Na današnji dan se je leta 1890 v Hrastniku rodil farmacevt ter ustanovitelj ter ravnatelj Celjskega gledališča Fedor Gradišnik.

Današnja sobota je namenjena najmlajšim. V Trbovljah otroški abonma, v Hrastniku Repa velikanka, pa tudi v kino lahko gredo najmlajši. Na Polaju pa zimski turnir v nogometu. Lahko si ogledate tudi odprte razstave.  Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 20. januar 2024


Vreme

danes dogaja Danes bo jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 4 °C.

Jutri bo pretežno jasno. Jutro bo mrzlo in po nekaterih nižinah lahko megleno. V ponedeljek bo sprva precej jasno z mrzlim in ponekod meglenim jutrom, sredi dneva in popoldne se bo postopno pooblačilo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore. Zapora na cesti Litija – Zagorje pri Šklendrovcu je za to soboto zaradi slabega vremena odpovedana.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  K3, izvod 5. Trg revolucije 2, vrtec (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.

Jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje

Malo pa papirnato gledališče

V kino dvorani Delavskega doma Trbovlje bo ob 10.30 uri predstava za otroški abomna v izvedbi Društva Kamišibaj Slovenija. Kamišibaj predstave na majhnem lesenem odru ob slikah odstirajo zgodbe, ki nagovarjajo domišljijo. Opazovali bomo fižolček, ogelček in slamico, ki padejo z ognjišča in se odpravijo po svetu; navijali bodo za svoje najljubše žužke na velikem tekmovanju žuželk; ugibali, kaj bo ob vrnitvi z obiska pri babici v svoji kuhinji našel pujsek; izvedeli vse o dinozavrih; in opazovali šest majhnih mišk, kako hitijo po svojih drobnih opravkih.


MC Hrastnik

Repa velikanka

V MC Hrastnik bo danes ob 10. uri pravljična sobota s predstavo Lutkovnega gledališča Velenje Repa velikanka. Gospodična Rožmarina se nekega dne odloči, da je v življenju pojedla že več kot dovolj nezdrave hrane in da je skrajni čas za spremembo. Od zdaj naprej bo jedla le same zdrave stvari. In kaj je sploh najbolj zdravo? Ja, repa, seveda. Ampak, ali jo bo znala sama vzgojiti? Po pomoč se bo mogla zateči k znani pravljici…


ZMŠT

Glasbeni večer

ZMŠT vabi v klub in kavarno na glasbeni večer s pričetkom ob 20. uri  Za popoln večer bodo poskrbeli L’amour band, mojstri dobre zabave. Če pregovor pravi, da izkušnje pridejo s časom, potem se imajo ti fantje s čim pohvaliti. 25 let obstoja, ogromno število nastopov, zabav in koncertov, je podatek, ob katerem mnogi snamejo kapo dol. Kombinacija domačega in tujega zabavnega repertoarja, prepoznavnih mixov brez pavze ter energijo, ki občinstvu ne dovoli, da se odmakne s plesišča.


Nogometni klub Rudar

Zimski turnir

Nogometni klub Rudar organizira danes in jutri v športni dvorani Polaj zimski turnir za najmlajše U9 in U12.

 


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Razstava viteških oklepov

V galeriji Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje je v januarju na ogled razstava kovaških replik iz srednjega veka, ki sta jo postavila Irena Orešnik in Martin Oblak ml. iz Umetnega kovaštva Oblak s Svibnega. Med drugim so razstavljene čelade, ščiti, meči in drugo srednjeveško orožje, krone ter različno okrasje, npr. kelihi. Razstava je na ogled do konca januarja 2024 času, ko je odprta knjižnica.


Delavski dom Trbovlje

30 let vojne za Slovenijo

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta razstava 30 let vojne za Slovenijo. Potujoča razstava 30 let vojne za Slovenijo predstavlja dogodke, ki so pripeljali do oblikovanja samostojne Republike Slovenije. Opisuje čas pred demokratizacijo Slovenije in med njo. Odstira pogled na zelo širok izbor tem, od zavrnitve predaje orožja teritorialne obrambe, prvih spopadov, do delovanja oskrbovalnih enot med desetdnevno vojno. Razstavo je pripravila Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki se je naslonila na razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Avtorji razstave so Albin Mikulič, Zvezdan Markovič, Mladen Horvat, Vlado Žgeč, dr. Marjan Toš, Mitja Jankovič, Slavko Malešič, Ladislav Lipič. Razstava bo na ogled do 28. januarja. Galerija je odprta ob četrtkih od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburg in okolico. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je januarju na ogled razstava ob 220 letnici Steklarne Zagorje. Pripravil jo je Helmut Maurer, pravi leksikon zagorske steklarske dediščine. Je eden tistih Zasavcev, ki si prizadeva, da steklarstvo ne bi utonilo v pozabo.

V knjižnici v Kisovcu je januarja na ogled razstava likovnih del članice skupine Liki Ksenije Prašnikar.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Delavski dom Trbovlje – kino

Toni, Staša in čarobna luč

ob 17. uri

Lutkovna družinska animacija, izvirni naslov Tonda, Slávka a kouzelné světlo (2023), režija Filip Pošivač, scenarij  Jana Šrámková, igrajo Teja Bitenc, Maja Kunšič, Uroš Smolej, Vesna Pernarčič, Gašper Malnar, Primož Pirnat, Maša Derganc, Asja Kahrimanovič, Lena Hribar Škrlec, Nataša Burger, Iztok Lužar, Lea Cok …

Deček Toni ima posebno lastnost, s katero se je rodil – žari. Dneve preživlja doma, saj ga preveč zaščitniška starša ne pustita ven, da bi ga ubranila pred svetom. Skrit v svoji sobi sanja o prijateljstvu. Pred božičem pa se v njihovo hišo priseli nenavadno dekle po imenu Staša. Njena mama je pravo nasprotje Tonijevih staršev. Kot balerina v zatonu svoje slave se za hčerko komajda zmeni, vse v povezavi z njo ji je odveč. Tonijev bujen domišljijski svet in Stašina odločna neustrašnost se povežeta v iskrenem prijateljstvu. Skupaj se podata na pustolovsko iskanje izvora skrivnostnih pasov teme, ki se občasno priplazijo v hišo in iz nje srkajo svetlobo.

Nesrečna bitja

ob 19. uri

Ameriško angleški triler, izvirni naslov Poor Things(2023), režija Yorgos Lanthimos, scenarij  Alasdair Gray, Tony McNamara, igrajo  Emma Stone, Margaret Qualley, Willem Dafoe …

Režiser Yorgos Lanthimos in producentka Emma Stone prinašata neverjetno zgodbo razvoja Belle Baxter, mlade ženske, ki jo je iz smrti oživel briljantni in neortodoksni znanstvenik Dr. Godwin Baxter. Bella se pod Baxterjevo zaščito zelo rada uči, vendar pa jo pomanjkanje razgledanosti pripelje do tega, da z Duncanom Wedderburnom, prebrisanim in razuzdanim odvetnikom, pobegne na noro pustolovščino po svetovnih celinah. Bella ne premore predsodkov svojega časa, zato hitro postane neomajna pri svojem poglavitnem namenu – zavzemanju za enakost in svobodo.


Delavski dom Zagorje – kino

Nesrečna bitja

ob 19. uri

Opis filma najdete zgoraj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Fedor Gradišnik

Na današnji dan se je leta 1890 v Hrastniku rodil farmacevt ter ljubiteljski igralec in režiser Fedor Gradišnik. Njegova velika ljubezen je bilo gledališče. Rad je nastopal že v otroških letih. Od 1904 do 1907 je vodil celjsko dijaško gledališče. Gledališka žilica ni mirovala tudi v pregnanstvu v Srbiji, kjer so s slovensko skupino uprizorili Kralja na Betajnovi. Po vrnitvi v Celje je zbral celjske gledališčnike in leta 1949 postal upravnik novoustanovljenega poklicnega gledališča, kjer se je izkazal kot odličen organizator. Upokojil se je leta 1962. Napisal je več dramskih del in dramatizacij ter prevajal. Veliko časa je posvetil publicistiki. V časopisih je objavljal kritike, gledališka poročila in povesti iz gledališkega življenja. Umrl je 5. junija leta 1972 v Celju.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Dan osveščanja o pingvinih

Danes obeležujemo dan osveščanja o pingvinih. Organizacija Greenpeace si prizadeva za ustanovitev največjega zaščitenega območja na svetu in varnega zavetja za pingvine – Antarktični morski rezervat. Ni vsak pingvin kos življenju na Antarktiki, ampak tisti, ki so, so še posebej enkratni. Ne pozabite, pingvini si ne morejo privoščiti, da bi v primeru slabega vremena odleteli stran.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekSneg podiral drevesa
Naslednji članekNa današnji dan: Fedor Gradišnik