nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Časopis Savus v nabiralnikih

Zasavski poštarji danes raznašajo časopis Savus v 17.500 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Če ga v vašem nabiralniku ni, pocukajte za rokav vašega poštarja ali sporočite vaši pošti. Lahko pokličete tudi na naše uredništvo. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralci našli kot vedno pestro in zasavsko tematiko. V uvodniku pa tokrat Marko Planinc piše o ognju, ki daje luč. Tudi vsebini časopisa Savus.

Ogenj daje luč

V junijski številki sem v uvodniku pisal o slepoti, ki lahko zaneti kres. Na Krasu je v juliju zagorelo zares. Ogenj je žrl gozdove in na pomoč je Kraševcem priskočila cela Slovenija. Pravzaprav so priskočili na pomoč tisti, ki znajo. Obvladajo. So srčni in neustrašni. Gasilci. V tem primeru je ogenj poskrbel za luč.

Tudi iz Zasavja se je večkrat odpravil konvoj gasilcev na požarišča reševat imovino in ljudi. Stotnija in več usposobljenih fantov (verjetno tudi kakšna punca). Ob tem poleg občutka hvaležnosti, da so, ne morem mimo tega, da se premalo zavedamo, kaj imamo. Kjerkoli v Zasavju se kaj zgodi, so kmalu tam. Pomagajo. Ne sprašujejo. Se ne šparajo. Poglejte vsakodnevna poročila. Pomoč pri prenosu ponesrečenega, obolelega. Pomoč pri odpiranju vrat, ker se stanovalec ne javlja. Pomoč, ko obstane nekdo v dvigalu. Pomoč, ko spusti radiator in voda teče v spodnje stanovanje. Pomoč, ko pozabimo olje na štedilniku in zagori. Pomoč, ko se zgodi prometna nesreča. Ko nekdo ostane ujet v avtu ali pa je treba samo posuti cestišče, ker je iztekalo olje. Ko so poplave. Ko se sproži plaz. Ko neurje besni nad Zasavjem. Ko nam razkrije streho. Ko odnese most. Ko … Ko … Takrat, ko gre kaj narobe, je pri roki številka 112.

Se zavedamo, da so vedno, ko je nekaj narobe, pri roki? Da so usposobljeni? Da ne sprašujejo, kdo je v nesreči? Da prihitijo in pomagajo?

Gasilke in gasilci, na pomoč. To je njihova deviza.

Danes sem poslušal štiri penzioniste, kako bo treba gasilcem plačati ure. In njihovo bojazen, da bo denar, ki gre iz proračuna države, posegel v njihove penzijone. O, sveta preproščina. V njihove penzijone je posegel denar, ki so ga tisti pri koritu polnili v svoje žepe. Ta pa je posegel. To, kar bo proračun namenil za zasluženo nadomestilo (ne plačilo) ur gasilcem, je drobiž.

Drobiž, ki je tisočkrat poplačan. Vprašajte ljudi na Krasu. In vprašajte sebe, ko vas bodo gasilci nemočnega pomagali nositi iz stanovanja do rešilca.

Poklon in vse dobro vsem, ki se pozdravljajo z Na pomoč.

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor