Bitcoin je obširna zadeva, z nešteto vidiki ter različnimi perspektivami. Skupaj si ga bomo pogledali in razmišljali o njem na mnogo načinov. Tak pristop vam bo omogočal, da ga ocenjujemo z različnih zornih kotov in da tako dobite boljši vpogled, kaj to sploh je. Vseh člankov bo 25, povzeti pa so po avtorju Tomerju Strolightu, ki piše na mediumu.

Zakaj Bitcoinova pravila sledijo zakonom narave?

Avtoceste v Nemčiji nimajo omejitve hitrosti. Zakoni fizike so tako edina omejitev, kako hitro lahko vozijo. Vsi poznamo, kako močno avtomobilsko industrijo ima Nemčija. Kot taki, so Nemci ugotovili, kako narediti hitre avtomobile. Hitre majhne avtomobile, hitre družinske avtomobile, hitre SUVe, hitre tovornjake. Odsotnost zakonsko določenih omejitev je Nemcem omogočila, da so razvili hitrejša, varnejša in vsesplošno boljša vozila, kot tista, ki so bila načrtovana drugje, kjer so veljala druga, bolj stroga zakonska pravila, ki jih je predpisala država.

Iz povsem podobnega razloga je jasno, zakaj je bitcoin najboljši denar, kar ga je svet kdajkoli videl. Nobena vlada ni pristojna za to, kakšna so Bitcoinova pravila, ali pa za to, kako se ta pravila vzpostavi. Nihče tega ne zmore. Nobena institucija. Mehanizem na katerem sloni Bitcoin in njegova pravila so povsem naravna pravila oz. naravni zakoni fizike. Večna, nespremenljiva pravila.

To niso pravila, ki se lahko hitro spremenijo zaradi kaprice nekoga ali se spremenijo od časa do časa na željo posameznika ali posebnega odbora, ki zasleduje plemenit cilj, a vendar v resnici misli le na lasten profit.

Podobni, kot so cilji za izboljšanje nemških avtomobilov glede hitrosti in varnosti, so tudi Bitcoinovi cilji.

Bitcoin nam omogoča monetarno varnost, da lahko hranimo svoje bitcoine tam, kjer jih le mi lahko najdemo. To mu omogočajo astronomsko velika števila, ki si jih lahko predstavljamo kot skoraj neskončno število predalčkov, v katerih so spravljeni bitcoini. Zakoni fizike določajo, da nihče ne more uganiti vaše številke, pa tudi, če bi ves svet spremenili v ogromni super računalnik, ki bi neprekinjeno iskal vašo številko.

V smislu hitrosti pa Bitcoin v resnici noče iti hitro. Želi si konstantno hitrost ali svoj nespremenljivi ritem. Utrip Bitcoina je določen tako, da gravitira k temu, da mu srce bije na vsakih 10 minut in to od njegovega začetka vse do danes, za vedno. In ta cilj vzpostavi le z večnimi, nespremenljivimi zakoni narave ali fizike. Če bi hipotetično uporabili vso energijo tega sveta, bi Bitcoin sam potegnil zavoro in bi povprečno obdržal le 2016 blokov vsakih 14 dni. Če pa bi poskušali zaustaviti ta običajni naravni proces, bi sam Bitcoin pospešil zadevo in avtomatsko uravnal enako število blokov. Nobena vlada, institucija ali kakršen koli zakon tega ne moreta spremeniti. Ta povprečna željena hitrost se vzpostavlja s kombinacijo protokola, imenovanim “Proof of Work” (Dokaz o delu) in posebno računalniško kodo, imenovano “difficulty adjustment” (nastavitev težavnosti).

Teh mehanizmov ne more spremeniti nič in nihče — nobena zakonodajna oblast, noben hacker, noben protestnik, noben bankir, nobena vlada, nobena korporacija ali vojska. Nihče. To je tako čisto kot realnost sama.

Zatorej, če verjamete v naravo, njene naravne zakonitosti, v primerjavi z narcističnimi odločitvami birokratov, politikov, in bi radi zaščitili svoje prihranke, potem je Bitcoin prava izbira za vas.

Z opiranjem na naravne zakone, Bitcoin zagotavlja perfektno zanesljivost, da nihče ne more prelomiti njegovih obljub ali pravil. S tem se osvobaja vseh povezav z vsemi trenutnimi institucijami kot so centralne banke, politične stranke ali države. Bitcoin je za vedno.

Naslednji petek: Zakaj nakupna moč Bitcoina raste?

Peter Golob

Prejšnji članekSrečanje veteranov MDO PD Zasavja
Naslednji članekLea Koban v finalu