nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan je leta 1941 umrl komunist in narodni heroj Lojze Hohkraut. Danes je svetovni dan športa in mednarodni dan brez tobaka.

V Zasavju se bo danes marsikaj dogajalo. V se odvijajo prireditve ob jutrišnjem občinskem prazniku. Danes bo eden izmed vrhuncev, saj bodo pripravili zabavo Anduht z zanimivimi glasbenimi izvajalci. V Hrastniku se bodo podali iz kuolma v zeleno prihodnost. Rdeči revirji v Zagorju odpadejo. Bodo pa pripravili večer s Pihalnim orkestrom Svea. V Orehovici bo spominska slovesnost. V Hrastniku se bodo predstavili učenci baleta GŠ Hrastnik, v Čolnišah pa bodo igrali nogomet. Nadaljujejo se dogajanja v okviru Tedna vseživljenjskega učenja. Lahko si ogledate številne razstave in se udeležite današnjih rednih aktivnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 31. maj 2024


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Veter ob morju bo proti večeru oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 23 °C.

V soboto bo sončno, zjutraj ponekod megleno. V severnih krajih bo popoldne možna kakšna ploha ali nevihta. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. V nedeljo bo dopoldne dokaj sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno z nekaj plohami in nevihtami. V ponedeljek bodo plohe in nevihte pogostejše.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je do 31. maja na Bregu pri Litiji promet urejen izmenično enosmerno zaradi urejanja avtobusnih postajališč.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.

Zaradi izvedbe prireditev Anduht in Nohšiht do nedelje, 2. junija, do 16. ure velja popolna zapora lokalne ceste Dežman – Ulica 1. junija in popolna zapora parkirišč v okolici Delavskega doma Trbovlje.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure iz TP Belovo, od 10. do 12. ure iz TP Blate, od 12. do 14. ure pa iz TP Draga (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki


Občina Hrastnik

Iz kuolma v zeleno prihodnost

V petek, 31. maja, bodo na območju nekdanjih rudniških prostorov v Hrastniku pripravili Dan odprtih vrat območja nekdanjih rudniških prostorov, na katerem bodo predstavili načrte za njihovo preobrazbo ter razpravljali o tem, kako bodo nove vsebine vplivale na prihodnost Hrastnika. Pričetek ob 10.30 uri, na območju nekdanjih rudniških prostorov v Hrastniku.

Predstavili bodo najboljše zasavske inovacije, sledila bo okrogla miza z naslovom Iz kuolma v zeleno prihodnost. Organiziran bo tudi voden ogled lokacije z neformalnim druženjem s pogostitvijo. V popoldanskem delu bodo organizirali otroške delavnice in kreativne delavnice za odrasle, ponovno bo možen voden ogled lokacije. Zvečer bodo pripravili koncert Iana Ostrožnika.
 

Občina Trbovlje

Prireditve ob občinskem prazniku

V Trbovljah potekajo prireditve ob občinskem prazniku.


Občina Trbovlje

Anduht in  Nohšiht

Danes pripravljajo v Trbovljah prireditev Anduht. Za veliko zabavo je že vse pripravljeno. Šotor za okrog 2000 ljudi je postavljen, veliki oder tudi, izvajalci na koncertnem večeru pa tudi. Današnji Anduht bo na na Ulici 1. junija zaokrožil dogajanje ob občinskem prazniku. Od 20. ure naprej bodo Trboveljčani praznovali s skupinami Šank Rock, Flirrt, Razvaline ter Aktualovo Galamo in Petkovo pumpo.


Glasbena šola Trbovlje

Mini nastop najmlajših godalcev

V dvorani Glasbene šole Trbovlje bodo ob 17. uri pripravili mini nastop najmlajših godalcev v okviru prireditev ob občinskem prazniku.


ZMŠT Trbovlje

Večer družabnih iger

V ZMŠT Trbovlje bodo nocoj ob 20. uri pripravili večer družabnih iger.
 

Rdeči revirji

Danes ni prireditev

Dragi naši, danes, 31. maja 2024, program v Zagorju ob Savi na žalost odpade zaradi slabega vremena. Prav prisrčno pa vas vabimo, da se nam pridružite v soboto 1. 6. 2024 v Kisovcu pred trgovino EVJ. Se vidimo,« so sporočili organizatorji Rdečih revirjev.


Delavski dom Zagorje

Večer s Pihalnim orkestrom Svea

»Zaradi slabe vremenske napovedi in nizkih temperatur, bodo večer s Pihalnim orkestrom Svea izvedli v gledališki dvorani Delavskega doma. Vstopnine ni. Vljudno vabljeni,« sporočajo organizatorji koncerta. Pričel se bo nocoj ob 20. uri. Prireditev poteka v okviru Petkovih poletnih prireditev.


KS Izlake

Spominska slovesnost v Orehovici

Krajevna skupnost Izlake pripravlja danes ob 10. uri spominsko slovesnost v Orehovici. KS Izlake spominsko slovesnost pri spominskem kompleksu v Orehovici pripravlja ob 80. obletnici požiga vasi v Orehovici in v počastitev umrlih domačinov. Sveta maša bo na dan slovesnosti ob 9. uri v cerkvi Sv. Mohorja in Fortunata v Podlipovici.


Delavski dom Hrastnik

Letna plesna predstava Glasbene šole Hrastnik

V Delavskem domu Hrastnik bodo danes ob 18. uri učenci plesne pripravnice, baleta in sodobnega plesa Glasbene šole Hrastnik pripravili plesno predstavo z naslovom V prodajalni igrač. Avtor je C. Orff, zasnova in koreografija predstave je Žužana Bartha.

 


ŠD Čolnišče

Memorial Jožeta Pavška

ŠD Čolnišče prireja 19. memorialni članski turnir Jožeta Pavška, ki bo potekal od 31. maja do 2. junija 2024 na športnem igrišču Ravan nad Čolniščami v malem nogometu.

 
 

ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju je danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure. Smeh. Nori koncepti. Sproščeno druženje. Družabne igre. Glasba. Zanimive debate. Igranje glasbe. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. »Pripelji svoje ideje ali igre, ki jih želiš deliti, in se nam pridruži v zabavi! Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste obiskali MC ZOS-a,« vabijo v MC ZoS.


ZLU

Krožnik dobrega počutja

ZLU danes ob 18. uri v svojih prostorih v Zagorju pripravlja delavnico Krožnik dobrega počutja. Na delavnici bodo udeleženci spoznali sedem enostavnih vsakodnevnih aktivnosti, katere močno izboljšajo duševno počutje in zadovoljstvo, če jih redno vključujejo v svoje življenje. Prakticiranje teh vaj krepi možgane, povezave z drugimi ljudmi in krepijo pozitiven pogled na svet. V drugem delu delavnice bodo spoznali tehniko s kartami, ki je zelo učinkovita metoda reševanja vsakodnevnih izzivov.
 

Rdeči križ Slovenije

Krvodajalska akcija

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


Galerija Medija Zagorje

Batičerija

V galeriji Medija v Zagorju je odprta razstava Batičerija. Projekt je nastal v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Projekt Batičerija 3 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ter udeleženke tečaja kiparstva, ki je potekal v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih pod mentorstvom Borisa Beje ter v sodelovanju z Jonom Brcetom in Ano Mendizza. Umetniško svetovanje je prispevala Yasmin Martin Vodopivec. Razstava bo odprta do 20. junija. Galerija je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure.


Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure. Galerija bo zaprta 31. maja in 1. junija.


Delavski dom Zagorje

Ars vizija

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava Ars vizije. Razstava bo na ogled 10. junija 2024.


Kulturni dom Mlinše

Magična narava

V Kulturnem domu Mlinše je na ogled razstava Magična narava, ki je plod izbora mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije v sodelovanju Nacionalnega inštituta za biologijo in Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije. Obenem razstavlja 11-letna Tia Mihevc, ki vse, kar najde v naravi, uporabi za umetniško ustvarjanje svojih podob iz naravnih materialov. Razstava bo odprta 7. junija.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.

Zasavske knjižnice

Ob petkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju pa je odprta od 10. do 19. ure.

Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je danes zaprta, prav tako enota Dom Svobode. Zaposleni se bodo namreč udeležili strokovne ekskurzije. Knjižnica bo jutri, 25. maja, odprta po ustaljenem delovnem času od 8. do 13. ure.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je na ogled razstava del akademskega slikarja Jožeta Ciuhe ob stoletnici njegovega rojstva. Dela je izbrala njegova hči Marjeta, razstava bo na ogled do 31. maja.

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje si lahko ogledate razstavo avtorskih fotografij Lee Jazbec članice  skupine FOTKI.

V vitrinah v Knjižnici Zagorje lahko ogledate razstavo ročnih del skupine Roki Kisovec.

V knjižnici Kisovec si v maju lahko ogledate razstavo likovnih del Daše Fajfar, članice skupine LIKI.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Lojze Hohkraut

VNa današnji dan je leta 1941 v zaselku Cvetež pri Vačah umrl komunist in narodni heroj Lojze Hohkraut. Delal je v trboveljskem premogovniku. Sodeloval je v stavkovnih gibanjih, predvsem v znani trboveljski stavki leta 1923. Zaradi svoje revolucionarne dejavnosti je bil večkrat brezposeln, zato je 1928 odšel v tujino, kjer je sodeloval v tamkajšnjih naprednih gibanjih in komunističnih partijah Belgije, Francije in Nizozemske ter se 1931 vrnil. Po okupaciji je bil vodja vojnega komiteja in med organizatorji NOB v Zasavju, komandir »Trboveljske čete« in politični komisar »Revirske čete. Med pripravami na prehod II. grupe odredov čez Savo na Štajersko je pri zaselku Cvetež padel v nemško zasedo, bil ranjen in se nato sam ustrelil.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan športa

Svetovni dan športa je danes zaradi razvoja tehnologije, zaradi katerega vse dneve posedamo pred različnimi vrstami ekranov, še toliko bolj pomemben. Na ta dan se niti z najboljšim izgovorom ne moremo izogniti kakršni koli obliki miganja. Po vsej Sloveniji 31. maja potekajo različne športne prireditve, ki se jih lahko udeleži vsakdo. Pomnimo – redna telesna aktivnost je eden najpomembnejših dejavnikov, ki pripomorejo k ohranjanju zdravja.


Mednarodni dan brez tobaka

Vsako leto se 31. maj slavi kot svetovni dan brez tobaka. Ta dan so za dan brez tobaka določile članice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) leta 1987. S tem dnem je želela WHO povečati zavedanje ljudi o škodljivih učinkih kajenja. Vsako leto zaradi posledic kajenja umre okoli 5,4 milijonov ljudi.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor