četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1963 se je rodil aktualni župan Občine Zagorje ob Savi in podpredsednik Državnega sveta Matjaž Švagan. Danes je tudi mednarodni dan spodbujanja kulturne raznolikosti za dialog in razvoj in dan tajnic Slovenije.

V Zasavju bo danes živahno predvsem zaradi prireditev v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. V Zagorju bodo predstavili grad Gamberk, pa pripravili delavnice o povišanih maščobah v krvi in tehnikah sproščanja, potekal bo tudi torkov špil. V Trbovljah bodo prestavili Zasavsko planinsko pot, v Hrastniku pa se bo sestal bralni krožek. Lahko se udeležite tudi današnjih rednih dogajanj in si ogledate številne razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 21. maj 2024


Vreme

Danes bo povečini oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, ki bodo popoldne lahko tudi močnejše. V notranjosti Slovenije bo sprva pihal vzhodnik, ob prehodu vremenske fronte pa bo čez dan zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 23 °C.

Jutri bo spremenljivo z občasnimi krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše v severni polovici Slovenije. Vmes bodo tudi nevihte. Pihal bo veter zahodnih smeri. Tudi v četrtek bo spremenljivo s plohami in nevihtami. Ponekod bo še pihal jugozahodnik.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je do 31. maja na Bregu pri Litiji promet urejen izmenično enosmerno zaradi urejanja avtobusnih postajališč.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.

Na občinski cesti Spodnji Šemnik 1 do križišča pod hišo Spodnji Šemnik 14 v občini Zagorje je zaradi gradnje vodovoda in kanalizacije uvedena premikajoča popolna zapora ceste od 7.00 do 16.30 ure do 21. junija 2024.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 6. do 8. ure iz TP Kisovec šaht (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.
Dogodki

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, bo danes potekalo kar nekaj zanimivih dejavnosti.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Glasbeno literarni večer Gamberk skozi čas

Na mladinskem oddelku Knjižnice Mileta Klopčiča bodo danes ob 18.30 uri pripravili glasbeno literarni večer s predstavitvijo knjige Gamberk skozi čas. Knjigo Gamberk skozi čas je napisal in zanjo zbral podatke ljubiteljski zgodovinar, že pokojni Marjan Klančnik. O knjigi bo spregovoril njegov prijatelj Marjan Bizjak. Pogovor bo moderiral Matej Strgaršek. Glasbeni gost bo gamberški vagant Vlado Poredoš, ki bo zaigral nekaj grajskih na lutnjo. Posebna gostja bo tudi žena pokojnega avtorja Anica Klančnik, ki nam bo prebrala nekaj svojih pesmi.


Zdravstveni dom Zagorje

Povišane maščobe v krvi – zdravstveno vzgojna delavnica

Zdravstveni dom Zagorje pripravlja danes ob 17.30 uri v ZD zdravstveno vzgojno delavnico z naslovom Povišane maščobe v krvi – zdravstveno vzgojna delavnica. »Pridobite ključne strokovne informacije o povišanih maščobah v krvi. Prikažemo vsebnost maščob v določenih živilih in se pogovorimo o možnih spremembah načina življenja,« so zapisali v vabilu.


Tehnike sproščanja – zdravstveno vzgojna delavnica

Udeleženci spoznajo osnovne značilnosti sproščanja in spoznajo tri tehnike sproščanja (dihalne vaje, postopno mišično sproščanje in vizualizacija pomirjujočega kraja). Danes ob 17.30 uri v prostorih ZD Zagorje.


DPM Zagorje

Torkov špil

DPM Zagorje pripravlja danes od 12. do 15. ure na sedežu društva Torkov špil. To je aktivnost društva, kjer se skupaj z osnovnošolci igrajo, delajo domače naloge, ustvarjajo in včasih kaj dobrega spečejo. Je prostor, kjer otroci gradijo medsebojne odnose skozi igro in neformalno učenje.


Planinsko društvo Kum Trbovlje

Zasavska planinska pot z Jožetom Prahom

Planinsko društvo Kum Trbovlje bo danes ob 18. uri pripravilo v Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah pogovor o Zasavski planinski poti. Jože Prah, gozdar, pohodnik, popotnik in poznavalec zasavskih hribov, bo v knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah povedal številne zanimivosti, ki so povezane z zasavsko planinsko potjo.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Srečanje bralnega krožka

Danes ob 19. uri bo v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku Srečanje bralnega krožka. Krožek je bil ustanovljen 8. aprila 2010. Poteka v manjši skupini, enkrat mesečno, ob 19. uri v prostorih knjižnice. Tema vsakega krožka so dela posameznega slovenskega pisatelja oz. pisateljice. Pri izbiri se upoštevajo obletnice rojstev in smrti avtorjev ter želje članov. Prisotne se vsakič seznani tudi z novimi naslovi v knjižnici ter novostmi na slovenskem knjižnem trgu.
MC ZoS

RekreAktivna košarka

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


ZMŠT

Open klub

Ob torkih in petkih med 14. in 18. uro je v Mladinskem centru Trbovlje še posebej živahno, saj mladi dobijo priložnost, da v družbi vrstnikov preživijo popoldne na drugačen način v aktivnostih Open kluba.  Osnovni namen je mladostnikom ponuditi kvalitetno druženje in preživljanje prostega časa, učno pomoč, sodelovanje na delavnicah, katerih namen je tako ustvarjanje, druženje, kakor tudi neformalno učenje na podlagi pozitivnih izkušenj ob sodelovanju z vrstniki in mentorji. Tokrat bo govor o mladih in aktivnem državljanstvu.

Tokrat bodo pripravili ustvarjalni piknik na strehi ZMŠT. Limonada in prigrizki so vključeni.  “Če nas ponovno pozdravijo dežne kapljice, bomo piknik namesto na ZMŠT strehi pripravili pod njo, v našem klubu,” so sporočili organizatorji.


ZMŠT

Košarka

Zavod za mladino in šport Trbovlje vsak torek ob 20. uri organizira brezplačno rekreacijo v dvorani Polaj. Začnejo s košarko. V primeru dobrega odziva in želje po drugih športih imajo še nekaj terminov. V kolikor bo interes za nogomet/odbojko ali kaj drugega, sporočite in bodo organizirali. Vabljeni vsi mladi in mladi po srcu.


Galerija Medija

Razstava Lili Hribovšek

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled slikarska razstava zagorske slikarke Lili Hribovšek, ki se predstavlja z likovnimi deli vizionarske umetnosti, za katero so ključne  duhovne in mistične teme. Slikarka je diplomirala na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje Arthouse v Ljubljani leta 2010. Živi in ustvarja v Zagorju ob Savi, kjer ima prostore tudi njeno Društvo Ars vizija. Poklicno se ukvarja s slikarstvom in pedagoškim delom. Nuša Podgornik o zagorski razstavi: »Razstavo je Lili Hribovšek posvetila arhetipu boginje obilja. Slika Boginja obilja povezuje svetove, simbolizira žensko energijo, milino, mehkobo in moč.« Razstava bo na ogled do 27. maja.


Delavski dom Zagorje

Ars vizija

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava Ars vizije. Razstava bo na ogled 10. junija 2024.


Kulturni dom Mlinše

Magična narava

V Kulturnem domu Mlinše je na ogled razstava Magična narava, ki je plod izbora mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije v sodelovanju Nacionalnega inštituta za biologijo in Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije. Obenem razstavlja 11-letna Tia Mihevc, ki vse, kar najde v naravi, uporabi za umetniško ustvarjanje svojih podob iz naravnih materialov. Razstava bo odprta 7. junija.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Društvo fotografov SVIT

Od bele do črne

Na pročelju Delavskega doma Hrastnik je od 8. do 21. maja na ogled razstava Od bele do črne. Razstavljajo člani in članice Društva fotografov SVIT, ki s hrastniškim Foto klubom izmenjuje razstave že od leta 2015. Razstavljajo: Andrej Repar, Darko Petelinšek, David Brusnjak, Davorin Puhar, Hedvika Gumilar, Igor Kastelic, Rok Deželak, Lidija Polajžer, Mitja Korošec, Mojca Cvirn, Renata Hönigmann, Robert Gajšek, Vanja Tajnšek, Urška Gradišek, Vid Sajko in Žiga Gričnik.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Likovna skupina LIKI

Mreže povezovanja

V parku v Kisovcu je na ogled razstava članic likovne skupine LIKI ob krajevnem prazniku Mreže povezovanja. Razstavljajo Vida Vodišek, Jana Borštnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Ksenija Prašnikar in Berta Juvan. Razstava bo na ogled do konca maja.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je na ogled razstava del akademskega slikarja Jožeta Ciuhe ob stoletnici njegovega rojstva. Dela je izbrala njegova hči Marjeta, razstava bo na ogled do 31. maja.

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje si lahko ogledate razstavo avtorskih fotografij Lee Jazbec članice  skupine FOTKI.

V vitrinah v Knjižnici Zagorje lahko ogledate razstavo ročnih del skupine Roki Kisovec.

V knjižnici Kisovec si v maju lahko ogledate razstavo likovnih del Daše Fajfar, članice skupine LIKI.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Matjaž Švagan

Na današnji dan se je leta 1963 v Ljubljani rodil aktualni župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan inudi podpredsednik Državnega sveta. Naziv župana Občine Zagorje ima že od leta 1994, od leta 2000 do 2008 pa je bil tudi poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije. Leta 2012 je bil izvoljen v Državni svet kot predstavnik Zasavja. Od leta 2018 je tudi podpredsednik Državnega sveta Republike Slovenije.

 


Svetovni dnevi


Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan spodbujanja kulturne raznolikosti za dialog in razvoj

Da bi se bolje izkoriščalo potencial kulture kot orodja za povečevanje blaginje, trajnostnega razvoja in globalno sožitje v miru, je Generalna skupščina 20. decembra 2002 razglasila 21. maj za svetovni dan spodbujanja kulturne raznolikosti za dialog in razvoj. V zaključnih dneh leta kulturne dediščine (2002) je skupščina poudarila pomembno povezavo med zaščito družbene raznolikosti in med civilizacijskim dialogom.

 


 

Dan tajnic Slovenije

Danes obeležujemo dan tajnic Slovenije. Na ta dan naj bi se okrepile vezi med 16.000 pripadnicami tega poklica. Dan tajnic Slovenije izraža željo slovenskih tajnic, da se stanovsko še bolj povežejo in dvignejo ugled tajniškega poklica. Ta dan želijo tajnice izkoristiti tudi za izpopolnjevanje svojega znanja. Dan in teden tajnic praznujejo tudi v Združenih državah Amerike, Kanadi in na Filipinih.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor