sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Časopis Savus med bralci

Zasavski poštarji danes raznašajo časopis Savus v 17.500 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Če ga v vašem nabiralniku ni, pocukajte za rokav vašega poštarja. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralci našli pogovor z direktorjem RRA Zasavje Janijem Medveškom, tema je zanimiv zapis o Informacijski (ne)varnosti, pišemo o evropskem projektu za pomoč regijam pri izstopu iz premoga, pa o humanitarnih akcijah, projektih zasavskih občin, uspehih zasavskega gospodarstva, v časopisu pa boste našli še zanimive zgodbe o kisovških orlih, zagorskih dijakih, zasavskih prostovoljcih, literarnih prijateljih, prostovoljnih krvodajalcih, pa Olgi in Lojzetu iz Trbovelj in njunih 60 skupnih let. V Savusu je še kopica dobrih želja znanih Zasavcev in predstavitve srednjih šol in fakultet pred informativnimi dnevi. Za pokušino pa objavljamo uvodnik Marka Planinca.

Lepe želje

Januar, pravijo, je še vedno čas, da komu izrečemo dobre želje ob novem letu. Danes vam jih prinašamo kopico. Želja. Znane Zasavce smo pocukali za rokav, da so jih natresli za velik koš.

Tudi novinarji čutimo, da življenje v zadnjih dveh mesecih ni pravo. Ni pametnih novic, ni pametnega dogajanja, ni dobrih zgodb, življenje je v leru. Potrebovali bi malo gasa, da se spet spravimo na obrate, se vam ne zdi.

Organizatorji Zimskega jamatlona z nestrpnostjo čakamo, kdaj bomo lahko izpeljali prireditev. In smo hvaležni vsem prijavljenim za potrpežljivost. Morda se nam vsem skupaj to poplača v odličnem druženju, ko bo to pač mogoče.

Novoletni prazniki so bili letos bolj kilavi. Vsaj meni se je tako zdelo. Pravih prireditev ni bilo, druženja so odpadla. Vse skupaj ni spominjalo na običajne novoletne dni. Še okrašena mesta so bila bolj žalostna, ker so okraski viseli mrtvi, življenja je bilo na ulicah bolj malo. Več ga je bilo v hribih, kjer je imel človek občutek, da se življenje ni ustavilo. Še več, hribi so bili obiskani. In pohodi so bili poplačani s sneženo pravljico, lesketajočim snegom in krepkimi pozdravi pohodnikov, ki si jih srečeval na poti.

Življenje prinaša ob tegobah vedno tudi rešitve. V časopisu boste našli kar nekaj navdihujočih zgodb, ki kažejo, da se da. Da človeška dobrota ponavadi premaga žalost, da pozitivna energija ponavadi prevlada nad negativno.

Prav všeč so mi dobre zgodbe iz naših krajev. Ker vedno znova spoznavam, kako krasni ljudje so doma na tem delu Slovenije. V središču države, ki ga (prej na srečo kot na žalost) Slovenci še ne poznajo dovolj dobro.

Če sem začel z dobrimi željami, si ne morem kaj, da ne bi ob koncu citiral tiste, ki se mi je najbolj vtisnila v srce. Napisala jo je neponovljiva učiteljica Nina Jelen: »Želim si, da bo leto 2022 bolj prijazno. Da bo svet bolj prijazen in da bomo bolj prijazni ljudje. In da bomo Zasavci v ta svet ponesli tiste carske stvari, ki jih imamo: borbenost, vztrajnost, en kup talentov in rock and roll! 🙂«

Naj bo tako!

Marko Planinc


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor