Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima že vsak deseti prebivalec okvaro sluha, zato medicina tudi temu področju posveča precej pozornosti. Sluh običajno začne pešati s starostjo. Na 19. Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki poteka v Cankarjevem domu, se je tako na stojnici predstavilo tudi podjetje Audio BM, ki se ukvarja s prodajo slušnih aparatov in ki ima slušni center tudi v Trbovljah.

»Izguba sluha je naraven proces, v največ primerih pogojen s starostjo. Do nje pride postopoma, kar v praksi pomeni, da ljudje pogosto še slišijo in razumejo v mirnejših okoljih, vse bolj pa se izgubljajo, ko je zvokov več in se ti prepletajo. Na splošno se težava prične s postopnim upadom visokih frekvenc. Slabši sluh pa lahko povzročijo tudi bolezen, poškodba ali daljša izpostavljenost hrupu. Poslabšanje sluha povzroča pri ljudeh nezadovoljstvo in družbeno izoliranost. Sodobni slušni aparati znatno izboljšujejo kakovost življenja. Omogočajo lažjo komunikacijo in družbeno aktivnost. Raziskave tudi kažejo, da stimulacija možganov z zvokom pomaga preprečevati nastanek demence in depresije,« je na, povedal direktor podjetja Audio BM Franci Urankar.

Tehnološki napredek danes že skoraj ljudem z okvaro sluha omogoča, da se jim vsaj nekaj sluha povrne. Današnji pametni digitalni slušni aparati zagotavljajo, da so tihi zvoki slišni, vendar obenem tudi skrbijo, da niso preglasni in neudobni.

»Ljudi želimo ozavestiti o tem, da je za kakovostno življenje pomembno poskrbeti tudi za dober sluh. Slušni aparati niso tabu in o njih je potrebno spregovoriti. Pametni slušni aparati mnogim vrnejo veselje, to pomeni, da so občutki sramu pri naglušnih popolnoma neutemeljeni. Prav nasprotno – slušne aparate bi pravzaprav morali nositi enako kot očala, ki so že dolgo dobro sprejet dodatek,« je na sejmu poudaril Urankar.

Festival so obiskali tudi predsednik države Borut Pahor, ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec, predsednik Državnega zbora Dejan Židan, minister za obrambo Karl Erjavec, prvi slovenski predsednik Milan Kučan in ljubljanski župan Zoran Janković. Festival za tretje življenjsko obdobje bo odprt še do jutri, 3. oktobra.

Audio BM je podjetje s 13 slušnimi centri po vsej Sloveniji. Poleg slušnih aparatov ponujajo tudi dodatne tehnične pripomočke za naglušne in gluhe, ki ustrezajo Zakonu za Izenačevanje možnosti invalidov (ZIMI) ter dodatkov za uporabnike slušnih aparatov. Za svojo odličnost so prejeli tudi mednarodno nagrado Award Of Excellence.

Savus

Foto: Audio BM