Na današnji dan se je leta 1928 v Trbovljah rodil častni občan Občine Trbovlje, rudarski inženir, športnik, družbenopolitični delavec, pisec in planinec Cveto Majdič.

V Hrastniku bodo danes odprli OIC Steklarna – TKI. Glasbena šola Hrastnik in godalni oddelek GS Trbovlje pripravljata božično novoletni koncert, v Domu starejših  glasbeni večer, v knjižnici Zagorje pa Kajuhova Mati. Udeležite se lahko aktivnosti ali pa si ogledate odprte razstave. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 19. december 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo jasno, po nekaterih nižinah bo vztrajala megla. Najvišje dnevne temperature bodo v krajih z dolgotrajno meglo od 2 do 5, v krajih s sončnim vremenom pa od 8 do 17 °C.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno, sprva ponekod po nižinah še megleno. Predvsem v višjih legah se bo ohladilo. V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. V petek bo oblačno, predvsem na severu bodo prehodno možne rahle padavine. Še naprej bo razmeroma toplo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Pazite: posebej je urejena pešpot zaradi zapore hodnika za pešce.

Na regionalni cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja je do 31. decembra oviran promet zaradi komunalne in prometne ureditve.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 10. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Turje, izvod 2.Čerdenec (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure TP Klek II, Kalec, Vasle in od 8. do 14. ure TP Ključevica 2 (nadzorništvo Trbovlje) V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Senožeti, izvod Borje (nadzorništvo Zagorje), V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občina Hrastnik

OIC Steklarna – TKI

Danes ob 10.30 uri bodo v Hrastniku pripravili slovesnost ob zaključku del Obrtno-industrijske cone Steklarna – TKI Hrastnik. Zbrane bodo nagovorili minister za gospodarstvo Matjaž Han, župan Marko Funkl, direktor TKI Hrastnik Branko Majes in direktor Steklarna Hrastnik Peter Čas.


Glasbena šola Hrastnik

Božično-novoletni koncert

Glasbena šola Hrastnik vabi danes na božično novoletni koncert učencev Glasbene šole, ki bo v Delavskem domu v Hrastniku ob 18. uri.

 


Glasbena šola Trbovlje

Božični godalni oddelek

Danes bo ob 18.30 uri v dvorani Glasbene šole Trbovlje nastop godalnega oddelka v božično novoletni izvedbi.

 


Društvo upokojencev Hrastnik

Glasbeni večer

Društvo upokojencev Hrastnik organizira danes ob 18. uri v Domu starejših Hrastnik glasbeni večer.


OŠ Toneta Okrogarja, podružnična šola Kisovec

Božično novoletna prireditev

Osnovna šola Toneta Okrogarja, podružnična šola Kisovec, vrtec Zagorje, Mravljice in Metuljčki, enota Ciciban, Krajevna skupnost Kisovec-Loke vabijo danes ob 17. uri na božično novoletno prireditev.


Šahovski klub Zagorje

Božično novoletni turnir v pospešenem šahu

V prostorih Društva upokojencev, Ulica talcev 1, Zagorje bo danes v organizaciji Šahovskega kluba Zagorje božično novoletni turnir v pospešenem šahu. Turnir se bo pričel ob 17. uri.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Mati

V Knjižnici Mileta Klopčiča bo danes ob 18. uri javna bralna vaja Kajuhove drame Mati v izvedbi članov KD Svoboda Elektroelement. Leto 2023 je bilo razglašeno za leto Karla Destovnika – Kajuha. Da tudi Izlačani ob 100-letnici njegovega rojstva obeležijo njegovo leto, so pripravili javno bralno vajo njegove drame Mati.


ZMŠT

Cristmas Market

ZMŠT danes od 16. do 20. ure organizira Cristmans spirit market na stopnicah med ZMŠT in Delavskim domom Trbovlje. Pričakujete lahko 10 stojnic, ustvarjalne delavnice, brezplačne palačinke, skupinsko okraševanje prave božične smrečice, socialne igre, glasba, keksi in druge dobrote, medkulturna stojnica, informacije o Evropski solidarnostni enoti in še bi lahko naštevali.


ZLU

Predpraznična kulinarična delavnica

Vabljeni ste na čarobno predbožično kulinarično delavnico ob 9. uri na ZLU, Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi, kjer se  bo ustvarjalo nekaj okusnega, sladkega in prazničnega.


ZLU

Prva pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij

Imate težave s svojim računalnikom, telefonom ali tablico? Morda ne veste, kako povezati svojo pametno uro s telefonom in potrebujete pomoč? Bi radi povezali telefon in računalnik ter prenesli svoje fotografije, a vam ne uspe? Ali imate težave s tiskalnikom? Bi radi uporabljali svojo tablico, nov prenosni računalnik, telefon, tiskalnik, vendar ne veste, kako? Danes ob 10. uri na ZLU, Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi nudijo prvo pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij. Delavnico bo vodil Andrej Brtoncelj.


MC ZoS

Deutsche Kaffeezeit

Vsak torek od 10. do 11. ure v Mladinskem centru Zagorje ob Savi poteka Deutsche Kaffeezeit. »To je čas, ko se skupaj zabavamo, pijemo kavo in klepetamo v nemškem jeziku. Osveži in razvijaj svoje znanje nemškega jezika na neformalen način brez stresa. Sliši se dobro, kajne?,« pravijo v ZoS.


MC ZoS

RekreAktivna košarka

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


ZMŠT

Open klub

Ob torkih in petkih, 14. in 18. uro,  je v Mladinskem centru Trbovlje še posebej živahno, saj mladi dobijo priložnost, da v družbi vrstnikov preživijo popoldne na drugačen način v aktivnostih Open kluba.  Osnovni namen je mladostnikom ponuditi kvalitetno druženje in preživljanje prostega časa, učno pomoč, sodelovanje na delavnicah, katerih namen je tako ustvarjanje, druženje, kakor tudi neformalno učenje na podlagi pozitivnih izkušenj ob sodelovanju z vrstniki in mentorji.


Galerija Medija

Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea  je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburg in okolico. Fotogafije so na ogled do 15. marca 2024.

 


Likovna skupina LIKI

Kalejdoskop

V Kulturnem domu v Kisovcu je na ogled razstava likovne skupine LIKI ob 15. obletnici obstoja te skupine iz Kisovca. Na razstavi, ki so jo članice poimenovale Kalejdoskop, razstavljajo: Vida Vodišek, Lidija Ojsteršek, Marinka Juvan, Berta Juvan, Magdi Grošelj, Ksenija Prašnikar, Jana Borštnar in Elvira Borštnar.

 


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v decembru na ogled razstava osnovnošolskih likovnih del z rudarskega natečaja RMED.

V knjižnici v Kisovcu je decembra na ogled razstava likovnih del Jane Borštnar, članice skupine Liki.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Cveto Majdič

Na današnji dan se je leta 1928 v Trbovljah rodil častni občan Občine Trbovlje, rudarski inženir, športnik, družbenopolitični delavec, pisec in planinec Cveto Majdič. V Trbovljah je živel celo življenje. Najprej je deloval v jamskem obratu rudnika, nato se je zaposlil v hčerinskem podjetju rudnika RGD, kjer se je ukvarjal z izgradnjo tunelov. Kasneje je bil vrsto let zaposlen v trboveljskem Rudisu. Umrl je 19. septembra leta 2019 v Trbovljah.


Svetovni dnevi

Če pa veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan sodelovanja med državami juga

Generalna skupščina je 19. december razglasila za dan Združenih narodov sodelovanja med državami Juga. Na ta dan je leta 1978 v Buenos Airesu Generalna skupščina sprejela akcijski načrt za promocijo in implementacijo tehničnega sodelovanja med državami v razvoju.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNovoletni koncert RGH
Naslednji članekNa današnji dan: Cveto Majdič