četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes dogaja

Začenja so nov delovni teden po počitnicah, dopustih in praznikih. V Zasavju tudi danes ne bo kaj prida dogajanja. V Trbovljah pripravljajo na Partizanu ulične dneve nostalgije, v Zagorju sočutna točka Hospic, sicer pa običajne današnje aktivnosti. Ogledate si lahko različne razstave, priporočamo vam ogled fotografske razstave Elisavette Bacci v Foto galeriji f 2,8 v Zagorju. Knjižnice so spet odprte po običajnem odpiralnem času. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 6. maj 2024


Vreme

Danes bo delno jasno, več oblačnosti bo občasno v zahodni Sloveniji. Na severozahodu bodo možne manjše krajevne padavine. Še bo pihal jugozahodnik, ki se bo čez dan okrepil. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 13 , najvišje dnevne od 18 do 24 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, s krajevnimi plohami in posameznimi nevihtami, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. Ponekod bo še pihal jugozahodnik. V sredo bo spremenljivo s krajevnimi plohami in nevihtami. Zapihal bo severovzhodnik.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi obnove kozolca je bo do 10. maja delno zaprta lokalna cesta na lokalni cesti Gabrsko-Brložnik v občini Trbovlje.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki


ZMŠT

Ulični dnevi nostalgije

Zavod za mladino in šport Trbovlje pripravlja ta teden (od 6. do 8. maja) ulične dneve nostalgije za vse, ki hrepenijo po starih časih, in za vse tiste, ki si jih želijo še spoznati. Skupaj boste izdelovali zapestnice, poslušali glasbo, pletli kiitke, skakali gumitvist in še več … Dogajalo se bo na igrišču Partizan od 16. ure naprej, če bo vreme slabo pa v klubu ZMŠT.


VDC Zasavje

Sočutna točka Hospic

Slovensko društvo HOSPIC vabi tiste, ki potrebujejo podporo pri soočanju z umiranjem in minljivostjo ter v procesu žalovanja, da se jim pridruži prvi ponedeljek v mesecu med 17. in 18. uro v VDC Zasavje v Zagorju. Sočutna točka je namenjena vsem, ki v tako težkem življenjskem obdobju potrebujejo kakršnokoli informacijo.


 

MC ZoS

Čvekava kava

Danes pripravljajo ob 10. uri na balkonu v Mladinskem centru Zagorje tradicionalno Čvekavo kavo. Prinesite svoje družabne igre in se pripravite na prijetno dopoldne ob kavi in klepetu.


MC ZoS

English Corner

Vsak ponedeljek od 10. do 11. ure pripravljajo v MC ZoS English Corner (Angleški kotiček). »Ste bili kdaj na počitnicah v drugi državi in ste imeli težave pri naročanju kave? Potem je Angleški kotiček prava aktivnost za vaš prosti čas. Vsak ponedeljek boste imeli priložnost izboljšati svoje znanje angleščine. Tako bodo vaša nadaljnja potovanja lahkotnejša,« pravijo organizatorji.


Foto galerija f 2,8

Razstava Elisavette Bacci

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled fotografska razstava vizualne umetnice Elisabette Bacci. Prva umetnica, ki razstavlja v tej galeriji in ne prihaja iz Slovenije, se je rodila v Trstu, njene korenine pa segajo v Izolo. Je vizualna umetnica, ki je magistrirala v Genovi in v Vidmu. Do sedaj je sodelovala na več kot štiridesetih skupinskih razstavah, imela pa je tudi več kod dvajset samostojnih razstav v Italji, Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Trenutno živi in ustvarja v Trstu in v Bodoncih. Cikel fotografij z naslovom  Painting and lettering: a dialogue je odraz raziskovanja odnosov med njenimi slikami in grafiti. Fotografije je posnela na različnih lokacijah, tako v Sloveniji kot tudi v drugih državah. Galerija  je danes odprta od 17. do 19. ure.


Delavski dom Zagorje

Razstava Vinko Prislan

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava slikarja Vinka Prislana. »Slikarstvo Vinka Prislana ni realistično v smislu podajanja konkretnih motivov in vsebin, hkrati pa tudi ni abstraktno v smislu popolne dematerializacije uporabljene materije. Je ravno toliko obojega, da nudi dovolj manevrskega prostora za oblikovanje lastne zgodbe vsakega od gledalcev.« je o slikarju zapisal Milan Razboršek. Razstava bo odprta do 15. maja 2024.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Galerija Vžigalica Ljubljana

Razstava Tubolje

V ljubljanski galeriji Vžigalica je na ogled razstava Tubolje Zakaj? »Ko potniki na železniški postaji v Trbovljah hitijo z vlaka, morda kdo pomisli, ali bi napis na tabli lahko bil tudi Tubolje. Je tu bolje ali je tu ból? Morda oboje?,« so zapisali v predstavitvi razstave v galeriji. V razstavnem ciklu, s katerim se trudijo presegati delitve na »centralno« in »periferno«, v galeriji tokrat razkrivajo umetniški potencial in kulturne vplive zasavskih revirjev skozi dela Borisa Beje, Đejmi Hadrović, Maše Jazbec, Matica Kosa, Milana Razborška in Ulle Žibert. Razstava je odprta do 12. maja 2024.


 

Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je na ogled razstava del akademskega slikarja Jožeta Ciuhe ob stoletnici njegovega rojstva. Dela je izbrala njegova hči Marjeta, razstava bo na ogled do 31. maja.

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje si lahko ogledate razstavo avtorskih fotografij Lee Jazbec članice  skupine FOTKI.

V vitrinah v Knjižnici Zagorje lahko ogledate razstavo ročnih del skupine Roki Kisovec.

V knjižnici Kisovec si v maju lahko ogledate razstavo likovnih del Daše Fajfar, članice skupine LIKI.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor