V Športni dvorani Zagorje so pričeli z zamenjavo in posodobitvijo celotnega sistema razsvetljave. V okviru projekta bodo zamenjali obstoječi sistem metal halogen reflektorjev z novimi energijsko varčnimi LED svetili, hkrati pa bo nova sistemska postavitev omogočala prilagajanje svetlobe različnim namembnostim.

Zavod za šport je za izvedbo naložbe, celotna vrednost znaša 50 tisoč evrov, uspel pridobiti tudi sredstva Fundacije za šport in sicer v višini 15 tisoč evrov. Obnovitvena dela se bo predvidoma zaključila prihodnji teden.

»V Zavodu za šport Zagorje stremimo k posodobitvi obstoječe infrastrukture na način, ki je trajnostno naravnan in energetsko varčen ter okolju prijazen,« so sporočili iz Zavoda za šport.

LED svetilke veljajo za najvarčnejša svetila na trgu. Za razliko od obstoječih in klasičnih svetil, ki so izredno energetsko potratna in energijo v veliki meri spreminjajo v toploto, imajo LED svetila bistveno manjšo porabo električne energije in zmanjšujejo izpust ogljikovega dioksida v naše ozračje. Ena izmed največjih prednosti te razsvetljave je njena dolga življenjska doba, saj povprečna LED svetila lahko svetijo tudi do 80.000 ur, v praksi časovnega obratovanja dvorane pomeni 20 let.

Izbrani sistem razsvetljave bo med drugim omogočal tudi senzorsko upravljanje svetilnosti glede na zunanje pogoje, krmiljenje, ki moč svetil prilagaja nivojem naravne svetlobe v prostoru in tako dodatno skrbi za varčevanje z električno energijo. Sistem omogoča tudi vklop funkcije nadzora gibanja, ko se ob pojavu gibanja prižgejo posamezni sektorji na nivoju t. i. varnostne, pohodne razsvetljave. Dodano bo tudi stopenjsko krmiljenje razsvetljave, ki bo poleg kombinatorike zajemanja dnevne svetlobe omogočalo tudi nivo osvetlitve po namembnosti (npr. izobraževalni nameni, prireditve, treningi, tekme, tekme s televizijskim prenosom itd.).

Savus

Foto: Zavod za šport Zagorje


 

Prejšnji članekČasopis Savus v nabiralnikih
Naslednji članekKlopčič osmi