Mateja Reš je v sodelovanju z Društvom za zdravilne rastline Zasavje v Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje obiskovalcem pripravila zanimiv in poučen večer, v katerem so si ogledali različne buče in izvedeli, kako jih lahko uporabljamo.

Med drugim je povedala, da so buče, ki grenijo, strupene in niso primerne za uživanje. Poznamo jedilne in okrasne buče. Poznamo več vrst buč, iz njih lahko izdelamo marmelado, kompote, različne jedi. Jemo jih lahko surove, so sestavina naravnih sokov. Nekatere so brez okusa, druge so sladke. Špagetarice lahko uporabljamo namesto klasičnih testenin. Bučna semena, ki jih dodamo milom, so primerna za piling kože. Buče so mastne, zato postanejo roke bolj mehke, ko jim odstranjujemo seme. Opozorila je, da hokaido bučam ne smemo odstraniti peclja, da dalj časa obstanejo. Buče moramo hraniti na sobni temperaturi. Uporabiti moramo najprej buče, ki niso dolgo obstojne.

Priporočljivo je, da vsak dan pojemo dve žlici bučnih semen. Nekaj jih je ponudila obiskovalcem, da jih poskusijo. Zelo primerne za grizljanje so golice. Buče so različnih barv in oblik. Vse imajo rade gnojeno, vlažno in sončno zemljo. So simbol plodnosti in bogastva.

Večerno srečanje je trajalo več kot dve uri, saj je bila tema zanimiva, pecivo in pijača iz buč pa sta vzburjala brbončice.

Irena Vozelj

Prejšnji članekV Hrastniku suhe pipe
Naslednji članekNa Dobovcu o suhih traviščih