Na današnji dan se spomnite na vse otroke po svetu, ki so že zaposleni. Namen dneva je opozoriti na resnost problema izkoriščevalskega dela otrok ter spodbujati aktivnosti in ukrepe za njegovo preprečevanje. Če že zelo pogrešate koncerte v živo pa si ob 20. uri v KC Delavskega doma Zagorje oglejte Pomladanski koncert GŠ Zagorje.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 12. junij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju več sončnega vremena, popoldne bodo nastale le posamezne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29 °C.

V nedeljo bo večinoma sončno, popoldanske plohe bodo manj verjetne. V ponedeljek bo pretežno jasno.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Pomladanski koncert Glasbene šole Zagorje

Po dolgih mesecih nastopov preko spleta se lahko končno udeležite koncerta v živo. Danes ob 19. uri si v KC Delavskega doma Zagorje oglejte Pomladanski koncert GŠ Zagorje. Predstavili se bodo solisti, komorne skupine, učenke oddelka plesa, OPZ CiciDO in MPZ Medeja. Potrebna je rezervacija vstopnic.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Zakaj Skačem

Ob 20. uri si v Kinu Hrastnik oglejte dokumentarno dramo Zakaj Skačem (The Reason I Jump), ki je posneta po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka. Naoki Higashida je pri trinajstih letih napisal knjigo, v kateri je opisal svoje izkušnje negovorečega avtista. Dečkovi zapisi se v filmu prepletejo z intimnimi portreti petih mladih ljudi z različnih koncev sveta. Medtem ko opazujemo vsakdanje trenutke iz njihovih življenj, nam Naoki razkriva, kaj zanj pomeni avtizem, kako se njegovo doživljanje sveta razlikuje od našega in zakaj se vede tako, kot se – zakaj skače. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Svetovni dan boja proti otroškemu delu

Mednarodna organizacija dela je 12. junij proglasila za svetovni dan boja proti otroškemu delu. Namen je opozoriti na resnost problema izkoriščevalskega dela otrok ter spodbujati aktivnosti in ukrepe za njegovo preprečevanje. Po svetu je 218 milijonov otrok, starih med 5 in 17 let, ki so zaposleni. Med njimi je 152 milijonov žrtev otroškega dela, skoraj polovica, to je 73 milijonov, pa jih dela v nevarnih razmerah. Delo otrokom odreka njihovo otroštvo, njihove potenciale in dostojanstvo ter je škodljivo za njihov telesni in duševni razvoj.

Dan rdečih vrtnic

Podarite svoji najljubši osebi rdečo vrtnico – ali pa kar cel šopek. In zakaj ne bi enega podarili tudi sebi?

Savus