Praznovanje Prešernovega dne so v Zagorju obeležili z vsakoletno prireditvijo, na kateri so počastili kulturne delavce in skupine. Letos so prednjačili ustvarjalci kulturnega dogajanja iz Kisovca. Vendar pa so bile uvodne besede namenjene Dušanu Kastelicu, ki je ravno v tem času v Ljubljani prejemal priznanje Prešernovega sklada za animirani film Celica.

Berta Juvan je svoje kulturniške korenine pognala v Litiji, kjer je ustanovila Lutkovno skupino Lilu, po desetletju vodenja pa ji je sledila likovna skupina Lila, ki ji je svoj pridih dajala prav tako deset let. Leta 2007 se je vrnila v Kisovec in z zagnanostjo je sledila prva kulturna sekcija Kulturnega društva Kisovec. Liki, kot so se poimenovali, uspešno ustvarjajo na likovnem področju že zadnjih osem let, od samega začetka pa jih vodi Berta Juvan. Odraslim ustvarjalcem pa so se pridružili še podmladkarji, ki so se poimenovali M-Liki. Ustvarjalni zagon prejemnice plakete dr. Slavka Gruma je bil povod, da so začele delovati tudi druge sekcije.

Priznanja dr. Slavka Gruma so se upravičeno razveselili članice in člani Lutkovne skupine Luki, ki ravno tako domuje v Kulturnem društvu Kisovec. Z ustanovitvijo leta 2010 so pričeli z lutkovno produkcijo, leta 2015 pa je vajeti skupine prevzela Katarina Eranovič, ki je k sodelovanju pritegnia več tehničnih delavcev in igralcev. Skupino trenutno sestavljajo še Jure in Lina Aurora Eranovič, Bojan Motoh, Urška Motoh Bračič, Petra Potisek in Andreja Lavrač.

Lutkovna skupina Luki se je prebila v lutkovno ospredje s predstavama Zverjasec in Strah, s katerima so gostovali po Sloveniji, na Hrvaškem in pri zamejcih na Tržaškem. V lanskem letu pa so na oder postavili avtorsko predstavo Izgubljeni volk in z njo poleg že omenjenih odrov osvojili tudi zamejske kraje v Avstriji in na Madžarskem, kjer širijo slovensko besedo.

Po podelitvi pa je sledil vrhunski nastop pesnika Ferija Lainščka ter kantavtorice Ditke s spremljevalno skupino.

AAV