V prejšnjem nasvetu, ki ga najdete na tej povezavi, smo govorili o atopijskem dermatitisu (pojavnost, simptomi, …). V tokratnem nasvetu pa bomo govorili o preventivi, negi in zdravljenju.

Redna nega

Redna, dnevna nega kože je osnovna nujna oblika vzdrževalnega zdravljenja, ki bistveno pripomore k boljši kvaliteti življenja tako bolnika kot cele družine.

Ujemimo vodo

V postopku redne nege moramo vodo »ujeti« v vrhnjo plast kože, z negovalnimi kozmetičnimi izdelki in takoj po kopeli preprečiti, da ne izhlapi. Koža je suha predvsem zaradi pomanjkanja vode v vrhnjih plasteh povrhnjice. Vsakodnevna rutina naj vključuje kopanje v oljnih kopelih oziroma umivanje s kozmetičnimi izdelki namenjenimi suhi koži in takoj potem, ko je koža še vlažna, nanos emolientnih krem oziroma balzamov. Sodobna negovalna sredstva pomembno prispevajo k ohranjanju neokrnjene pregradne vloge vrhnjice, zelo koristne so predvsem oljne kopeli, ki jih nikoli ne predpisujemo, ko je koža močno vneta. Pomembno je pravilno izvajanje kopeli in takojšen nanos primernega negovalnega kozmetičnega izdelka, namenjenega suhi in občutljivi koži. Spremljati je potrebno spremembe na žariščih in pravočasno ukrepati.

Kreme

Prva linija so tako kreme, če je oblika bolezni hujša, lokalni imunomodulatorji (mazila, ki vplivajo na odziv imunskega sistema), ki jih predpiše zdravnik. Ob zagonih bolezni pa bo zdravnik oz. dermatolog predpisal mazila s kortikosteroidi. Predpišejo se lahko tudi sistemski antihistaminiki, vendar to na splošno ni v praksi.

Kratki nasveti

Posebno pozornost je potrebno posvetiti tudi sestavi in pranju oblačil, ki naj bodo mehka, oprana z nežnim detergentom, brez mehčalca.

Pri izpostavljanju soncu priporočamo zaščitne sončne kreme, ki vsebujejo inertne UV filtre.

Pozimi je priporočljivo uporabljati vlažilce prostora, saj suh zrak zaradi ogrevanja lahko sprožilni dejavnik za zagon bolezni.

Alternativna medicina

Bolniki se večkrat poslužujejo zdravljenja s komplementarno oz. alternativno medicino. Kljub temu, da so nekatere klinične raziskave uspele dokazati izboljšanje, je še vedno premalo dokazov, da bi lahko trdili, da je to uspešen pristop.

Sprememba prehrane

Veliko bolnikov opaža tudi izboljšanje oz. poslabšanje če spremenijo prehrano. Najpogosteje so opazili izboljšanje, če so iz prehrane izločili hitro hrano (hrano z veliko dodanega sladkorja, maščob, soli in malo hranilnih vrednosti – vlaknin, vitaminov, mineralov, …), mlečne izdelke, gluten, razhudnikovke (paradižnik, krompir, paprika, jajčevec, feferoni, …), morske sadeže, … Izboljšanje so opazili tudi, če so v prehrano dodali zelenjavo, ribje olje oz. omega 3 maščobne kisline, sadje, vitamin D, probiotike.

Protivnetna zdravila

Osnovna protivnetna zdravila za zdravljenje AD so lokalni kortikosteroidi (KS), ki delujejo protivnetno, zaviralno na imunski sistem in zavirajo nastanek odebelitev, zato so zelo učinkovita za zdravljenje akutnih poslabšanj AD.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje