Danes dogaja

Tudi današnji petek bo v Zasavju kulturno obarvan. V Trbovljah koncert mandolin, v Zagorju monokomedija Žigolo in Oblast, na Dolu pri Hrastniku Micka se moži in Planinska zgodba. Udeležite se lahko tudi petkovih aktivnosti ali pa si ogledate odprte razstave. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 8. december 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo dopoldne še pretežno jasno, po nižinah bo precej nizke oblačnosti ali megle. Popoldne bo oblačnost od zahoda naraščala. Jutranje temperature bodo od -8 do -2, najvišje dnevne od -1 do 4 °C.

V soboto bo večinoma oblačno, zjutraj in dopoldne bodo možne rahle padavine, v notranjosti kot rahel sneg. Popoldne se bo oblačnost od zahoda trgala. V nedeljo bo sprva oblačno, prehodno ni izključen rahel dež. Čez dan se bo razjasnilo. Topleje bo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Pazite: posebej je urejena pešpot zaradi zapore hodnika za pešce.

Na regionalni cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja je do 31. decembra oviran promet zaradi komunalne in prometne ureditve.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Šklendrovec Spodnji, izvod Spodnji Šklendrovec, od 11. do 14. ure TP Polšnik 2, in od 11. do 14. ure TP Čemšenik, Limovce, Limovce 2, Petelink, Prvine, Razbor, vlečnica Prvine, Zaplanina (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9.30 do 10.30 ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Svea (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje

Mandolina

Orkester Mandolina Ljubljana z energičnim dirigentom Andrejem Zupanom ponovno gostuje v Trbovljah danes ob 19.30.

Orkester Mandolina Ljubljana (OML) je eden najbolj prepoznavnih slovenskih ljubiteljskih orkestrov, vsekakor pa najbolj znana slovenska skupina, ki si je izbrala mandolino za svoj glavni instrument. Njihov repertoar zajema tako originalne mandolinske skladbe, kakor tudi glasbo klasičnih velikanov, ljudsko, etno in filmsko glasbo, nikakor pa ne morejo niti mimo popularne pop, rock in druge sodobne glasbe. Obljubljajo dobro zabavo in glasbo za vse generacije, za kar poskrbi energični dirigent Andrej Zupan, sicer svetovno priznani klarinetist (tudi pedagog in dirigent), ki svoje glasbene vrline občasno odlično dopolnjuje z vložki skorajda stand-up komika.


Delavski dom Zagorje

Domen Valič – Žigolo s.p.

Danes bo v veliki dvorani KCDD v Zagorju ob 19.30 uri zabavna zgodba o zapeljevanju monokomedija Žigolo s. p. Domna Valiča. Hudomušni, samovšečni in na trenutke malenkost arogantni žigolo nam na humoren način pove, kaj vse se pri ženski sme, kaj gre in kaj nikakor ne. Je pravi leksikon zapeljevanja, ki moškim po moško razloži to, kar jim ves čas govorijo tudi ženske, pa jih seveda ne razumejo. In ženskam točno tisto, kar bi rade slišale od moških.


GS KD Svoboda Dol pri Hrastniku

Micka se moži in Planinska zgodba

V Kulturnem domu Dol pri Hrastniku bo danes ob 18. uri gledališki večer s predstavo Micka se moži, v izvedbi Gledališkega društva Radeče in Planinska zgodba v izvedbi Gledališke skupine KD Svoboda Dol pri Hrastniku.

 


RKS OZ Hrastnik

Srečanje starostnikov

RKS OZ Hrastnik danes ob 16.30 uri organizira v Športni dvorani Hrastnik srečanje starostnikov.


MC Hrastnik

Disco pub kviz XIII in DJ Božo a.k.a. Boogie B

V Mladinskem centru Hrastnik bo danes s pričetkom ob 19. uri Disco pub kviz XIII in ob 22. uri DJ Božo a.k.a. Boogie B.

 


MC ZoS

Oblast

Danes si lahko ob 17. uri v Mladinskem centru Zagorje ogledate komedijo Branislava Nušića Oblast v izvedbi ljubiteljske gledališke skupine Božekako. Satirična komedija Oblast je v 30. letih prejšnjega stoletja napisal srbski pisatelj in dramatik Branislav Nušić. V njej se je posvetil vedno aktualni temi – politiki in se je lotil na prav posebno hudomušen način ter tako kar se da nazorno prikazal delovanje politike v vsej svoji veličini.


ZMŠT

Okrogla miza

V MC Trbovlje bo danes v klubu ZMŠT ob 17. uri potekala okrogla miza – mladinski dialog.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


ZLU

Španske urice za začetnike

ZLU na Cankarjevem trgu v Zagorju danes ob 10. uri pripravlja Španske urice za začetnike, ki jih vodi Maximiliano Fidalgo. V skupnem prostoru ZLU za učenje in raziskovanje jezikov se odpira nova priložnost za raziskovanje čarobnega sveta španščine. Ekipa ZLU je dobila čudovito pridobitev – prostovoljca iz Španije, ki že nekaj let živi med nami in bo z nami delil svojo strast do španskega jezika. Španske urice so primerne za čiste začetnike in za vse generacije.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


Galerija Medija

Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Delavski dom Zagorje

Art Kum

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je odprta likovne razstave Art Kum 2023. Razstavljali bodo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razgoršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.


Delavski dom Trbovlje

Razstava ob dnevu svete Barbare

V prostorih Delavskega doma Trbovlje je odprta tradicionalna razstava ob dnevu Svete Barbare. Svoje umetnine bosta razstavljali Pika Gačnik in Marjeta Hribar. Pika Gačnik se v svojem delu osredotoča na grafiko ter poglobljeno raziskuje področje alternativnih grafičnih tehnik globokega tiska – kolagrafijo ter grafiko razširjenega polja. Avtorica se na razstavi predstavlja s serijo grafik Kuolmografija. Mednarodno priznana umetnica Marjeta Hribar s svojim delom predstavlja slovensko dediščino in predvsem premog na nov, kreativen način, ki je usmerjen v trajnostno prihodnost.

Razstava bo na ogled do 17. decembra, v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure. Galerija bo v soboto, 9. decembra, odprta od 16.00 do 17.00. Lahko si jo ogledate tudi po predhodnem dogovoru na številki 051 626 296.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Humanitarna akcija

V Knjižnici Toneta Seliškarja poteka od 22. novembra do 18. decembra humanitarna akcija. V sodelovanju z Rdečim križem Sloveniji – Območnim združenjem Trbovlje zbirajo drobne sladke pozornosti, hrano z daljšim rokom uporabe za trboveljske otroke in njihove družine. Veseli bodo tudi prostovoljnih denarnih prispevkov.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v decembru na ogled razstava osnovnošolskih likovnih del z rudarskega natečaja RMED.

V knjižnici v Kisovcu je decembra na ogled razstava likovnih del Jane Borštnar, članice skupine Liki.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

3211

ob 17. uri

Srbska biografska drama, izvirni naslov 3211 (2023), režija Danilo Bećković, Andrijana Stojković igrajo Slaviša Curović, Radomir ’Rale’ Milenković, Goran Sultanović, Nenad Heraković, Marina Pavlović…


Biografska glasbena drama z naslovom 3211, ki razkriva resnično zgodbo o Stefanu Đuriću (bolj znanem kot Rasta), uspešnem glasbeniku, ki nekega dne izgubi vse in pristane v zaporu, od njegovega prejšnjega življenja pa ostanejo samo njegove pesmi.To je zgodba o pravici, odtujenosti, prepoznavanju prioritet, življenjski moči, ki premaga vse ovire, in hrepenenju po svobodi, ki presega vse. Zgodba je posebna predvsem zato, ker se Rasta skozi to doživetje sooči z lastnim delom, svojimi pesmimi in načinom, kako pesmi bogatijo življenje njegovih poslušalcev. Film 3211 prikazuje transformativno izkušnjo, ki je dinamična in travmatična, vendar mu prinese odrešitev in jasnejšo sliko sveta. Stefan Đurić Rasta je srbski reper, tekstopisec in producent iz Prištine. Znan je kot eden najbolj priljubljenih srbskih umetnikov svoje generacije. 3-2-11 predstavlja blok, nadstropje in sobo, kjer je Rasta preživel štiri mesece v zaporu.


Napoleon

ob 18.30

Angleško ameriška biografska akcijska pustolovščina, režija Ridley Scott, scenarij David Scarpa, igrajo Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Rupert Everett…

Napoleon je spektakularen akcijski ep, ki opisuje razburkani vzpon in padec slavnega francoskega cesarja Napoleona Bonaparta, ki ga upodablja dobitnik oskarja Joaquin Phoenix. Film se ob osupljivem, veličastnem zgodovinskem ozadju v režiji legendarnega Ridleyja Scotta poglobi v Napoleonov neutrudljivi boj za oblast skozi prizmo nepotešljivega, viharnega razmerja, ki ga je imel s svojo največjo ljubeznijo, Josephine, ter ob tem izpostavlja njegove prekanjene vojaške in politične taktike v nekaterih izmed najbolj silovitih bojnih prizorov, kar smo jih kdaj videli na velikem platnu.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekSlikarji se predstavljajo
Naslednji članekSofinanciranje EPC Kisovec II