torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Black Demonsi navdušili

Fantje in dekleta skupine Black Demons so se odlično odrezali na regijskem tekmovanju in predstavitvah, ki so jih imeli v podjetju Rudis in pri županu Občine Trbovlje Zoranu Pozniču. S svojimi idejami, znanjem, inovativnostjo in zagnanostjo navdušujejo učitelje, očitno pa so navdušili tudi žirijo na regijskem tekmovanju First Lego League (FLL).

Black Demons so skupina mladih raziskovalcev od šestega do devetega razreda Osnovne šole Trbovlje. Sodelujejo v mednarodnem tekmovanju First Lego League (FLL), kjer konstruirajo in programirajo robota, prav tako pa se preizkušajo v iskanju in predstavljanju inovativnih idej. Letos obravnavajo temo Energija.

V januarju so se preko regijskega tekmovanja v Šentjerneju uvrstili v finale, kjer je njihov robot opravil načrtovane misije. Uspešno pa so predstavili tudi svoj projekt Heliostat, kjer so opisali proces, kako bi s sončnimi žarki proizvedeno toploto hranili v opuščenih rudniških jaških. S to toploto pa bi v nadaljevanju ogrevali mesto ali proizvajati električno energijo na način, ki bi bil cenovno in okoljsko zelo primeren. 

Za dosedanjo pomoč pri raziskovanju se zahvaljujejo Občini Trbovlje in podjetju Rudis, še posebej dr. Martinu Briclu, ki jim je nudil strokovno podporo. 

Skupina bo svojo idejo in robota ponovno predstavila na finalu FLL, ki bo 18. marca 2023 v prostorih Fakultete za računalništvo. Na finalu bo svoje dosežke predstavilo še 17 šol iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Avstrije. Najboljše ekipe v finalu pa si prislužijo vstopnico za nastop na Svetovnem FLL prvenstvu, ki bo aprila v Houstonu, ZDA.

Savus

Foto: OŠ Trbovlje


 

Isti avtor