sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je dan civilne zaščite, dan ozaveščanja o samopoškodbah, dan zaščite konjev, pa tudi svetovni dan komplimentov in mednarodni dan prašičev.

Sicer pa nas v Zasavju čaka čisto običajen petek. Izkoristite ga lahko zase, deževalo bo, zvečer pa vam priporočamo obisk kina. Dobri filmi. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 1. marec 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo sprva oblačno in deževno. Popoldne bo dež od juga slabel in do večera povečini ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 12 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Na severovzhodu bo povečini suho, drugod bodo nastajale krajevne plohe. Ponekod bo pihal južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, najvišje dnevne od 6 do 14 °C. V nedeljo in ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih in južnih krajih bo občasno rahlo deževalo. V nedeljo bo ponekod še pihal jugozahodnik, ob morju jugo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Malovrh, izvod proti pekarni (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki


Rdeči križ Trbovlje

Krvodajalska akcija

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


ZLU

Španske urice za začetnike

ZLU na Cankarjevem trgu v Zagorju danes ob 10. uri potekajo Španske urice za začetnike, ki jih vodi Maximiliano Fidalgo. V skupnem prostoru ZLU za učenje in raziskovanje jezikov se odpira nova priložnost za raziskovanje čarobnega sveta španščine. Ekipa ZLU je dobila čudovito pridobitev – prostovoljca iz Španije, ki že nekaj let živi med nami in bo z nami delil svojo strast do španskega jezika. Španske urice so primerne za čiste začetnike in za vse generacije.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se dr. Maša Jazbec v Trbovljah predstavlja s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava bo na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


Galerija Medija

Razstava Anka Krašna

V Galeriji Medija je odprta razstava Anke Krašna. Slikarka je diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost leta 1976. Najprej je delala kot osnovnošolska učiteljica likovnega pouka, potem pa kot industrijska oblikovalka. Leta 1987 je začela poučevati na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Bila je redna profesorica za risarsko in slikarsko oblikovanje, leta 2023 se je upokojila. Poleg slikanja so njena strast potovanja, rada se udeležuje likovnih kolonij v Sloveniji in po svetu. Veliko razstavlja, za svoje delo je prejela številne nagrade. Razstava bo odprta do 5. marca.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava: Melinda Hajdin

V Hočijevi galeriji v Hrastniku je na ogled likovna razstava del Melinde Hajdin, zanimive slikarke, ki živi v Hrastniku, ki ga je zamenjala za Kalifornijo. Američanka slovenskega rodu se predstavlja z zanimivimi retro oblikovanimi plakati slovenskih krajev, ki jih je obiskala in so ji bili všeč. Razstava bo na ogled do 13. marca vsak delovni dan od 17. do 19. ure.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja je na ogled razstava Ave Baloh, ki razstavlja svoje unikatne izdelke – oblačila, nakit in druge dodatke, narejene v tehniki irske čipke. Razstava bo na ogled do 8. marca.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Zagorje – kino

Dirka za slavo

ob 19. uri

Biografska športna drama (Irska, Italija, VB), režija Stefano Mordini, igrajo Haley Bennett, Daniel Brühl, Riccardo Scamarcio …

Dirka za slavo je neverjetna zgodba, posneta po resničnih dogodkih, o svetovnem prvenstvu v reliju leta 1983. V tej resnični zgodbi o Davidu proti Goljatu spoznamo pogumne poražence ekipe Lancia, ki jih je vodil karizmatični Cesare Fiorio, ki so se zoperstavili mogočni Audi ekipi v enem največjih rivalstev v zgodovini športa.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Samo tri dni

ob 17. uri

Francoski film, izvirni naslov Only 3 Days Left / 3 jours max (2023), režija Tarek Boudali, scenarij Tarek Boudali, igrajo Tarek Boudali, Philippe Lacheau, Julien Arruti …

Na velika platna prihaja francoska komedija z naslovom Samo še 3 dni, ko bo imel policist na voljo le tri dneve, da osvobodi svojo babico, potem ko jo je ugrabil mehiški kartel. Rayane je neroden policist, ki se znajde v precej neverjetni situaciji – njegovo babico, ki želi biti zvezdnica resničnostnih šovov, je namreč ugrabil mehiški kartel in na voljo ima le tri dneve, da jo reši in dostavi nemogočo odkupnino. S pomočjo zvestih sodelavcev bo Rayane doživljal ekstremne dogodivščine po Franciji, v Abu Dabiju in Mehiki.


 

Dune: peščeni planet 2

ob 19. uri

Akcijska pustolovska drama (Kanada, ZDA, 2024), izvirni naslov Dune: Part Two, režija Denis Villeneuve, scenarij Frank Herbert, Jon Spaihts, Denis Villeneuve, igrajo Florence Pugh, Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet…

Del bo raziskoval Paulovo mistično potovanje, po tem, ko se je pridružil Chani in domorodnim Fremenom na svoji bojni poti maščevanja proti zarotnikom, ki so uničili njegovo družino. Paul si prizadeva preprečiti strašno prihodnost, ki jo lahko vidi le on, pri tem pa mora izbirati med ljubeznijo svojega življenja in usodo celotnega znanega vesolja.


 

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan civilne zaščite

Prvega marca povsod po svetu zaznamujemo svetovni dan civilne zaščite. Zaznamujemo ga že od leta 1990, ko ga je Mednarodna organizacija za civilno zaščito (ICDO) uveljavila na prvi marec. Namen svetovnega dneva je krepitev zavesti ljudi o pomembnosti vloge civilne zaščite pri odzivanju na vsakodnevne in raznovrstne nesreče in katastrofe.


Dan zaščite konjev

Danes, prvega marca, obeležujemo dan zaščite konjev. V Sloveniji se z zaščito konjev ukvarja Društvo za zaščito konj, ki ga najdemo v Velenju. Namen dneva je opozoriti na zanemarjene, zlorabljene, bolne in pomoči potrebne živali.


Mednarodni dan prašičev

Prvega marca obeležujemo tudi mednarodni dan prašičev. V Sloveniji, pa tudi v preostanku Evrope, živi ena sama vrsta, ki pripada rodu prašičev, to je divji prašič oz. divja svinja. Podvrsta divjih svinj pa so domači prašiči, ki slovijo kot inteligentne živali.


Svetovni dan komplimentov

Povejte ljudem v svojem življenju, kaj vam je všeč pri njih. Velikodušno delite komplimente vsenaokrog. Vsak dan bi moral biti dan komplimentov, 1. marca ste pa lahko še malo bolj polni pohval. Neuradni praznik so si izmislili Nizozemci leta 2001 in se je medtem razlezel že po vsej Evropi.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor