četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je svetovni dan homeopatije in dan sorojencev.

Danes bodo v Trbovljah pozdravili pomlad z območno revijo otroških in mladinskih pevskih zborov. V tamkajšnji knjižnici bodo udeleženci spoznali, kako ohraniti zdravo hrbtenico, v Hrastniku pa bodo na Kufe klubu v knjižnici spregovorili o zametkih knjižnic na Dolu in v Hrastniku. Ogledate si lahko tudi različne razstave in se udeležite današnji rednih dogajanj. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 10. april 2024


Vreme

Danes bo pretežno oblačno in povečini suho. Predvsem na zahodu bodo možne občasne rahle padavine. Zapihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 21 °C.

Jutri bo sončno, v južni in jugovzhodni Sloveniji bo zjutraj in dopoldne še nekaj oblačnosti. Pihal bo vzhodni veter. V petek bo precej jasno in še naprej zelo toplo za ta čas.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi izgradnje opornega zidu ob objektu Dobovec 33 velja popolna zapora odseka lokalne ceste Dobovec-Trotovnik-Pavlinc-Frajevka  do vključno 17. aprila. Obvoz je urejen.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 12. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Žabjek (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Delavski dom Trbovlje

Pozdrav pomladi: območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov

V gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje bo Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Trbovlje, pripravil danes ob 17. in 19. uri območno revijo otroških in mladinskih pevskih zborov z naslovom Pozdrav pomladi. Na območni reviji bo zapelo več kot 350 otrok, ki prepevajo v Vrtcu Trbovlje in trboveljskih osnovnih šolah. Vstop na prireditev je mogoča le z brezplačno vstopnico, ki jo lahko prevzamete na blagajni Delavskega doma Trbovlje. Blagajna bo odprta eno uro pred prireditvijo.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Predavanje z ZD Trbovlje

V Knjižnici Toneta Seliškarja bodo danes ob 19. uri gostili diplomirano medicinsko sestro in diplomirano fizioterapevtko iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Trbovlje, ki bosta predavali o zdravi hrbtenici, sledila pa bo diskusija. Zelo pomemben je aktiven življenjski slog, torej manj sedečega načina življenja. Zato, da bi se začeli ukvarjati s telesno dejavnostjo ni potrebno, da bi bili že na začetku dobro telesno pripravljeni. Najpomembneje je, da začnete s telesno dejavnostjo postopoma in kmalu boste v svojem počutju začutili spremembo.


Knjižnica Antona Sovreta

Kufe klub

V Knjižnici Antona Sovreta danes ob 10. uri pripravljajo Kufe klub. Projekt je namenjen uporabnikom knjižnice, ki imajo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja, poslušanja, raziskovanja, so vedoželjni, ustvarjalni … Gre za druženje, krepitev medsebojnih odnosov in solidarnosti ter spodbujanje medgeneracijskega povezovanja in prostovoljstva. Aktivnosti in tematike imajo poudarek na domoznanstvu. Tokrat bomo spoznali zametke knjižnic v Hrastniku in na Dolu.


Galerija Medija

Slikarska razstava Samo Šiles

V Galeriji Medija v Zagorju je odprta slikarska razstava slikarja Sama Šilesa. Šiles je bil roje 3. decembra 1963 v Ljubljani. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani in študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Diplomiral je leta 1992 pri Metki Krašovec. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in fotografijo. Zaposlen je kot učitelj likovne umetnosti na Gimnaziji in srednji ekonomski šoli Trbovlje. Živi v Zagorju ob Savi. Imel je samostojne razstave v Škofji Loki, Ljutomeru in večkrat v Zagorju, Trbovljah in Ljubljani. Sodeloval je tudi na skupinskih razstavah.

Galerija Medija je odprta ob ponedeljkih in  četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Razstava Sama Šilesa bo odprta do 15. aprila.


KC DD Zagorje

Razstava likovne skupine DOM

Likovna skupina DOM in Kulturni center Delavski dom Zagorje sta v počastitev praznika dneva žena pripravila razstavo članov likovne skupine DOM v avli KC Delavski dom Zagorje. »Že vrsto let lahko opažamo tesno povezavo med naravo in Likovno skupino DOM, pri obeh se namreč približno v istem času pojavi brstenje. V naravi vzbrstijo rastline, v likovni skupini pa umetnine in nekaj tokratnega brstenja boste lahko videli, če boste obiskali razstavo v avli Delavskega doma Zagorje. To pot se likovniki niso odločili za določeno poimenovanje razstave, vsak avtor je pač prispeval tisto, kar ga kot likovnika najbolj zanima in to na način, ki mu najbolj ustreza. Zaradi tega je razstava  zelo pestra ne le po vsebini, ampak tudi po izboru ustrezne tehnike,« je ob razstavi zapisal slikar Milan Razboršek. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je aprila na ogled razstava o življenju in delu Valerije Skrinjar Tvrz, ki so jo pripravili člani ZB NOB Zagorje.

V Knjižnici v Kisovcu aprila razstavlja avtorske fotografije članica skupine Fotki Lea Jazbec.

V hrastniški knjižnici je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan homeopatije

Deseti april je svetovni dan homeopatije. Letos v Sloveniji praznujemo ta dan desetič. Leto 2011 je bilo za slovensko homeopatijo zgodovinsko. Po skoraj stoletju so skladno z evropsko direktivo homeopatska zdravila našla mesto v slovenskih lekarnah in tako postala del zdravstvenega sistema. Slovenija je bila pred tem edina država članica EU, kjer homeopatska zdravila niso bila registrirana.

Homeopatija je sistem celostnega zdravljenja, ki ga je pred več kot 200 leti utemeljil in v praksi potrdil nemški zdravnik dr. Samuel Hahnemann (1755– 1843). Osnovni zakon homeopatije je »Podobno zdravi podobno«.  Homeopatija zahteva individualni pristop k zdravljenju, saj lahko bolniki z enakimi diagnozami, a različnimi simptomi, dobijo povsem različna homeopatska zdravila.


Dan sorojencev

Žal ta praznik ni dostopen vsem. Praznujete ga lahko samo, če imate vsaj enega od naštetih: brata ali sestro. Ali več njih, seveda. Na srečo štejejo tudi polbratje in polsestre. Preživite dan – ali vsaj kakšno urico danes – s sorojenci.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor