Ta teden smo vsak dan ob 15. uri objavili kratek pogovor z enim od umetnikov, ki so sodelovali v Slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Danes smo za nekaj zanimivosti o koloniji vprašali slikarko Bosiljko Žirojević. Z njenimi vtisi o delu in življenju v koloniji končujemo objavljanje pogovorov s slikarkami in slikarji, ki so jih gostili v Zagorju.

Zakaj ste se odločili, da pridete sem na to slikarsko kolonijo?

Dobila sem klic kolegice iz Slovenije, ki mi je posredovala Milanov (Razboršek op.p.) kontakt. Z velikim veseljem sem privolila v sodelovanje. Tudi kolega mi je kolonijo zelo pohvalil kot eno najstarejših in zelo sem vesela, da sem privolila. Domačini so izvrstni, kolonija je odlična in res s dolgo tradicijo. Kar je odlično.

Se radi udeležujete kolonijskega druženja slikarjev?

Moram reči, da po kolonijah ne hodim prav veliko. Prihajam iz Srbije, Novega Sada, kjer imamo kolonije celo leto. Ko sem končala akademijo, sem poskusila, ampak iskreno, nimam jih rada. Veliko je odvisno od kolonije, kdo so umetniki, kakšen je kontekst. Grem zelo redko. Tako, da jih težko primerjam. Zagorska je zelo profesionalna, umetniki so odlični. Iskreno. V glavnem je vse dobro organizirano, nisem še videla slabe strani. Ampak, kar mene zanima, je to, da spoznam nove ljudi, dobim nove izkušnje in ta kolonija je definitivno to. Resnično je na visokem nivoju.

Kaj boste odnesli s te kolonije iz Zagorje?

Prijaznost ljudi, kraj je fantastičen. Stara sem 1 let, kar pomeni, da sem odraščala v bivši Jugoslaviji. Trenirala sem košarko. Kot najstnica sem potovala po celi Jugoslaviji. Že takrat mi je bila všeč Slovenija, Istra, Rogaška Slatina na primer, to so bili kraji bivše Jugoslavije, ki so bili nekaj posebnega. Zelo sem vesela, da sem spet tukaj in resnično uživam v spoznavanju notranjosti Slovenije Mesta so prelepa, na zelo visokem nivoju. Vzdrževanje narave, okolja, ekologija, vse to je nekaj, kar se nas umetnikov dotika.

Kaj boste pustili za razstavo?

Pustila bom dve deli. Iz geometrijske abstrakcije po mojem okusu. Opredelila sem se za tehniko, ki mi je, iskreno, enostavnejša za delo. Večkrat namreč delam z različnimi materiali, vendar moram imeti dodatne pripomočke.

MP

Foto: MP


 

Prejšnji članekPadel z lestve
Naslednji članekMoten promet skozi Hrastnik