sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan se je leta 1954 v Trbovljah rodil slovenist, novinar in politik Aleš Gulič Leko. Na današnji dan je leta 2018 v Trbovljah umrl publicist, velik poznavalec planinstva, rudarstva, Trbovelj in z njimi povezane literature Tine Lenarčič. Danes je tudi dan, namenjen raziskavam našega imena.

V Zagorju bodo danes odprli likovno razstavo članov likovne skupine DOM in predstavili pesniško zbirko Podivjanke Maše Rome. Na Dolu se obeta rokometna poslastica, četrtfinalna tekma pokala Slovenije med domačim RK Dol TKI Hrastnik in RK Slovenj Gradec. Sicer pa v Zasavju običajne torkove dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 5. marec 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bodo ponekod nastale posamezne kratkotrajne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 17 °C.

V sredo bo povečini oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami. Zapihal bo severovzhodni veter. V četrtek čez dan se bo delno razjasnilo. Še lahko nastane kakšna kratkotrajna ploha.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Klek, izvod Gropevšek (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 11. ure pa iz TP Malovrh, izvod proti pekarni (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Klek 2, izvod Gropevšek (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

KC DD Zagorje

Razstava likovne skupine DOM

Likovna skupina DOM in Kulturni center Delavski dom bosta danes ob 17. 30 uri v počastitev praznika dneva žena pripravila otvoritev razstave članov likovne skupine DOM v avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. »Že vrsto let lahko opažamo tesno povezavo med naravo in Likovno skupino DOM, pri obeh se namreč približno v istem času pojavi brstenje. V naravi vzbrstijo rastline, v likovni skupini pa umetnine in nekaj tokratnega brstenja boste lahko videli, če boste obiskali razstavo v avli Delavskega doma Zagorje. To pot se likovniki niso odločili za določeno poimenovanje razstave, vsak avtor je pač prispeval tisto, kar ga kot likovnika najbolj zanima in to na način , ki mu najbolj ustreza. Zaradi tega je razstava  zelo pestra ne le po vsebini, ampak tudi po izboru ustrezne tehnike,« je ob razstavi zapisal slikar Milan Razboršek. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Maša Rome – Podivjanke

Danes ob 18. uri bodo na mladinskem oddelku Knjižnice Mileta Klopčiča v Zagorju pripravili predstavitev pesniške zbirke Podivjanke, ki jo je ustvarila Maša Rome. Trboveljčanka je pred kratkim pri založbi Exlibris izdala knjigo poezij z naslovom Podivjanke. Pesniški prvenec bo obiskovalce knjižnice popeljal v svet simbolov in čarobnosti, kjer se prepletata znanost in umetnost. Z avtorico se bo pogovarjal Vid Šteh.


Dvorana Dolanka

Četrtfinale pokala Slovenije

V dvorani Dolanka na Dolu pri Hrastniku bodo danes ob 19. uri odigrali prestavljeno tekmo četrtfinala pokala Slovenije v rokometu. »Vabimo vas na ogled tekme v 1/4 finalu. Žreb nam je namenil neugodno, a verjamemo, da tudi premagljivo ekipo RK Slovenj Gradec iz 1. NLB lige. Fantje so motivirani in odločeni v želji, da se uvrstijo na Final four. Nazadnje je klubu to uspelo v sezoni 2014/15. To je bil zgodovinski uspeh kluba in verjetno tudi največji uspeh v zgodovini kluba. Vsi verjamemo, da se lahko zgodovina ponovi,« so zapisali na fb strani domačega Rokometnega kluba Dol TKI Hrastnik.


MC ZoS

Deutsche Kaffeezeit

Vsak torek od 10. do 11. ure v Mladinskem centru Zagorje ob Savi poteka Deutsche Kaffeezeit. »To je čas, ko se skupaj zabavamo, pijemo kavo in klepetamo v nemškem jeziku. Osveži in razvijaj svoje znanje nemškega jezika na neformalen način brez stresa. Sliši se dobro, kajne?,« pravijo v ZoS.


MC ZoS

RekreAktivna košarka

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


ZMŠT

Open klub

Ob torkih in petkih med 14. in 18. uro je v Mladinskem centru Trbovlje še posebej živahno, saj mladi dobijo priložnost, da v družbi vrstnikov preživijo popoldne na drugačen način v aktivnostih Open kluba.  Osnovni namen je mladostnikom ponuditi kvalitetno druženje in preživljanje prostega časa, učno pomoč, sodelovanje na delavnicah, katerih namen je tako ustvarjanje, druženje, kakor tudi neformalno učenje na podlagi pozitivnih izkušenj ob sodelovanju z vrstniki in mentorji.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se dr. Maša Jazbec v Trbovljah predstavlja s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava bo na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


Galerija Medija

Razstava Anka Krašna

V Galeriji Medija je odprta razstava Anke Krašna. Slikarka je diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost leta 1976. Najprej je delala kot osnovnošolska učiteljica likovnega pouka, potem pa kot industrijska oblikovalka. Leta 1987 je začela poučevati na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Bila je redna profesorica za risarsko in slikarsko oblikovanje, leta 2023 se je upokojila. Poleg slikanja so njena strast potovanja, rada se udeležuje likovnih kolonij v Sloveniji in po svetu. Veliko razstavlja, za svoje delo je prejela številne nagrade. Razstava bo odprta do 5. marca.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava: Melinda Hajdin

V Hočijevi galeriji v Hrastniku je na ogled likovna razstava del Melinde Hajdin, zanimive slikarke, ki živi v Hrastniku, ki ga je zamenjala za Kalifornijo. Američanka slovenskega rodu se predstavlja z zanimivimi retro oblikovanimi plakati slovenskih krajev, ki jih je obiskala in so ji bili všeč. Razstava bo na ogled do 13. marca vsak delovni dan od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja je na ogled razstava Ave Baloh, ki razstavlja svoje unikatne izdelke – oblačila, nakit in druge dodatke, narejene v tehniki irske čipke. Razstava bo na ogled do 8. marca.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v marcu na ogled razstava avtorskih fotografij člana skupine Fotki Tilna Drameta.

V knjižnici v Kisovcu je marca na ogled razstava fotografij članov skupine Fotki z naslovom Detajli.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Aleš Gulič Leko

Na današnji dan se je leta 1954 v Trbovljah rodil slovenist, novinar, politik in aktivni spremljevalec dogajanj v Zasavju, predvsem v kulturi, Aleš Gulič Leko. Od leta 2005 je bil član Liberalne demokracije Slovenije, leta 2004 pa je bil izvoljen v Državni zbor Republike Slovenije. Pahorjeva vlada ga je imenovala za direktorja Urada za verske skupnosti RS. Na državnozborskih volitvah leta 2008 in 2011 je kandidiral na listi LDS, na volitvah 2014 na skupni listi Liste za Dolenjsko, LDS in Pozitivne Slovenije, na volitvah 2018 pa na listi Levice.


Tine Lenarčič

Na današnji dan je leta 2018 v Trbovljah umrl publicist, velik poznavalec planinstva, rudarstva, Trbovelj in z njimi povezane literature Tine Lenarčič. Bil je med gonilnimi silami različnih velikih projektov v Trbovljah, med drugim gradnje delavskega doma in urejanja planinskih koč. Še posebej pomembni za ohranjanje rudarske dediščine sta knjigi Slovenske rudarske pesmi ter Rudarske zgodbe in pripovedi. Napisal je obsežno knjigo o Trbovljah (Trbovlje po dolgem in počez). Lenarčič je bil prejemnik številnih visokih priznanj. Leta 2005 je postal častni občan občine Trbovlje. Prejel je najvišje priznanje Planinske zveze Slovenije in najvišja priznanja Zveze kulturnih organizacij Slovenije.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan, posvečen raziskavam pomena našega imena

To naj bi bil šaljiv praznik. Vendar so imena pomemben del naše identitete in skupaj z drugimi elementi, kot so naša osebnost, izkušnje in dosežki, oblikujejo našo edinstveno zgodbo. Imena vplivajo tudi na naše zaznavanje drugih ljudi. V različnih kulturah imajo zelo pomembno vlogo. V nekaterih se izbirajo na podlagi verskih prepričanj ali tradicionalnih običajev, v drugih so prilagojena sodobnemu življenjskemu slogu. Vedno so odsev družbe, izbira je pogojena z družbenimi normami, vrednotami in trendi. Starši so pogosto podvrženi pritisku družbenih pričakovanj in trendov. Danes je izbira imen bolj individualna, vendar še vedno obstajajo trendi pri izbiri imen.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor