ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Zasavju bo tudi danes živahno. V Trbovljah bodo predstavili rezultate gospodarskih družb v lanskem letu, zvečer bo koncert Naš svet glasbe, popoldan vabijo na delavnico čuječnosti. V Hrastniku Po zasavskih mestih in krajih se nadaljujejo bogate dejavnosti ob Tednih vseživljenjskega učenja, tudi prireditve ob prazniku KS Kisovec-Loke. V Hrastniku pa kviz z 29 vprašanji in pravljica Jakec vrtnari.

Lahko se udeležite tudi današnjih rednih dogajanj in si ogledate številne razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 16. maj 2024


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, tudi nevihtami. Padavine bodo pogostejše in močnejše v zahodnih krajih. Pihal bo veter vzhodnih smeri, ob morju se bo zvečer okrepil jugo. Jutranje temperature bodo od 9 do 14, najvišje dnevne od 15 do 20 °C.

V noči na petek se bo dež okrepil in do jutra že povečini ponehal. V petek se bo delno zjasnilo, predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo še nastala kakšna ploha ali nevihta. Pihal bo jugozahodni veter. V soboto bo pretežno jasno, jugozahodni veter bo nekoliko oslabel.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure iz TP Katarina, izvod gostilna Matko, Katarina (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure iz TP Podkrnice, izvod Potoki (nadzorništvo Hrastnik), od 8.30 do 15. ure iz TP Zgornje Svine, Katarina (nadzorništvo Trbovlje. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Ajpes

Zasavsko gospodarstvo v letu 2023

Zasavska izpostava Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) bo pripravila danes ob 12. uri na sedežu Ajpesa v Trbovljah novinarsko konferenco Zasavsko gospodarstvo v letu 2023. Na nje bo vodja izpostave Irena Murnc predstavila rezultate zasavskega gospodarstvo v letu 2023. Na novinarski konferenci bo sodelovala tudi direktorica Zasavske gospodarske zbornice Tjaša Polc.


Glasbena Šola Trbovlje

Naš svet glasbe

Glasbena šola Trbovlje pripravlja danes ob 19. uri v Delavskem domu Trbovlje zaključni koncert, ki so ga letos poimenovali Naš svet glasbe. Na šolski “gala” prireditvi se bodo predstavili letošnji nagrajenci različnih tekmovanj in nekaj najboljših absolventov, io so ime šole zastopali na tekmovanjih in na javnih prireditvah, koncertih, revijah. Seveda bodo nastopili tudi šolski orkestri, ki bodo z znanimi melodijami ogreli srce in polepšali pomlad. Vstop je prost.

 


ZMŠT

Delavnica čuječnosti

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes ob 17. uri v klubu ZMŠT pripravlja delavnico čuječnosti. »Ali veš, da vsak dan mislimo do kar 70.000 misli? In da je večina od teh misli avtomatskih, negativnih, nagnjenih k preživetju? Kako bi bilo vedeti, da je to le način sistema, da se obvaruje? Kako bi bilo, če bi urili nežnost in naklonjenost do sebe?  Kako bi lahko na lastne notranje vsebine pogledali z več prostora, radovednosti in sočutja? Vabimo vas, da skupaj z nami na delavnici čuječnosti raziskujete tehnike, ki imajo lahko blagodejen in razbremenilni učinek na naše počutje. Pridite udobno oblečeni,« so zapisali v vabilu organizatorji.


Knjižnica Antona Sovreta

Prišel, odgovoril, zmagal

V Knjižnici Antona Sovreta danes ob 17. uri pripravljajo Kviz: prišel, odgovoril, zmagal – 29 vprašanj, 29 odgovorov. Od zgodovine do matematike, Harry Potterja do glavnega mesta Madagaskarja – vprašanja se kar vrstijo. Imaš znanje ali pa mogoče veliko sreče pri naključnem izbiranju pravilnih odgovorov? Oboje šteje, zato se prijavi in osvoji simbolično nagrado za svoje znanje (ali srečo pri izbiri pravilnega odgovora). Kviz poteka v sklopu Tednov vseživljenjskega učenja 2024 in Parade učenja. Več na: https://tvu.acs.si/sl/domov/


Knjižnica Antona Sovreta

Pravljica Jakec vrtnari

Knjižnica Antona Sovreta danes ob 17. 30 uri vabi k poslušanju Pravljice: Jakec vrtnari. Roža mu je ovenela, zato na okensko polico posadi bel fižol. Ko fižol zraste, se Jakec vsak dan znova razveseli njegovih cvetov in listov. Kaj vse lahko nastane iz petih kupljenih fižolčkov, pa vam povemo v pravljici.
Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, bo danes potekalo kar nekaj zanimivih dejavnosti.


ZLU Zasavje

Uvodna konferenca temeljne kompetence Zasavje 2023-2029

Zasavska ljudska univerza pripravlja danes od 10. do 13. ure v  dvorani PGD Zagorje-mesto uvodno konferenco ob projektu Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029. Na naje bodo predstavili projekt, z udeleženci pa bo tudi Tanja Skaza, podjetnica, uspešna poslovna ženska, solastnica uspešnega podjetja Plastika Skaza, ustanoviteljica Inštituta Skaza in izjemna motivacijska govornica. V navdihujočem predavanju z naslovom Zavzeti in pripadni zaposleni vplivajo na poslovne rezultate bo razkrila recept za zadovoljne sodelavce in dobre odnose v kolektivu.


Društvo za kadrovsko dejavnost Zasavja

Trajnostna kariera

V Društvu za kadrovsko dejavnost Zasavja so pripravili izobraževalno delavnico na temo trajnostne kariere. Delavnico bodo izvedli danes od 13. do 15. ure na sedežu Zasavske gospodarske zbornice.


OŠ Tončke Čeč Trbovlje

Kako pripraviti um in telo na uspešno učenje

OŠ Tončke Čeč Trbovlje bodo danes ob 17. uri pripravila delavnica, ki je namenjena staršem in učencem, saj bo na njej predstavljeno, kako pomembni so fizični pogoji za zdravo učenje. Spoznali boste, kako ustvariti pogoje za hitro in učinkovito učenje ter na ta način pridobili možnosti za izboljšanje učnega uspeha.


Zdravstveni dom Zagorje

Meritve krvnega tlaka

V okviru raziskave Krvni tlak med prebivalstvom, v kateri sodelujejo pod okriljem slovenskega Društva za hipertenzijo, opravljajo v Zdravstvenem domu Zagorje brezplačne meritve krvnega tlaka od danes do petka od 10. do 12. ure.


KS Kisovec-Loke

Praznik krajevne skupnost

V okviru praznovanja krajevnega praznika v KS Kisovec-Loke bodo danes od 18. uri pripravili literarni večer z Igorjem Goštetom v kulturnem domu v Kisovcu. Pogovor bo vodil Goran Ajtič.

V Kulturnem domu Kisovec je Kulturno društvo Kisovec, sekcija Fotki, pripravilo razstavo Družbene dejavnosti v KS Kisovec-Loke. Razstava bo odprta do konca maja.


Polish korner

»Ste se kdaj spraševali, kje se nahaja največja puščava v Evropi? Bi se radi naučili kuhati poljsko hrano? Ali se morda želite učiti nov jezik? Vse to boste lahko počeli na srečanjih Poljskega kotička,« so v vabilu zapisali v Mladinskem centru Zagorje. Tečaje organizira poljska prostovoljka Wika iz Zagorja: »Na srečanjih se bomo učili poljskega jezika in spoznavali poljsko kulturo ter kuhali jedi z različnih delov Poljske. Srečanja bodo vsak četrtek ob 18. uri v Mali hali v Mladinskem centru Zagorje. Prvo srečanje bo torej danes. Do zobaczenia!


ZMŠT

Individualna posvetovalnica

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje poteka ob  četrtkih od 12. do 17. ure  in po dogovoru za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje. Psihosocialno svetovanje vodi Tjaša Golob.


MC ZoS

RekreAktivna odbojka

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Foto galerija f 2,8

Razstava Elisavette Bacci

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled fotografska razstava vizualne umetnice Elisabette Bacci. Prva umetnica, ki razstavlja v tej galeriji in ne prihaja iz Slovenije, se je rodila v Trstu, njene korenine pa segajo v Izolo. Magistrirala je v Genovi in v Vidmu. Do sedaj je sodelovala na več kot štiridesetih skupinskih razstavah, imela je tudi več kot dvajset samostojnih razstav v Italji, Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Trenutno živi in ustvarja v Trstu in v Bodoncih. Cikel fotografij z naslovom  Painting and lettering: a dialogue je odraz raziskovanja odnosov med njenimi slikami in grafiti. Fotografije je posnela na različnih lokacijah, tako v Sloveniji kot drugih državah. Galerija je odprta ob ponedeljkih od 17. do 19. ure, ob četrtkih od 9. do 12. ure in vsako prvo soboto v mesecu od 10. do 12. ure.


Galerija Medija

Razstava Lili Hribovšek

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled slikarska razstava zagorske slikarke Lili Hribovšek, ki se predstavlja z likovnimi deli vizionarske umetnosti, za katero so ključne  duhovne in mistične teme. Slikarka je diplomirala na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje Arthouse v Ljubljani leta 2010. Živi in ustvarja v Zagorju ob Savi, kjer ima prostore tudi njeno Društvo Ars vizija. Poklicno se ukvarja s slikarstvom in pedagoškim delom. Nuša Podgornik o zagorski razstavi: »Razstavo je Lili Hribovšek posvetila arhetipu boginje obilja. Slika Boginja obilja povezuje svetove, simbolizira žensko energijo, milino, mehkobo in moč.« Razstava bo na ogled do 27. maja.


Delavski dom Hrastnik

Razstava skupine Mozaik

V Hočijevi galeriji Delavskega doma Hrastnik je na ogled likovna razstava skupine Mozaik, ki jo vodi akademski slikar Toplica Ignjatovič. Skupina razstavja svoja dela, ki so nastala v zadnjem letu in pol. Razstavljajo: Vesna Babič, Andrejka Erman, Majda Hribar, Danica Kurent, Majda Prišel, Vesna Rad, Marjeta Tomažin in Joža Zornik. Razstava je na ogled do 20. maja 2024 vsak delovni dan od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Društvo fotografov SVIT

Od bele do črne

Na pročelju Delavskega doma Hrastnik je od 8. do 21. maja na ogled razstava Od bele do črne. Razstavljajo člani in članice Društva fotografov SVIT, ki s hrastniškim Foto klubom izmenjuje razstave že od leta 2015. Razstavljajo: Andrej Repar, Darko Petelinšek, David Brusnjak, Davorin Puhar, Hedvika Gumilar, Igor Kastelic, Rok Deželak, Lidija Polajžer, Mitja Korošec, Mojca Cvirn, Renata Hönigmann, Robert Gajšek, Vanja Tajnšek, Urška Gradišek, Vid Sajko in Žiga Gričnik.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Likovna skupina LIKI

Mreže povezovanja

V parku v Kisovcu je na ogled razstava članic likovne skupine LIKI ob krajevnem prazniku Mreže povezovanja. Razstavljajo Vida Vodišek, Jana Borštnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Ksenija Prašnikar in Berta Juvan. Razstava bo na ogled do konca maja.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je na ogled razstava del akademskega slikarja Jožeta Ciuhe ob stoletnici njegovega rojstva. Dela je izbrala njegova hči Marjeta, razstava bo na ogled do 31. maja.

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje si lahko ogledate razstavo avtorskih fotografij Lee Jazbec članice  skupine FOTKI.

V vitrinah v Knjižnici Zagorje lahko ogledate razstavo ročnih del skupine Roki Kisovec.

V knjižnici Kisovec si v maju lahko ogledate razstavo likovnih del Daše Fajfar, članice skupine LIKI.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje

Bitka za Holmec

ob 18. uri

Celovečerni dokumentarni film (Avstrija, Slovenija, 2022), režija in scenarij Boštjan Slatenšek, nastopajo Otokar Praper, Husein Šabić, Mirsad Vračo, Slavko Bobovnik, Florence Hartmann, dr. Miša Zgonec-Rožej, Zdravko Fajmut, Zlatko Halilovič, Martina Steiner, Tomaž Ranc …

Dokumentarec o bitki za mejni prehod Holmec na Koroškem med 27. in 29. junijem 1991. Se je ob predaji vojakov JLA zgodil prvi vojni zločin v balkanskih vojnah? Pod goro Peco, na Poljani, se začenja okrogla miza na temo 30. obletnice bitke za mejni prehod Holmec. Zaradi afere o vojnih zločinih, ki bi jih naj med bitko zagrešila slovenska stran, so tema tudi vojni zločini in mednarodno kazensko pravo. Medtem ko spremljamo udeleženko okrogle mize dr. Mišo Zgonec-Rožej in njeno delo na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu, se novinarka ORF Martina Steiner spominja svojega videnja vojne za Slovenijo na Koroškem in same bitke.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Napovedujemo


Knjižnica Mileta Klopčiča

Gamberk skozi čas – predstavitev knjige

V torek, 21. maja, ob 17. 30 uri bodo v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju pripravili glasbeno literarni večer s predstavitvijo knjige Gamberk skozi čas.

Knjigo Gamberk skozi čas je napisal in zanjo zbral podatke ljubiteljski zgodovinar, žal že pokojni Marjan Klančnik. O knjigi bo spregovoril njegov prijatelj Marjan Bizjak. Pogovor bo moderiral Matej Strgaršek. Glasbeni gost bo gamberški vagant Vlado Poredoš, ki bo zaigral nekaj grajskih na lutnjo. Posebna gostja bo tudi žena pokojnega avtorja Anica Klančnik, ki nam bo prebrala nekaj svojih pesmi. Dogodek poteka ob tednu vseživljenjskega učenja. Več na: https://tvu.acs.si/sl/domov/


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor