nekdanjih rudniških prostorov ustvarjala stensko poslikavo – mural. Kristina Solomčak prihaja iz Drogobiča v Ukrajini.

Kot vsako leto bodo festival Kamerat zaključili v sodelovanju z lokalnimi društvi, tokrat z Rudarsko godbo Hrastnik, Sadjarskim društvom Hrastnik in Funšterc teamom Boben – Čeče.


Smučarsko društvo Kum – Dobovec

Kolesarski vzpon na Kum

Danes ob 9. uri bo začetek kolesarskega vzpona na Kum pri kolesarski trgovini Blokada Trbovlje, cilj pa pri Planinskem domu Kum, kjer bo tudi zaključna prireditev. Vzpon, ki velja za enega najtežjih v Sloveniji, b oletos štel tudi za Pokal Slovenije, ki spada pod okrilje Kolesarske zveze Slovenije.


KS Podkraj

Blagoslov obnovljenega oltarja

V cerkvi sv. Nikolaja v Podkraju bodo danes poleg svete maše tudi blagoslovili obnovljen oltar. Slovesnost bo vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Po obredu bo druženje v bližnjem gasilskem domu.


 

KMN AMG Juventus Hrastnik

Piknik ob zaključku sezone

Člani Kluba malega nogometa AMG Juventus Hrastnik danes pripravljajo piknik ob zaključku sezone 2023/2024 na Trati na Pleskem, nad vasjo Prapretno v občini Hrastnik. Ob druženju bodo analizirali tekočo sezono in sezono 2023 ter podelili nagrade najboljšim članom v letu 2023.


Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Vitrina Delavski dom Hrastnik

Andrej Potrata: Razstava stripov

V vitrini Delavskega doma Hrastnik je na ogled razstava stripov hrastniškega ustvarjalca Andreja Potrate.


Delavski dom – kino

S knjigo v kino: pravljična urica

ob 17.30

Kung Fu Panda 4

ob 18:00

Sinhronizirana animirana akcijska pustolovščina, izvirni naslov Kung Fu Panda 4 (Kitajska, ZDA, 2024), režija Mike Mitchell, Stephanie Stine, scenarij Jonathan Aibel, Glenn Berger, igrajo Jack Black, Awkwafina, Viola Davis, Dustin Hoffman, Ke Huy Quan, Bryan Cranston, …

Po treh smrtonosnih pustolovščinah, v katerih je s svojim neprekosljivim pogumom in norimi borilnimi veščinami premagal zlikovce svetovnega formata, zmajevega bojevnika Poja pokliče usoda, da si že končno malo oddahne. Natančneje, izbran je za duhovnega vodjo doline miru.


Štirje mali odrasli

ob 20:00

Finska drama, izvirni naslov Neljä pientä aikuista (2023), režija in scenarij Selma Vilhunen, igrajo Alma Pöysti, Eero Milonoff, Oona Airola, Pietu Wikström

Uspešna poslanka Juulia je na videz srečno poročena s pastorjem Matiasom. Ko odkrije, da jo mož že nekaj časa vara z Enni, se ji najprej sesuje svet, nato pa jima predlaga, da zaživijo v poliamornem razmerju. Med raziskovanjem novih pravil se Juulia zaljubi v mladega Misko …


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor