sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan se je leta 1834 v Tržiču rodil šolnik in pisatelj Peter Gross. Leta 1937 pa je v Trbovljah umrl dvakratni župan Trbovelj Gustav Vodušek.

Sicer pa današnja sobota prinaša koncert Gregorja Ravnika v Zagorju, v Trbovljah nastopa Salome. V kinu Trbovlje pa se pričenjajo zimske počitnice. Oglejte si predstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 17. februar 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo sprva delno jasno, po nekaterih kotlinah tudi megleno. Čez dan bo oblačnost od severa naraščala. Zvečer in v noči na nedeljo bo tu in tam lahko padla kakšna kaplja dežja. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, najvišje dnevne od 10 do 16 °C.

V nedeljo bo pretežno oblačno in povečini suho.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore. Danes bo popolna zapora ceste med 7.30 in 17. uro.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Zagorje

Gregor Ravnik

Delavski dom Zagorje pripravlja ob 19. uri nepozaben večer z Primorcem Gregorjem Ravnikom ob predstavitvi novega albuma Med nama in gostjo Manco Špik. Gregor nas bo popeljal skozi čustveno in energično doživetje ob predstavitvi svojega novega albuma z naslovom Med nama. To bo večer poln glasbenih presenečenj, saj bomo lahko slišali že dobro znane pesmi, ki so zmagovale na slovenskih festivalih, hkrati pa bomo deležni svežih skladb, ki jih Gregor predstavlja prvič.


Delavski dom Trbovlje

Iznenada Salome

Danes bo v Delavskem domu v Trbovljah ob 19.30 uri predstava Iznenada Salome, avtorski stand up kabaret. Slovenski publiki je dobro znana tudi kot pevka, igralka, udeleženka televizijskih resničnostih oddaj (hrvaški Big brother, Kmetija slavnih, Master Chef Slovenija 2017) in kot transspolna ženska, ki je izdala knjigo o svojem življenju z naslovom Novo rojstvo. Z vlogo v zabavnem muzikalu Menopavza pod okriljem Špas teatra pa je zablestela še na odrskih deskah. Salome je za vas pripravila avtorski stand up kabaret, poln glamurja, smeha, glasbe in komičnih dogodkov iz njenega življenja. Uživali boste v njenem značilnem izvirnem humorju, pevski bravuroznosti in zagotovo ne boste ostali ravnodušni ob njeni originalni življenjski zgodbi, polni humorja.


Delavski dom Trbovlje

Bimberli – otroški film in delavnica

Prikupne zgodbe o željah in čarovniji, ki včasih pomaga, da se uresničijo. To se bo zgodilo danes ob 10. uri v kino dvorani Delavskega doma Trbovlje s predstavo Bimberli. Štirje kratki animirani filmi nas bodo ponesli v svet, kjer je mogoče vse. Kjer velikanski kenguruji skačejo po snegu, medvedi živijo v rožnem cvetu in se čarobni prijatelji odpravijo na Otok spominov. Kjer si Bimberli želi prijateljev, Pok panja z medom in voznik vrnitve domov. Se jim bodo želje uresničile? Po filmu bo potekala krajša ustvarjalna delavnica, na kateri bomo spoznavali filmske zvoke.


ZMŠT

Pop quiz

ZMŠT pripravlja ob 21. uri tradicionalni Pop quiz, kjer se boste lahko preizkusili v znanju in se obenem zabavali v prijetni družbi. Voditelja igre, Benjamin Murn in Matic Škrbec, bosta poskrbela za nepozabno izkušnjo, polno presenečenj in zabavnih vprašanj. Tekmovanje bo kot vedno napeto.


Kavarna Central

Primož Legvart

Kavana Central pripravlja ob 19. uri akustični glasbeni rock večer. Nastopil bo Trboveljčan Primož Legvart.

 


Koča Lambert

Turnir v pikadu

V koči Lambert v Šentlambertu v občini Zagorje ob Savi pripravljajo turnir v elektronskem pikadu s pričetkom ob 15. uri. Tekmovale bodo najprej dvojice, nato pa še posamezniki.

 


Delavski dom Trbovlje

Batičerija 2

Projekt Batičerija 2 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje pod mentorstvom Borisa Beje. Raziskovali so, kateri likovni elementi in vsebinski poudarki Batičevih del jih osebno nagovarjajo in kako bi lahko v kiparjevem opusu našli navdih za nov uporaben predmet. Razstava predstavlja izbor zaključenih študentskih projektov, ki nam s svežim in sodobnim pristopom ohranjajo spomin na Stojana Batiča.

Razstava Batičerija 2 bo v galeriji Delavskega doma Trbovlje na ogled do 25. februarja. Galerija je odprta ob četrtkih med 17. in 18. uro ter od petka do nedelje med 16. in 19. uro.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se dr. Maša Jazbec v Trbovljah predstavlja s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava bo na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja je na ogled razstava Ave Baloh, ki razstavlja svoje unikatne izdelke – oblačila, nakit in druge dodatke, narejene v tehniki irske čipke. Razstava bo na ogled do 8. marca.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v februarju na ogled razstava likovnih del članov Relika Trbovlje.

V knjižnici v Kisovcu je februarja na ogled razstava fotografij starih obrti fotografa Aleša Pipana.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Delavski dom Trbovlje – kino

Bartonova akademija

ob 19. uri

Ameriška komična drama, izvirni naslov  The Holdovers (2023), režija Alexander Payne,  scenarij David Hemingson, igrajo Paul Giamatti, Da’Vine Joy Randolph, Dominic Sessa…

Zgodba spremlja osovraženega profesorja, ki je med božičnimi počitnicami prisiljen ostati v kampusu na prestižni ameriški šoli, kjer mora varovati nekaj študentov, ki nimajo kam iti. Sčasoma sklene vez z enim od njih – nemirnim in pretkanim povzročiteljem težav in z glavno kuharico na šoli, ki je pravkar izgubila sina v Vietnamu. Tri zelo različne osebe bodo preživele skupaj dva tedna, drug drugemu pa pomagale razumeti, da niso vezane na preteklost ter si svojo prihodnost lahko krojijo vsaka zase.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Peter Gross

Na današnji dan se je leta 1834 v Tržiču rodil šolnik, pisatelj, organist in ljubiteljski vrtnar Peter Gross. Med drugim je z bratom Jakobom močno vplival na to, da so v Zagorju leta 1875 zgradili šolo. Umrl je 18. februarja leta 1913 v Zagorju.

 

Gustav Vodušek

Na današnji dan je leta 1937 v Trbovljah umrl dvakratni župan Trbovelj Gustav Vodušek. Rodil se je 17. julija leta 1859 v Vitanju. Leta 1891 je postal nadučitelj v Trbovljah na Vodah, potem pa je bil premeščen na današnjo OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, kjer je 32 let služboval kot ravnatelj.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Dan naključnega dobrega dela

Naredite nekaj prijaznega – zahvalite se prodajalcu za dobro postrežbo, povabite kolegico na kavico, dajte nekomu lep kompliment, nasmehnite se neznancu, podarite nekomu še ne do konca izkoriščen parkirni listek, pobožajte otroka. Kar tako – ker je pač praznik dobrih del, ki ga je seveda dovoljeno praznovati tudi vse druge dni v letu.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor