Danes bo v Zasavju čisto običajen julijski četrtek. Otroške počitnice, vroč dan s kakšno ploho, služba ali pa malo oddiha. Za vsakega torej nekaj. Na današnji dan sta se rodila dva pomembna trboveljska kulturnika: Ludvik Mrzel in Franc Princ. In danes je tudi svetovni dan hepatitisa. Naredite si dan, poglejte zasavsko ponudbo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 28. julija 2022


Vreme

Danes bo v notranjosti sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan pa se bo razjasnilo. Jutranje temperature bodo od 14 do 19, najvišje dnevne od 25 do 30 °C.

V petek bo delno jasno in znova bolj vroče, popoldne ali zvečer bodo nastajale krajevne nevihte. V noči na soboto bodo padavine z nevihtami zajele večji del države in v soboto dopoldne večinoma ponehale. Popoldne se bo zjasnilo, še bo nastalo nekaj ploh.


Zapore cest

V Trbovljah je oviran promet do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na cesti Litija-Ljubljana je v Litiji promet do 1. avgusta urejen izmenično enosmerno zaradi preplastitve vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.7


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Marela (nadzorništvo Zagorje).


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


DPM Trbovlje – počitnice

Počitnice z DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes v okviru Poletnega sončkanja za otroke, ki preživljajo počitnice v njihovi družbi, pripravljajo trening socialnih veščin, obisk pošte in dežela Zakajzato.

Kaj pa jutri? Ja, sončkanje na mestni plaži, kaj pa.


Galerija f 2,8 Zagorje

V galeriji F 2,8 v Zagorju je na ogled prva samostojna fotografska razstava mlade umetnice Lize Šobot. Cikel razstavljenih fotografij Pogled vase (in tudi vate) so del njenega študentskega vsakdana, ki pa na svojstven način predstavljajo simbiozo mikro elementov, posnetih skozi okular mikroskopa, pa vse do opažanj na fakulteti in v mestu, s katerimi zaokrožuje osebno zgodbo. Razstava je danes na ogled od 9. do 12. ure.


DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na ALU v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).


Kino DDT Trbovlje

Tajni agent 117: Iz Afrike z ljubeznijo

ob 19. uri

Akcijska komedija (Francija, Belgija), izvirni naslov OSS 117: Alerte rouge en Afrique noire (2021), režija Nicolas Bedos, scenarij Jean-François Halin, Nicolas Bedos po romanih OSS 117 Jeana Bruca, igrajo: Jean Dujardin, Pierre Niney, Fatou N’Diaye, Natacha Lindinger, Gilles Cohen, Wladimir Yordanoff …

Piše se leto 1981. Po uspešnem pobegu iz sovjetskega ujetništva v Afganistanu se Hubert Bonisseur de La Bath, znan tudi kot tajni agent 117, znajde na delovnem mestu davčnega računovodje v tajni službi. Toda ko posebni agent 1001 tik pred načrtovanim srečanjem s predsednikom Bambom izgine v akciji, Huberta pošljejo v Afriko, da bi našel svojega mlajšega kolega …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Ludvik Mrzel

Na današnji dan se je leta 1904 rodil pripovednik, pesnik, esejist, gledališki in literarni kritik, dramatik in prevajalec, predvsem pa časnikar Ludvik Mrzel. Rodil se je v Loki pri Zidanem Mostu. V Trbovljah je obiskoval osnovno šolo, v šestem razredu pa je bil izključen zaradi sodelovanja v marksistični skupini. Leta 1923 je bil osumljen sodelovanja v rudarski stavki v Trbovljah, aretiran in za mesec dni zaprt v zaporih v Laškem in Celju. Bil je zadnji urednik revije Svobodna Mladina, sodeloval je pri mladem PEN-u, bil je časnikar in urednik dnevnika Jutro ter sodelavec Radia Ljubljana. Za Jutro je pisal podlistke, sicer pa lirične črtice, novele in socialno obarvane pravljice. V Zasavju ga poznamo predvsem po delu Bog v Trbovljah. Sicer pa je bil Mrzel nesrečnik, ki je imel zaradi torture socialistične oblasti težko življenje, pa vendar intelektualec, ki je zapustil zanimivo pisateljsko in pesniško zapuščino. Žal ni nikoli dokončal načrtovanega romana o Trbovljah.


Franc Princ

Na današnji dan se je leta 1925 rodil ravnatelj Industrijsko rudarske šole Franc Princ. Bil je tudi med ustanovitelji Srednje tehniške šole v Trbovljah. Kasneje se je zaposlil v Strojni tovarni Trbovlje in pri Rudisu. V obeh podjetjih je delal kot komercialist. Kulturnemu življenju Trbovelj in Slovenije je dal velik pečat, bil je med pomembnimi kulturnimi funkcionarji. Med drugim je predsedoval tudi Delavski godbi Trbovlje. Ukvarjal se je tudi z gledališčem, med drugim pisal za Pavliho in pisal pesmi, izdal je pesniško zbirko Resje. Umrl je 26. decembra 1992 v Trbovljah.


Svetovni dnevi

Svetovni dan hepatitisa

Danes praznujemo svetovni dan hepatitisa, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija določila na rojstni dan nobelovca profesorja Blumberga, odkritelja hepatitisa B. Namen dneva je osveščanje ljudi o virusnih hepatitisih. Testiranje je priporočeno za vse, ki so ali so bili izpostavljeni tveganim vedenjem oziroma situacijam. Testiranje za hepatitis B in C bi moralo biti usmerjeno na intravenozne uživalce drog, ki so okuženi s HIV in ostalimi spolno prenosnimi okužbami, moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, zapornike in druge skupine s povečanim tveganjem.


Savus