torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes obeležujemo kar nekaj zanimivih svetovnih dni: mednarodni dan sreče, svetovni dan ustnega zdravja, svetovni dan žab in tudi dan za snubitev.

 Nadaljujejo se tekmovanja Temsig mladih glasbenikov. Ogledate si lahko tudi precej razstav in udeležite običajnih ponedeljkovih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 20. marec 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo večinoma sončno, dopoldne se bo oblačnost v zahodni Sloveniji razkrojila. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 18 °C.

V četrtek bo zjutraj in dopoldne še delno jasno. Popoldne se bo oblačilo, v severnih krajih se bodo začele pojavljati krajevne plohe. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Topleje bo. V petek bo deloma sončno, več oblačnosti bo v vzhodni Sloveniji. Zjutraj bo nekaterih nižinah megla. V soboto bo sprva sončno, popoldne se bo oblačilo, zvečer bo v zahodnih krajih začelo rahlo deževati. Pihal bo jugozahodnik. Še naprej bo zelo toplo za ta čas.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 11. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Kandrše (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Roš, izvod Spodnji Roš (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Knjižnica Toneta Seliškarja

Matej Strgaršek: Camino

Danes v KTS Trbovlje gostijo Mateja Strgarška s potopisnim predavanjem, na katerem bo predstavil Camino. Z obiskovalci bo delil opažanja, misli in izkušnje, ki jih je pridobil na svojem popotovanju. Vabljeni vsi ljubitelji potopisov.

 


DPM Trbovlje

Otroško vtičkanje

»Vabljeni na super dogodek, ki bo pravi raj za male radovedneže!  Otroško vrtičkanje je odlična priložnost, da skupaj preživimo zabavno popoldne v naravi in se naučimo nekaj novega o vrtnarjenju,« so zapisali v DPM Trbovlje. Kje in kdaj se bo dogajalo? Danes ob 16. uri v skupnostnem vrtu DPM Trbovlje za Rudarskim domom. »Pridružite se nam in postanite pravi mali vrtnarji! Skupaj bomo sadili semena, skrbno zalivali rastline in se zabavali ob ustvarjanju v naravi,« so še dodali DPM-jevci.


ZD Zagorje

Ustno zdravje

V Zdravstvenem domu Zagorje bodo današnji svetovni dan ustnega zdravja obeležili med 10. in 13. uro pri zdravstveno – vzgojni točki v prvem nadstropju. Za obiskovalce bodo pripravili gradivo o pomenu ustnega zdravja, prikazali bodo tudi pravilno čiščenje zob na modelu.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Pravljična urica ob dnevu ustnega zdravja

Ob dnevu ustnega zdravja bodo na mladinskem oddelku Knjižnice Toneta Seliškarja danes ob 17. uri pripravili pravljično urico, na kateri bo diplomirana medicinska sestra s specialnimi znanji Nina Medvešek, zaposlena na delovnem mestu vzgoje za ustno zdravje v ZD Trbovlje, povedala nekaj osnov o ustni higieni in pomenu le-te.


Glasbene šole

Temsig

V Sloveniji poteka tekmovanje Temsig, na katerem sodelujejo učenci glasbenih šol Sloveniji, ki igrajo različne instrumente in tudi glasbene skupine. Danes poteka tekmovanje kitaristov, kontrabasistov in violončelistov (velja tudi za žensko obliko). Tekmovanje kitaristov poteka v Glasbeni šoli Logatec, violončelistov v Glasbeni šoli Kamnik, kontrabasistov pa v Glasbeni šoli Hrastnik.


ZLU

Zdrave srede na ZLU

ZLU vabi na delavnico na temo zdravja, ki so jo poimenovali Zdrave srede na ZLU. Zdrava sreda na temo Ali sem fit  je test telesne pripravljenosti za odrasle. Testiranje bo potekalo danes od 10. do 11.30 ure v predavalnici DDT.


ZLU

Začetni tečaj španščine

Na ZLU nadaljujejo z začetnim 40-urnim tečajem španščine na ravni A1. Tečaj bo danes ob 17. uri v prostorih Delavskega doma Trbovlje. Tečaj bo vodila Katja Peršak.


ZLU

Digitalna orodja in umetna inteligenca

ZLU nadaljuje s 40-urnim brezplačnim programom o digitalnih orodjih in umetni inteligenci. Program je namenjen izobraževanju o sodobnih digitalnih orodjih in tehnologijah, s posebnim poudarkom na umetni inteligenci in njeni uporabi. Izvajalca bosta Dušan Malić in Matej Uduč.


ZLU

Sredina srečanja

Zasavska ljudska univerza pripravlja vsako sredo ob 17. uri Sredina srečanja v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi. Srečanja vodi Danica Kurent. V tedenskih srečanjih se posvečajo določenim temam iz izbranih knjig (npr. za začetek Štirje dogovori Don Miguela Rui), se o njih pogovarjali in skušali modrosti prenesti v prakso. Ob osrednji temi udeleženci spoznavajo enostavne in učinkovite metode in tehnike, ki jih zlahka vključijo v vsakdan ter tako učinkovito poskrbijo za zdravje in dobro počutje ter se lažje soočajo z izzivi in jih uspešno rešujejo.


Galerija Medija

Slikarska razstava Samo Šiles

V Galeriji Medija v Zagorju je odprta slikarska razstava slikarja Sama Šilesa. Šiles je bil roje 3. decembra 1963 v Ljubljani. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani in študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Diplomiral je leta 1992 pri Metki Krašovec. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in fotografijo. Zaposlen je kot učitelj likovne umetnosti na Gimnaziji in srednji ekonomski šoli Trbovlje. Živi v Zagorju ob Savi. Imel je samostojne razstave v Škofji Loki, Ljutomeru in večkrat v Zagorju, Trbovljah in Ljubljani. Sodeloval je tudi na skupinskih razstavah.

Galerija Medija je odprta ob ponedeljkih in  četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Razstava Sama Šilesa bo odprta do 15. aprila.


Kulturni dom Kisovec

Razstava Bojan Čokl

V avli kulturnega doma Kisovec je na ogled razstava slikarja Bojana Čokla, ki je po končani OŠ v Gorišnici končal Gimnazijo na Ptuju in se v študijskem letu 1967/68 vpisal na Pedagoško akademijo (likovni pouk) v Mariboru. Njegovi profesorji so bili akademski slikarji in kiparka  Lajči Pandur st., Maks Kavčič, Bojan Golija, Slavko Kores in Vlasta Tihec. Po končanem študiju se je leta 1970 preselil v Kisovec, kjer ga je ravnatelj izlaške OŠ Davo Sušnik na predlog slikarja Toneta Leskovška zaposlil v šoli kot učitelja likovnega pouka. Istočasno je poučeval še v OŠ dr. Slavka Gruma in dve leti na Trgovski šoli Trbovlje. Od leta 1972 je član in tajnik Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje, udeleženec kolonije je bil v letu 1971. Leta 2005 je prejel zagorsko plaketo dr. Slavka Gruma za dosežene uspehe na kulturno – umetniškem področju.


KC DD Zagorje

Razstava likovne skupine DOM

Likovna skupina DOM in Kulturni center Delavski dom Zagorje sta v počastitev praznika dneva žena pripravila razstavo članov likovne skupine DOM v avli KC Delavski dom Zagorje. »Že vrsto let lahko opažamo tesno povezavo med naravo in Likovno skupino DOM, pri obeh se namreč približno v istem času pojavi brstenje. V naravi vzbrstijo rastline, v likovni skupini pa umetnine in nekaj tokratnega brstenja boste lahko videli, če boste obiskali razstavo v avli Delavskega doma Zagorje. To pot se likovniki niso odločili za določeno poimenovanje razstave, vsak avtor je pač prispeval tisto, kar ga kot likovnika najbolj zanima in to na način, ki mu najbolj ustreza. Zaradi tega je razstava  zelo pestra ne le po vsebini, ampak tudi po izboru ustrezne tehnike,« je ob razstavi zapisal slikar Milan Razboršek. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v marcu na ogled razstava avtorskih fotografij člana skupine Fotki Tilna Drameta.

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je v marcu na ogled razstava Glasba in ples Društva zasavskih klekljaric Srčevke.

V knjižnici v Kisovcu je marca na ogled razstava fotografij članov skupine Fotki z naslovom Detajli.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan sreče

Generalna skupščina Združenih narodov je 20. marec za mednarodni dan sreče razglasila 12. julija 2012, prvič smo ga praznovali leta 2013. Stopnja splošnega zadovoljstva z življenjem je odvisna od več dejavnikov. Poleg gospodarskih razmer in blaginje v državi ter finančnega stanja gospodinjstva ali posameznika na občutenje zadovoljstva vplivajo tudi zdravje, položaj na trgu dela in medosebni odnosi. Da bi slavili srečo, se je domislil filantrop, politik, aktivist in takratni posebni svetovalec Združenih narodov Jayme Illien. Marsikje po svetu se za srečo še vedno borijo z mlini na veter, pot do veselja pa bi morala politika utreti s pravičnimi in odločnimi ukrepi na številnih področjih ter ozaveščanjem o mnogo perečih vprašanjih nove dobe, so sklenili pri OZN.


Svetovni dan ustnega zdravja

Dobro ustno zdravje omogoča nasmeh v vseh življenjskih obdobjih. Ustno zdravje je neločljiv del splošnega zdravja in pomemben dejavnik kakovosti življenja. Skrb za ustno zdravje je pomembna v vseh življenjskih obdobjih. Pri ohranjanju in krepitvi ustnega zdravja ima ključno vlogo lastna skrb zanj.


Svetovni dan žab

Danes obeležujemo svetovni dan žab, saj imajo te brezrepe dvoživke pomembno vlogo pri ravnovesju v naravi. Ta poseben dan jim je posvečen prav njim in velja za največji svetovni dan izobraževanja o dvoživkah ter ozaveščanja o prizadevanjih za njihovo ohranitev. Ob besedi žaba pogosto pomislimo na izbuljene oči, bradavičasto kožo, nenavadno skakanje in čudno nočno oglašanje. Zelo drugačne so od nas, zato se mnogim ljudem zdijo neprijetne in imajo do njih polno predsodkov. Vendar jim imajo mnogi tudi radi. To kažejo tudi vsakoletne akcije tistih, ki omogočajo žabam varen prehod preko prometnic.


Dan za snubitev

V šaljivem koledarju je današnji dan zapisan kot dan za snubitev. Dan, ko se snubi, je tradicija, ki se v različnih kulturah praznuje na različne načine. Običajno gre za poseben dan, ko se par odloči za zaroko. Mnogi pari izberejo ta dan, da ga obeležijo na poseben način, na primer s romantično večerjo, izletom ali drugimi posebnimi dejavnostmi. V nekaterih kulturah obstajajo tudi tradicionalni običaji, povezani s snubitvijo. Na primer, v nekaterih družbah se snubitveni prstan običajno nosi na levi roki, poročni prstan pa na desni roki. Če se boste danes odločili, da svojo drago prosite za roko … Nič. Želimo vam le obilo sreče.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor