Danes je praznični dan: božič. Na današnji dan sta se rodili med drugimi tudi Zasavki, ki sta ali oblikujeta zasavsko in slovensko zgodovino: plavalka Darja Alauf, pesnica in publicistka Nina Novak Oiseau. Na današnji dan je svojo življenjsko pot sklenil tudi ekonomist Ivan Lavrač.

V Zasavju bo na božični dan bolj malo dogajanja. Pa vendar se bo ob družinskih obiskih in srečanjih tudi dogajalo. Na Podkumu bodo pripravili žive jaslice in predstavo, v Hrastniku pa bo koncert Steklarske godbe  Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 25. december 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, v zahodnih krajih pa bo postopno več nizke oblačnosti. Ponekod bo pihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, najvišje dnevne od 8 do 13 °C.

V torek in sredo bo v zahodni in osrednji Sloveniji pretežno oblačno, več jasnine pa bo v vzhodnih krajih. Ponekod bo pihal zahodni do jugozahodni veter. Razmeroma toplo bo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


KD Podkum

Žive jaslice

Kulturno društvo Podkum bo danes in jutri ob 18. uri pripravilo pri Gasilskem domu na Podkumu žive jaslice in božično igro Angelska Prisotnost. V primeru slabega vremena bodo jaslice in igro pripravili v župnijski cerkvi.

 


Steklarska godba Hrastnik

Božično novoletni koncert

Steklarska godba Hrastnik pod vodstvom dirigenta Jurija Cizeja bo danes ob 18. uri pripravila Božično novoletni koncert v Delavskem domu Hrastnik. Poleg godbenikov bodo nastopili še pevka Agnes Kumlanc, pozavnistka in pevka Ajda Grabnar in bas kitarist in pevec Matej Železnik.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Darja Alauf

Na današnji dan se je leta 1968 v Trbovljah rodila plavalka in športna trenerka Darja Alauf, ki se je s plavanjem začela ukvarjati pri šestih letih. Od leta 1981 je bila prvakinja Republike Slovenije in državna rekorderka bivše Jugoslavije. Leta 1984 je bila izbrana za najboljšo mlado športnico Slovenije, leto kasneje pa proglašena za športnico revije Mladina. Leta 1992 je kot neodvisna posameznica in kot edina zasavska športnica nastopila na olimpijskih igrah v Barceloni, kjer je tudi zaključila svojo športno kariero.


Nina Novak Oiseau

Na današnji dan se je leta 1985 rodila pesnica, pisateljica, kantavtorica in glasbena publicistka Nina Novak Oiseau. Umetniški dodatek Oiseau si je nadela v kasnejšem, ustvarjalnem obdobju – beseda »oiseau« v francoščini pomeni ptica. Preboj na umetniško sceno ji je uspel leta 2009 z izdajo pesniškega prvenca Drevo življenja.


Ivan Lavrač

Na današnji dan je leta 1992 v Ljubljani umrl slovenski ekonomist, predavatelj in akademik Ivan Lavrač, ki je mladost preživel v Podlipovici v sedanji občini Zagorje. Bil je eden najbolj vidnih jugoslovanskih ekonomistov po drugi svetovni vojni, doktor ekonomskih znanosti, redni profesor za politično ekonomijo in zgodovino politične ekonomije na Ekonomski fakulteti, njen dekan in izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.


Svetovni dnevi

Danes ni zabeleženega nobenega svetovanega dneva. Če pa veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Božič

Danes praznujemo božič, državni praznik in dela prost dan. Božič je tradicionalni krščanski praznik, ki ga praznujemo kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa. Praznik zaključuje čas adventa in začenja božični čas. Praznujejo ga tudi mnogi nekristjani in neverni, predvsem kot družinski praznik in del novoletnih počitnic. Kristjani praznik obeležijo s polnočno mašo, dajanjem darov, molitvami, simboličnim krašenjem in druženjem v družini.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekKljučno načelo št. 7: Dvomite v vse
Naslednji članekBožič