V sredo, 22. novembra, torej jutri, bodo v VDC Zasavje pripravili zanimiv pogovor o avtobusnih prevozih. Pogrešajo namreč možnost prevoza za starejše in invalide, da bi lahko bolj samostojno potovali po Zasavju. Prav tako bi radi odgovorili na dolgoletno vprašanje, kako zagotoviti prevoz srednješolcem, da bi se šolali v zasavskih šolah.

Na pogovor so povabili zasavske župane, poslance, predsednike društev upokojencev in ravnateljice srednjih šol. Vabilo so poslali tudi na Ministrstvo za solidarno prihodnost in na Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo in zasavskemu javnemu prevozniku. Radi bi odgovorili na vprašanje, kako ukrepati, da se bodo invalidi in starejši, ki imajo brezplačni javni prevoz, res lahko tudi vozili.

Dostopna logistika, prevoz, je eden temeljev razvoja oskrbe v skupnosti, deinstitucionalizacije. »Smo ena redkih EU držav, ki imamo  še vedno povsem neprilagojen javni prevoz za invalide, pa tudi starejše, ki težko vstopajo po visokih stopnicah v avtobuse oz. z invalidskim vozičkom sploh ne morejo. Prilagojenih javnih ali pa vsaj plačljivih taxi  prevozov, ki bi lahko prepeljali vozičke na zdravniške preglede v aktivnosti v skupnosti, tudi nimamo,« pravi direktorica VDC Zasavje dr. Špela Režun.

V zasavskih srednjih šolah, pa tudi marsikateri starši in srednješolci pa bi si želeli linije, ki bi omogočile zasavskim dijakom, da ostajajo v zasavskih srednjih šolah.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekOglejte si OŠ Toneta Okrogarja
Naslednji članekDanes dogaja