Skupina Za Savo in KRC Hrastnik vabita na dogodek, posvečen ohranjanju naše najdaljše reke. Dan za Savo, letos v Zasavju že tretji po vrsti, bo v soboto, 3. septembra od 9. do 21. ure na ploščadi pred Delavskim domom Hrastnik.

Srečali se boste lahko z naravovarstvenimi organizacijami, se sprehodili do Bobna z biologom, prisluhnili pogovoru o vplivih načrtovanih hidroelektrarn na Savo, si ogledali film Zgodba Save, pa tudi otroci bodo našli kaj zase.

Program: 

9:00 – 12:00 in 14:00 – 17:00 – stojnice različnih naravovarstvenih organizacij in delavnice

10:00 – sprehod do potoka Boben z biologom

11:00 – barvanje savskih prodnikov

15:00 – pravljica za otroke

16:00 – kviz o rekah (za odrasle)

17:00 – 18:30 – pogovor o vplivih načrtovanih hidroelektrarn na Savo in trajnostnem razvoju (gostje: dr. Polona Pengal (Zavod Revivo), mag. Jure Vetršek (Ekokrog, društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo), Katja Hus (Greenpeace), Brina Sotenšek (Lutra, inštitut za ohranjanje naravne dediščine)

18:30 glasbena gostja: Nika Solce

19:00 projekcija filma Zgodba Save  in pogovor z ustvarjalci (zavod Leeway Collective) – v Delavskem domu

V primeru dežja se celotno dogajanje prestavi v Delavski dom Hrastnik.

Namen dogodka je osveščanje o pomenu ohranjanja prosto tekoče reke Save, na kateri je načrtovanih 11 novih hidroelektrarn. Poleg že obstoječih bi to pomenilo kar 18 zaporednih jezov vse od Mavčič do hrvaške meje. Reke Save, kakršno v Zasavju poznamo danes, ne bi bilo več.

Skupina Za Savo združuje več organizacij, gibanj in posameznikov, katerih namen je odpreti široko razpravo o škodljivih učinkih hidroelektrarn na lokalno skupnost  in naravo, predvsem pa zagovarjati sonaravnejše rešitve. Naša vizija je trajnosten razvoj Zasavja.

Srednja Sava med Medvodami in Zidanim Mostom je edini še ohranjeni daljši odsek Save v Sloveniji, ki ga želimo ohraniti za prihodnje generacije.

PR objava