sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan se je leta rodila učiteljica, zborovodkinja in gledališka režiserka Nanda Guček. Danes je tudi šaljivi dan, ko si lahko izmislite svoj praznik.

Danes bodo v Hrastniku predvajali film Odtenki Save, prvič si ga boste lahko ogledali na filmskem platnu. V Zagorju pripravljajo nocoj pogovor z Nino Osenar Kontrec o njeni knjigi V objemu življenja. V Hrastniku pa še abonmajska otroška predstava Kapica rdeča volkeca sreča. Ogledate si lahko tudi različne razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 26. marec 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo oblačnost od jugozahoda naraščala. Popoldne bo na zahodu in jugu začelo rahlo deževati. Pihal bo veter južnih smeri, ob morju jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 2, najvišje dnevne od 11 do 16 °C.

Jutri bo pretežno oblačno. Dopoldne bo deževalo predvsem v hribovitih zahodnih krajih, popoldne in zvečer pa se bo dež od zahoda razširil nad vso Slovenijo. V četrtek bo na vzhodu dokaj sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. V hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno deževalo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 14. do 18. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Šola Log, izvod Šola Log 1 (nadzorništvo Zagorje), od 7 do 15. ure iz TP IBT TIOT Trbovlje (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 14. ure pa iz TP Prečna (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Kopitnik, Kopitnik 2, Kopitnik 3, Pikelj (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Delavski dom Hrastnik

Odtenki Save

Danes ob 19. uri bodo v kinu Hrastnik (Delavski dom) pripravili projekcijo filma Odtenki Save. Po premieri na televiziji ETV lanskega septembra bodo film prvič predvajali na filmskem platnu. Po projekciji bo sledil še pogovor z ustvarjalci filma. Vstop je prost.

Film Odtenki Save je dokumentarni film s turističnim pridihom. Zgodba filma je postavljena v zadnjih približno petdesetih kilometrih prosto tekoče Save in prikazuje vse njene lepote. Prvi dve tretjini na zanimiv način spremljamo zgodbi dveh kolesarjev in dveh kajakašev, njihovo prvo srečanje je v Jevnici, poti pa se nadaljujeta po različnih točkah ob Savi. Njihova končna združitev je v Zatonu, od tu naprej pa je skupinski spust rafta in kajakašev čez brzice Prusnika, preko brzic pri bivšem TET-u in vse do Hrastnika. Film je prepleten še z zgodbami ljudi, ki živijo ob Savi in s Savo, obogaten z avtorsko glasbo.

Scenarij in režija filma Vukašin Šobot, kamera Bojan Dremelj, Vukašin Šobot, Dejan Kerin, Liza Šobot, Denis Hrstić, montaža Domen Šergan, glasba Čuvaji Save, produkcija Noire. Igrali so: Dejan Kerin, Denis Hrstić (kajakaša), Liza Šobot, Miloš Poredoš (kolesarja), Marko Guna in Nadja Korinšek (alpinista).


Knjižnica Mileta Klopčiča

Nina Osenar Kontrec – V objemu življenja

Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje pripravlja danes ob 18. uri v dvorani PGD Zagorje pogovor z Nino Osenar Kontrec o njeni knjigi V objemu življenja. Ganljiva, navdihujoča, resnična zgodba o ljubezni, ki se odvija v dveh razsežnostih. Na eni strani opisuje čarobne trenutke z Nininim izjemnim možem in srčni klic po materinstvu. Na drugi strani pa se v ospredje postavi njena nepopustljiva volja do življenja kljub hudi bolezni, ki jo je za pet let prikovala na posteljo. Knjiga prinaša tudi znanstveno raziskovalni del, ki podrobno opisuje sindrom kronične utrujenosti. V njenih straneh boste našli navdihujoče sporočilo vere v življenje. Z avtorico se bo pogovarjala Petra Škarja.


Delavski dom Hrastnik

Kapica rdeča volkeca sreča

V Delavskem domu Hrastnik bodo danes ob 17. uri pripravili v okviru otroškega abonmaja in izven ogled otroške gledališke predstave Kapica rdeča volkeca sreča Miškinega gledališča.

Volk je pravljični lik, ki je doma v skoraj vseh pravljicah sveta. Tudi v pravljici o Rdeči kapici. A volk v vseh pravljicah zmeraj nastopi kot hudoben in požrešen. Naš volkec pa je tega sit, saj je večkrat zelo osamljen. Zato si za svoj rojstni dan zaželi, da bi praznoval skupaj s prijatelj in da se ga nihče ne bi več bal. Za pomoč zaprosi otroke in si zaželi prav posebno željo. Za en dan bi rad v vseh pravljicah sveta nastopal kot prijazni volkec, ki ga imajo vsi radi. A se mu bo želja uresničila? Ne spreglejte čisto nove predstave o veliki rojstnodnevni želji volka, ki se mu s pomočjo Rdeče kapice in otrok uresniči ter najbolj znano pravljico obrne povsem na glavo.


MC ZoS

Deutsche Kaffeezeit

Vsak torek od 10. do 11. ure v Mladinskem centru Zagorje ob Savi poteka Deutsche Kaffeezeit. »To je čas, ko se skupaj zabavamo, pijemo kavo in klepetamo v nemškem jeziku. Osveži in razvijaj svoje znanje nemškega jezika na neformalen način brez stresa. Sliši se dobro, kajne?,« pravijo v ZoS.


MC ZoS

RekreAktivna košarka

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


ZMŠT

Open klub

Ob torkih in petkih med 14. in 18. uro je v Mladinskem centru Trbovlje še posebej živahno, saj mladi dobijo priložnost, da v družbi vrstnikov preživijo popoldne na drugačen način v aktivnostih Open kluba.  Osnovni namen je mladostnikom ponuditi kvalitetno druženje in preživljanje prostega časa, učno pomoč, sodelovanje na delavnicah, katerih namen je tako ustvarjanje, druženje, kakor tudi neformalno učenje na podlagi pozitivnih izkušenj ob sodelovanju z vrstniki in mentorji. Tokrat bo govor o vplivu nikotina na možgane.


Galerija Medija

Slikarska razstava Samo Šiles

V Galeriji Medija v Zagorju je odprta slikarska razstava slikarja Sama Šilesa. Šiles je bil roje 3. decembra 1963 v Ljubljani. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani in študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Diplomiral je leta 1992 pri Metki Krašovec. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in fotografijo. Zaposlen je kot učitelj likovne umetnosti na Gimnaziji in srednji ekonomski šoli Trbovlje. Živi v Zagorju ob Savi. Imel je samostojne razstave v Škofji Loki, Ljutomeru in večkrat v Zagorju, Trbovljah in Ljubljani. Sodeloval je tudi na skupinskih razstavah.

Galerija Medija je odprta ob ponedeljkih in  četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Razstava Sama Šilesa bo odprta do 15. aprila.


Kulturni dom Kisovec

Razstava Bojan Čokl

V avli kulturnega doma Kisovec je na ogled razstava slikarja Bojana Čokla, ki je po končani OŠ v Gorišnici končal Gimnazijo na Ptuju in se v študijskem letu 1967/68 vpisal na Pedagoško akademijo (likovni pouk) v Mariboru. Njegovi profesorji so bili akademski slikarji in kiparka  Lajči Pandur st., Maks Kavčič, Bojan Golija, Slavko Kores in Vlasta Tihec. Po končanem študiju se je leta 1970 preselil v Kisovec, kjer ga je ravnatelj izlaške OŠ Davo Sušnik na predlog slikarja Toneta Leskovška zaposlil v šoli kot učitelja likovnega pouka. Istočasno je poučeval še v OŠ dr. Slavka Gruma in dve leti na Trgovski šoli Trbovlje. Od leta 1972 je član in tajnik Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje, udeleženec kolonije je bil v letu 1971. Leta 2005 je prejel zagorsko plaketo dr. Slavka Gruma za dosežene uspehe na kulturno – umetniškem področju.


KC DD Zagorje

Razstava likovne skupine DOM

Likovna skupina DOM in Kulturni center Delavski dom Zagorje sta v počastitev praznika dneva žena pripravila razstavo članov likovne skupine DOM v avli KC Delavski dom Zagorje. »Že vrsto let lahko opažamo tesno povezavo med naravo in Likovno skupino DOM, pri obeh se namreč približno v istem času pojavi brstenje. V naravi vzbrstijo rastline, v likovni skupini pa umetnine in nekaj tokratnega brstenja boste lahko videli, če boste obiskali razstavo v avli Delavskega doma Zagorje. To pot se likovniki niso odločili za določeno poimenovanje razstave, vsak avtor je pač prispeval tisto, kar ga kot likovnika najbolj zanima in to na način, ki mu najbolj ustreza. Zaradi tega je razstava  zelo pestra ne le po vsebini, ampak tudi po izboru ustrezne tehnike,« je ob razstavi zapisal slikar Milan Razboršek. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v marcu na ogled razstava avtorskih fotografij člana skupine Fotki Tilna Drameta.

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je v marcu na ogled razstava Glasba in ples Društva zasavskih klekljaric Srčevke.

V knjižnici v Kisovcu je marca na ogled razstava fotografij članov skupine Fotki z naslovom Detajli.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Nanda Guček

Na današnji dan se je leta 1936 v Rovišču na Zasavski sveti gori rodila učiteljica, zborovodkinja in gledališka režiserka Nanda Guček. Štiri leta je službovala kot učiteljica v Beltincih, nato pa vse do upokojitve na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah. Med šolanjem na učiteljišču in med službovanjem je Gučkova obiskovala številne seminarje in tečaje, kjer se je usposobila za vodenje pevskih zborov in pridobila osnovno znanje za režijo. Že zelo zgodaj je postala zborovodkinja otroških pevskih zborov – vodila jih je ves čas službovanja. Po upokojitvi je prevzela ŽPZ pri Društvu upokojencev Trbovlje. Leta 1965 je ustanovila Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, ga dolga leta vodila in režirala gledališke predstave, recitale in predstave.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan, ko si izmislite svoj praznik

Če vas boli, da vaša najljubša stvar še ni slavljena s primernim praznikom, lahko to popravite 26. marca, ki je namenjen slavljenju vsega, kar še ni slavljeno, pa bi moralo biti. Če ste od nekdaj zaman hrepeneli po dnevu pikastih spodnjic, dnevu ponošenih čevljev ali dnevu predragih restavracij, je to pravi dan za vse to.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor