nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1901 se je rodil narodni heroj Lojze Hohkraut. Danes je tudi mednarodni dan gasilcev, dan Primoža Trubarja in dan najboljšega prijatelja.

V Zasavju se bo danes spet precej dogajalo. V Trbovljah koncert filmske glasbe, na Dobovcu krajevni praznik in Kumlanski pisker, v Retju ogled Orlove vasi, na Dolu srečanje zasavskih pesnikov, v Hrastniku in Trbovljah teniški turnir Zasavje Open, na Izlakah turnir v malem nogometu, v Hrastniku Maurerjev turnir, v Mlinšah gasilska veselica. Ogledate si lahko različne razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Vreme

Danes bo dopoldne pretežno jasno, popoldne in zvečer pa bo na severu in severovzhodu nastalo nekaj neviht, lahko tudi kakšna močnejša. Kakšna bo možna še v noči na soboto. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 °C.

Jutri bo dokaj sončno. Popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale posamezne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v severni polovici države. V nedeljo bo povečini sončno, pihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek bodo padavine od zahoda postopno zajele večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte. Malo hladneje bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj oskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električnega omrežja.


Dogodki


Delavska godba Trbovlje

Koncert filmske glasbe

Delavska godba Trbovlje pod vodstvom dirigenta Jožeta Kotarja pripravlja nocoj ob 19.30 uri v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje. Koncert bo prava poslastica za vse glasbene in filmske navdušence, zato ga ne smete zamuditi.


Krajevna skupnost Dobovec

Krajevni praznik

Na Dobovcu bo Krajevna skupnost Dobovec od 14. ure naprej pripravila dogajanje ob krajevnem prazniku. Po slovesni proslavi boste lahko zapeli in se zavrteli ob poskočnih zvokih mladih, zabavnih fantov Jatna kvinteta.


Turistično razvojno društvo krajinski park Kum Dobovec

Kumlanski pisker

»Ali poznate skrivnost Kumlanskega piskra? Nemogoče, saj jo vsako leto odkrivamo na novo …« pravijo organizatorji prireditve Kumlanski pisker iz Turistično razvojnega društva krajinski park Kum Dobovec. »Vabimo ekipe, da se prijavite na tekmovanje v kuhanju Kumlanskega piskra, ki bo potekalo v okviru krajevnega praznika KS Dobovec v soboto, 8. junija 2024, ob 13. uri pred šolo na Dobovcu. Napovedujemo ocenjevanje kuharskih umetnij, nagrade za tekmovalce razvedrilni program in veselo druženje. Dobrodošli na Dobovcu, se še glasi njihovo vabilo.


Orlova vas

Srečno v Orlovi vasi

Orlova vas pripravlja danes od 10. do 16. ure prireditev Srečno v Orlovi vasi (ogled ptic ujed in ustvarjalne delavnice v indijanskem šotoru).


Pesniki Zasavja

Srečanje v Zmajevi luknji

Danes ob 16. uri v Zmajevi luknji na Dolu pri Hrastniku pripravljajo Pesniki Zasavja  novo srečanje pesnikov Zasavja, kjer bo tekla beseda o nadaljnjih projektih ter pesniških ustvarjalnih procesih, hkrati pa bo sledilo tudi neformalno druženje. Vljudno vabljeni vsi ljubitelji pesniške besede!


Tenis Slovenija

Zasavje Open 2024

V tem tednu od 3. do 9. junija na hrastniških in trboveljskih teniških igriščih poteka mednarodni turnir serije WTT Zasavje Open, ki se ga udeležujejo številni vrhunski teniški igralci, med drugimi tudi slovenski reprezentanti Bor Artnak, Matic Križnik in Jan Kupčič. Poleg njih je povabilo organizatorja za nastop na glavnem turnirju dobil tudi član Tenis kluba Hrastnik Žiga Šeško, mladi slovenski teniški up. Turnir so zasavski teniški delavci pripravili tudi ob 90. obletnici Tenis kluba Trbovlje. Boji na igriščih so zanimivi, turnir poteka kljub slabšemu vremenu na zunanjih teniških igriščih. Danes ob 10. uri bo finalna tekma dvojic v Hrastniku. V finalu bo tekmoval hrastniški komaj 15-letni teniški as Žiga Šeško skupaj z Nikom Razborškom, pomerila se bosta s slovenskim Davis Cup reprezentantom Janom Kupčičem in Hrvatom Nikolo Bašićem. Danes bosta tudi dvoboja polfinala posameznikov. V Hrastniku se bo ob 10. uri igral tudi polfinale posameznikov. Igrala bosta Luca Wiedenmann (Nemčija in Sebastian Sorger (Švica). Ob 15. uri bo v Trbovljah v polfinalu na igrišču v Trbovljah Boru Artnaku nasproti stal Mika Brunold (Švica).


Športno društvo Izlake

Turnir v malem nogometu

Športno društvo Izlake organizira 9. tradicionalni turnir v malem nogometu. Turnir se bo odvija od petka, 7., do nedelje, 9. junija, na športnem igrišču Izlake. Nagradni sklad znaša 1500 evrov. Pokal pa bo prejel tudi najboljši igralec, strelec ter golman turnirja. Novost letošnjega turnirja je srečolov, ki ga bodo pripravili člani PGD Izlake in bo potekal med turnirjem v soboto in nedeljo.


NK Hrastnik

Maurerjev turnir

Nogometni klub Hrastnik pripravlja ob stoletnici kluba že sedmi Maurerjev turnir. Včeraj so igrale kadetske in članske ekipe kluba. Danes bo na sporedu turnir U7 (2017) in U9 (2015). Turnir se prične ob 9. uri in bo potekal do 19. ure. Jutri se bodo pomerili še mladi nogometaši U11 (2013) in U13 (2011), tekme se pričnejo ob osmih in bodo trajale do 19. ure. Ob stoletnici kluba bodo pripravili še dodatni program ob igrišču (srečolov, napihljiva igrala, glasbeni nastopi, XXL igre, gostinska ponudba, promocijski material kluba).


PGD Mlinše

Gasilska veselica

Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Mlinše vabijo danes na gasilsko veselico. Pripravili jo bodo na športnem igrišču na Mlinšah, pričnejo ob 20. uri. Za zabavo bo poskrbel ansambel Nemir, za hrano in pijačo pa domače gasilke in gasilci. Obiskovalce čaka bogat srečelov. Ob 15. uri pa se prične tekmovanje gasilskih enot.


Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure. Galerija bo zaprta 31. maja in 1. junija.


Delavski dom Zagorje

Ars vizija

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava Ars vizije. Razstava bo na ogled 10. junija 2024.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure,  Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je v juniju na ogled razstava literarnih in književnih del lokalnih avtorjev – od socialnega realizma do zvezd prihodnosti.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Lojze Hohkraut

Na današnji dan leta 1901 se je v vasi Bukovca pri Sv. Jedertu (Sedraž – sedanja občina Laško) v rudarski družini rodil narodni heroj Lojze Hohkraut. Bil je med vodilnimi slovenskimi komunisti in organizatorji delavskega gibanja med obema svetovnima vojnama. Deloval je v Revirjih, v Belgiji, Franciji in na Nizozemskem, se šolal v Sovjetski zvezi. Bil je med udeleženci ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Po okupaciji leta 1941 je bil med organizatorju NOB v Zasavju, komandir Trboveljske čete in politični komisar Revirske čete. Med pripravami na prehod II. grupe odredov čez Savo na Štajersko je pri zaselku Cvetež pri Vačah 31. maja 1942 padel v nemško zasedo, bil je ranjen v koleno. Ker bi ga Nemci zajeli, je zakopal dokumente in se sam ustrelil.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan gasilcev

Na današnji dan, 8. junija, praznujemo mednarodni dan gasilcev. Na ta dan je bilo v Nemčiji ustanovljeno prvo prostovoljno gasilsko društvo, kar označuje začetek prostovoljnega gasilstva. V Zasavju so gasilci nepogrešljiv del naše družbe. Nekaj manj kot 3000 gasilcev je vsak dan pripravljenih, da nesebično priskočijo na pomoč in s tem tvegajo tudi svoje življenje. Tu danes delujejo tri gasilske zveze: GZ Hrastnik, GZ Trbovlje in GZ Zagorje. Skupno deluje 29 gasilskih društev. Medtem ko imajo v Hrastniku in Zagorju z nekaj izjemami zgolj prostovoljne gasilce, pa v Trbovljah že več kot 40 let delujejo tudi poklicna enota.


Dan Primoža Trubarja

Ker državni praznik Primoža Trubarja ni dela prost dan, marsikdo sploh ne ve, da danes praznujemo spomin na avtorja prve knjige v slovenskem jeziku, protestantskega duhovnika in prevajalca ter pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora. Praznik sovpada z domnevnim datumom Trubarjevega rojstva leta 1508. Sprejet je bil leta 2010 na posredno pobudo tržaškega pisatelja Borisa Pahorja.


Dan najboljšega prijatelja

Preživite dan z najboljšim prijateljem/prijateljico, razveselite ga z darilcem. Če ne živita v istem mestu, ga pokličite ali mu pošljite prijazno sporočilce.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor