sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes bodo v Zasavju pomlad priklicalik Prifarski muzikanti. V Zagorju bodo na Metal Fusionu igrali Sakrabolt, Corpse Grinder in Force of Impact, odpli pa bodo tudi razstavo Lili Hribovšek. Ogledate si lahko tudi kakšno filmsko predstavo, različne razstave in se udeležite današnji rednih dogajanj. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 19. april 2024


Vreme

Danes bo sprva precej jasno. Čez dan bo deloma sončno, v notranjosti bo nastajala spremenljiva oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16 °C.

Jutri zjutraj bodo prehodno krajevne padavine. Čez dan bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo znova nastajale krajevne plohe. Pihal bo veter vzhodnih smeri. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, bolj sončno bo na zahodu. Vetrovno bo. V ponedeljek bo sprva precej jasno, zjutraj bo možna slana. Čez dan se bo oblačnost povečala.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi modernizacije ceste bo do 30. aprila 2024 potekala občasna popolna zapora občinske ceste Čolnišče–Prečna (od Čolnišče 12 do Čolnišče 30).


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Gore, od 10. do 12. ure pa iz TP Jesenovec (nadzorništvo Hrastnik), od 8.30 do 14. ure iz TP Konjšek,  od 9. do 13. ure pa iz TP Kisovec, izvod Zlato polje, Skakalnica (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Dogodki


Delavski dom Hrastnik

Koncert Prifarski muzikanti

Danes ob 19.30 uri bodo v Delavskem domu Hrastnik nastopili Prifarski muzikanti. Koncert v Hrastniku je le eden iz niza pomladnih koncertov, na katerem se bo opeval ta svojevrsten čas ljubezni. Ko narava zeleni, ljudje pa “zacvetimo”. Pesmi, ki opevajo to plemenito čustvo nam Prifarcem nikoli ne zmanjka. Od Mlinarce, Vejice rožmarina, Na oknu deva je slonela, Pegasto dekle, Po dekle, Na spumlad je blu in številne druge, ki ne smejo manjkati.


Mladinski center Zagorje

Metal Fusion

V Mladinskem centru Zagorje danes MC ZoS, Zavod Peglezn in Raufnk pripravljajo zanimiv koncert Metal Fusion. Igrali bodo Sakrabolt (Kranj, SLO), Corpse Grinder (Varaždin, HR) in 0Force of Impact (Laško, SLO).


Galerija Medija

Razstava Lili Hribovšek

Danes ob 18. uri bodo v Galeriji Medija v Vili Medea odprli likovno razstavo Lili Hribovšek. Razstava bo odprta 1 mesec.

 


Rdeči križ Trbovlje

Krvodajalska akcija

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Nuše Smolič: Kromatske dimenzije

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstava Nuše Smolič Kromatske dimenzije. Razstava predstavlja osmo poglavje v nizu samostojnih razstav, ki jih slikarka izvaja kot del svojega projekta zadnjega leta. Gledalca postavlja v vlogo raziskovalca, ki se podaja v labirint barvnih izkušenj in globin. Gre za potovanje skozi diverzne kromatske svetove, kjer se srečujejo različni filozofski koncepti o barvi kot simbolu, kot viru čustev in kot orodju za konstrukcijo prostora in časa. V tem smislu razstava postavlja vprašanja o naravi naše percepcije, našega odnosa do sveta in naše sposobnosti razumevanja in izražanja skozi jezik barv. Nuša Smolič umetniško deluje na domačih in mednarodnih tleh, po izobrazbi je akademska slikarka in modna oblikovalka, večna raziskovalka in snovalka kreativnih idej, zagovornica in iskalka lepot življenja, večna povezovalka enako mislečih ljudi. Pri svojem delovanju se posveča slikarskim in performativnim projektom, kjer združuje različne sfere likovne izraznosti in cel spekter njenih izkušenj. Deluje kot umetniška svetovalka, managerka, mentorica slikarskih in risarskih tečajev, organizatorica umetniških projektov in samostojna umetnica na raznolikih področjih.

Razstava bo na ogled do 6. maja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure. V soboto, 20. aprila, bo galerija zaprta.


Delavski dom Zagorje

Razstava Vinko Prislan

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje bodo danes ob 18. uri odprli slikarsko razstavo slikarja Vinka Prislana. »Slikarstvo Vinka Prislana ni realistično v smislu podajanja konkretnih motivov in vsebin, hkrati pa tudi ni abstraktno v smislu popolne dematerializacije uporabljene materije. Je ravno toliko obojega, da nudi dovolj manevrskega prostora za oblikovanje lastne zgodbe vsakega od gledalcev.« je o slikarju zapisal Milan Razboršek. Razstava bo odprta do 15. maja 2024.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Tehno park Celje

Festival robotike in umetne inteligence

V Tehno parku v Celju poteka  Festival robotike in umetne inteligence, ki združuje gospodarstvo, znanost, umetnost in izobraževanje. Festival bo potekal do 24. aprila, imel pa bo tudi precejšen zasavski pridih, na njem kot partner sodeluje tudi Delavski dom Trbovlje. Med glavnimi organizatorji je dr. Maša Jazbec, na njem poleg drugih gostov sodelujejo tudi Barbara Jazbec, Trbovlje novomedijsko mesto in En–Knap.


Galerija Vžigalica Ljubljana

Razstava Tubolje

V ljubljanski galeriji Vžigalica je na ogled razstava Tubolje Zakaj? »Ko potniki na železniški postaji v Trbovljah hitijo z vlaka, morda kdo pomisli, ali bi napis na tabli lahko bil tudi Tubolje. Je tu bolje ali je tu ból? Morda oboje?,« so zapisali v predstavitvi razstave v galeriji. V razstavnem ciklu, s katerim se trudijo presegati delitve na »centralno« in »periferno«, v galeriji tokrat razkrivajo umetniški potencial in kulturne vplive zasavskih revirjev skozi dela Borisa Beje, Đejmi Hadrović, Maše Jazbec, Matica Kosa, Milana Razborška in Ulle Žibert. Razstava je odprta do 12. maja 2024.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je aprila na ogled razstava o življenju in delu Valerije Skrinjar Tvrz, ki so jo pripravili člani ZB NOB Zagorje.

V Knjižnici v Kisovcu aprila razstavlja avtorske fotografije članica skupine Fotki Lea Jazbec.

V hrastniški knjižnici je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Monkey man: Krvavo maščevanje

ob 17. uri

Akcijski triler, izvirni naslov Monkey Man (Kanada, Indija, ZDA, 2024), režija Dev Patel, scenarij Paul Angunawela, John Collee, Dev Patel, igrajo Dev Patel, Sharlto Copley, Pitobash …

Zgodbo filma navdihuje legenda o hindujskem bogu moči in poguma v podobi opice – Hanimanu. V filmu Patel igra mladeniča, znanega samo kot “Kid”, ki se vsako noč, z masko gorile, krvavo in surovo bori v podzemnih klubih, da bi si zagotovil preživetje. Po mnogih letih potlačenega besa njegove otroške travme prekipijo ter sprožijo eksplozivno akcijo maščevanja proti ljudem, ki so mu uničili življenje.


Abigail

ob 19. uri

Grozljivka, triler, izvirni naslov Abigail (Irska, ZDA, 2024), režija Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, scenarij Guy Busick, Stephen Shields, igrajo Kathryn Newton, Dan Stevens, Kevin Durand …

Potem ko skupina kriminalcev ugrabi 12-letno balerino, hčerko vplivne osebnosti iz podzemlja, morajo, če želijo zbrati 50 milijonov dolarjev odkupnine, čez noč opazovati deklico. V osamljenem dvorcu začnejo ugrabitelji izginjati eden za drugim in z veliko grozo odkrijejo, da so v notranjosti zaprti z neobičajno deklico.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor