sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

 

Vse kaže, da smo malo Irci. Danes kar dva žura na račun svetega Patrika, ki je irski patron in ga častijo po vsem svetu. Morda smo pa tudi malo Butalci. Prepričajte se v trboveljski Svobodi. V DDT bodo nocoj za ušesa in srca poskrbeli Batista Cadillac. V Mlinšah bodo čistili, če jih ne bo pregnal dež. Danes se nadaljujejo tekmovanja Temsig mladih glasbenikov. Ogledate si lahko tudi precej razstav in udeležite običajnih torkovih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sobota, 16. marec 2024


Vreme

danes dogajaDanes zjutraj in dopoldne bo v večjem delu Slovenije občasno rahlo deževalo. Popoldne se bo od zahoda jasnilo. Nastala bo še kakšna ploha ali manjša nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 17 °C.

Jutri bo sončno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne in proti večeru se bo zmerno pooblačilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19 °C. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno, pojavljale se bodo posamezne plohe, popoldne lahko nastane tudi kakšna nevihta. Dež bo v noči na torek zajel večji del Slovenije. V torek bo spremenljivo oblačno, še se bodo pojavljale plohe. Hladneje bo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Draga, Možina, Čistilna Hrastnik (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri ni načrtovanih izklopov električne energije.


Dogodki

KS Mlinše-Kolovrat

Čistilna akcija

V KS Mlinše-Kolovrat pripravljajo danes čistilno akcijo. Pričnejo ob 8. uri. Zbirna mesta so: PGD Kandrše, PGD Mlinše, PGD Kolovrat, Vrh pri Mlinšah, Ravne pri Mlinšah …. Vsi udeleženci dobijo malico, rokavice in vrečke, katere prevzamejo predstavniki posameznih krajev pred trgovino na Mlinšah na dan akcije.


Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Butalci smo! Butale so!

Danes ob 17. uri bodo v Mladinskem gledališču Svoboda v Trbovlja v Domu Svobode pripravili premiero predstave za razmislek Butalci smo! Butale so!

»Butalci/Butale – izraz, ki je pogosto uporabljen v vsakdanjem življenju, morda prevečkrat kot zmerljivka, kot nekaj šaljivega, mogoče nekaj grdega, z nami vsekakor kot družba nepovezanega, nekaj, kar je nekdo drug, kar so nekateri drugi, mi pa že ne! 😏 Vsekakor neka oddaljena zgodba, ki se je zgodila nekje daleč, morda v literarnem svetu, ko smo morda nekaj slišali o njej v osnovni šoli, v tistih starih zaprašenih knjigah (kdo je že to napisal Frane Milčinski ali Fran Levstik????!!) vsekakor pa ne v realnosti, to pa že ne… Mi pa ne! Jaz pa že ne! 🤓

Butalci v izvedbi MGST poskušajo udejaniti naš osnovni gledališki smoter družbene kritičnosti v največji možni meri, kljub temu, da gre za predstavo v izvedbi otroške/mladinske skupine. Butalci smo! Butale so!😁 Komična, vendar poučna in družbeno kritična pripoved za tiste, ki to iščejo, vas vabi k ogledu. Ne bo vam žal,« so zapisali v vabilu v MGST.


Glasbene šole

Temsig

V Sloveniji poteka tekmovanje Temsig, na katerem sodelujejo učenci glasbenih šol Sloveniji, ki igrajo različne instrumente in tudi glasbene skupine. Danes poteka tekmovanje violinistov in violončelistov (velja tudi za žensko obliko). Tekmovanje violinistov poteka v Glasbeni šoli Domžale, violončelistov pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Delavski dom Trbovlje

Koncert Batista Cadillac: Mim pravil

V Delavskem domu Trbovlje bodo nocoj ob 19. uri pripravili koncert zasedbe Batista Cadillac, ki so ga naslovili Mim pravil. Skupina Batista Cadillac je sofisticirana soul mašina, ki s svojo pristno energijo in unikatnim zvokom publiko zlahka dvigne na noge. Prav gotovo bodo pričarali pestro in čarobno vzdušje. Nabrušeno šesterico Batista Cadillac poleg karizmatičnega frontmana Urbana Lutmana sestavljajo izvrstni glasbeniki, ki so že nabrali ogromno glasbene kilometrine. Zvočno sliko na odru dopolnjuje še vrhunska backvokalistka Sandra Feketija.


Klub B Trbovlje

St. Patrick’s Day žur

Eden izmed večjih irskih praznikov je tu, danes tudi Klub B pripravlja zdaj že tradicionalni St. Patrick’s Day žur, tako kot vedno tudi letos v Perkmandlc pubu. Letos pripravljajo prav poseben program, kjer se bodo obiskovalci lahko pomerili v različnih pivskih igrah, tiste, ki boste pa na ta svet večer prikazali največ “irskega duha”, pa čakajo tudi nagrade. Obeta se nepozabna noč v pravem irskem stilu, polna smeha, plesa in zabave!


Garaža bar

Žurka sv. Patrika

Danes pripravljajo v Garaža baru v Zagorju žurko ob praznovanju sv. Patrika. Na ta irski praznik bodo lokal obarvali v zeleno … Hostese bodo poskrbele za najboljši irski zvarek z imenom Jamson … Žagal bodo domači Hard Division. Štartajo ob 21. uri.


Razstava ob dnevu žena

Ob dnevu žena so članice društva RELIK Trbovlje tudi letos pripravile razstavo likovnih del v različnih tehnikah, ki so jih osvojile skozi leta izobraževanja in ustvarjanja pod vodstvom mentorjev. Razstava v galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled do 17. marca. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure.


KC DD Zagorje

Razstava likovne skupine DOM

Likovna skupina DOM in Kulturni center Delavski dom Zagorje sta v počastitev praznika dneva žena pripravila razstavo članov likovne skupine DOM v avli KC Delavski dom Zagorje. »Že vrsto let lahko opažamo tesno povezavo med naravo in Likovno skupino DOM, pri obeh se namreč približno v istem času pojavi brstenje. V naravi vzbrstijo rastline, v likovni skupini pa umetnine in nekaj tokratnega brstenja boste lahko videli, če boste obiskali razstavo v avli Delavskega doma Zagorje. To pot se likovniki niso odločili za določeno poimenovanje razstave, vsak avtor je pač prispeval tisto, kar ga kot likovnika najbolj zanima in to na način, ki mu najbolj ustreza. Zaradi tega je razstava  zelo pestra ne le po vsebini, ampak tudi po izboru ustrezne tehnike,« je ob razstavi zapisal slikar Milan Razboršek. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v marcu na ogled razstava avtorskih fotografij člana skupine Fotki Tilna Drameta.

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je v marcu na ogled razstava Glasba in ples Društva zasavskih klekljaric Srčevke.

V knjižnici v Kisovcu je marca na ogled razstava fotografij članov skupine Fotki z naslovom Detajli.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Jožef Hašnik

Na današnji dan se je leta 1811 v Trbonjah v sedanji občini Dravograd rodil duhovnik in narodni buditelj Jožef Hašnik. V 19. stoletju je pomembno oblikoval podobo in življenje tudi v Zasavju, predvsem Trbovljah. Ukvarjal se je s prenovo cerkva in cerkvenih objektov, bil je pobudnik gradnje nove trboveljske šole, ukvarjal pa se je tudi z literaturo.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Napovedujemo

Domoznanski večer z Antonom Liscem

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje se enkrat mesečno sestaja domoznanska skupina. Domoznanstvo je dejavnost, ki obsega raziskovanje, proučevanje in opisovanje določenega upravnega območja, v okviru dejavnosti pa se ustrezno hrani, popisuje in drugače obdeluje gradivo, ki je v tem okolišu tukaj nastalo, so ga ustvarili avtorji, ki so povezani z območjem, ali pa se po vsebini nanaša na to obsežje. Če poenostavimo – Knjižnica Trbovlje se ukvarja z lokalno, zasavsko dediščino, domoznanska skupina pod vodstvom Roberta Čopa pa o dediščini razpravlja in jo v skladu z lastnimi interesi in pobudami dopolnjuje ter ohranja živo. Člani skupine so dobro sprejeli tudi gostujoča predavanja, zato se trudijo, da srečanja popestrijo in medse povabijo goste, ki so nemalokrat prava zakladnica informacij. 21. marca organizirajo prav posebno srečanje, saj ob 10. obletnici zadnje rudarske stavke gostijo vodjo le-te, tj. Antona Lisca. Spregovoril bo o stavki, o rudarstvu in še o čem, na srečanjih pa se vedno spodbuja tudi debata, tako da ne dvomimo, da bo tokrat še posebej zanimivo. Domoznanska skupina vedno sprejema nove člane, predhodna najava ni potrebna. Prijazno vabljeni.


ZLU

Zaključna konferenca DIGI.KOMP.KONF.

Ob zaključku projekta digi.komp vas Zasavska ljudska univerza, Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje in norveški partner PIKSEL Produksjoner vabijo na zaključno konferenco DIGI.KOMP.KONF. Ta bo v torek, 19. marca, od 10.00 do 11.30 v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje. Na konferenci bodo spregovorili direktorica ZLU Polona Trebušak, župan Občine Trbovlje mag. Zoran Poznič, predstavnica norveškega partnerja Piksel Produksjoner Maite Cajaraville in minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor