sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Natančno si izmerite krvni tlak, nadzorujte ga, živite dlje!

Zaposleni Centra za krepitev zdravja ZD Trbovlje vas vabijo na obeležitev svetovnega dnevu arterijske hipertenzije. Letos ta dan poteka pod sloganom: »Natančno si izmerite krvni tlak, nadzorujte ga, živite dlje!«, zato bodo v petek, 17. maja, v avli trboveljskega zdravstvenega doma pripravili stojnico, kjer si boste lahko izmerili svoj krvni tlak in hkrati izvedeli več o delovanju centra. Pričakujejo vas med 8. in 12. uro.

Gremo k zdravniku in nam postavi diagnozo: »imate hipertenzijo«, v lekarni nam gospa reče: »to so zdravila za zvišan krvni tlak«, referenčna sestra nam reče: »vi imate pa povišan pritisk«. Gre za več izrazov s katerimi označujemo eno izmed najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni, torej arterijsko hipertenzijo oziroma zvišan krvni tlak.

Zvišan krvni tlak se pojavi, ko vaša kri trajno in s povečanim tlakom ali silo vpliva na vaše srce in žile. V slovenskih in evropskih smernicah se uporablja meja za sistolični (zgornji) krvni tlak 140 mm Hg ali več in diastolični (spodnji) krvni tlak 90 mm Hg ali več za zvišan krvni tlak. Ker je eden izmed vodilnih dejavnikov tveganja za srčne bolezni in možgansko kap, je pomembno, da ga redno kontroliramo in po potrebi tudi znižujemo z zdravili, da preprečujemo omenjene zaplete. Pogosto zvišan krvni tlak imenujemo tudi »tihi ubijalec«, ker najpogosteje ne povzroča težav, ki bi jih začutili, dokler ni prepozno.

Seveda pa je dobra novica, da lahko veliko naredimo tudi sami, da preprečimo, da bi se naš krvni tlak povišal in nam povzročal posledice na zdravju. Zdrav življenjski slog je najpomembnejši način. Ta vključuje vzdrževanje primerne telesne teže, zmanjšanje vnosa kuhinjske soli (zgornja meja vnosa za odraslo osebo je 5g na dan, kar predstavlja eno čajno žličko), povečanje vnosa svežega sadja in zelenjave, zmanjšanje vnosa alkohola, opustitev kajenja in redno telesno dejavnost (vsaj 30 minut zmerne telesne aktivnosti, 5x tedensko).

Marsikdo bo rekel: »to je lažje napisati kot storiti« in res je marsikdaj tako, da se sami težko lotimo sprememb v življenju za izboljšanje svojega zdravstvenega stanja. Zato je dobra novica, da smo vam za to lahko v pomoč zaposleni v Centru za krepitev zdravja ZD Trbovlje, ki vam lahko preko brezplačnih programov in individualnih posvetov pomagamo do željenih sprememb.

Več o nas lahko izveste in si hkrati izmerite svoj krvni tlak na stojnici v avli zdravstvenega doma, kjer bomo v petek, 17. maja, med 8. in 12. uro obeleževali Svetovni dan hipertenzije, ki letos poteka pod sloganom: »Natančno si izmerite krvni tlak, nadzorujte ga, živite dlje!«.

PR objava


 

Previous article
Next article

Isti avtor