sobota, 22 junija, 2024

Iz te kategorije

Atlas skomigne …

Kisovčan Zinedin O. izdaja svoj prvi album (EP) Atlas skomigne …, pod katerega se kot producent podpisuje prednjak mariborskih bitmejkerjev Urban Senekovič – YNGFirefly. Album bo prvič predstavljen v mariborski Pekarni v petek, 5. maja.

Za Zinedina, ki je v podtalju do pred nekaj leti slovel po tehnično dovršenem rapanju v angleščini, nov album Atlas skomigne … predstavlja totalno jezikovno in slogovno preobrazbo. Zinedin s stvaritvijo različice slovenskega jezika za vesoljce, YNGFirefly pa z ritemsko raznolikimi in razgibanimi beati – od vesoljskih in pretečih, do skuliranih in s pridihom oživljenih jazz instrumentov, ki držijo zvočno konsistentnost ter vokalom dajejo prepotreben prostor. Edino pod kaotičnim predzadnjim komadom se kot producent ne podpiše Firefly, ampak David Koraj – Beat by Dauc.

Atlas skomigne …  traja skromnih 24 minut, a izraža vsebinsko nasičena, abstraktna, fonetično premišljena in rimano inovativna besedila. V teh se Zinedin sooča z generacijsko zaskrbljenostjo o prihodnosti, krhajočimi svetozori, poistovetljivimi in tudi skrajno osebnimi notranjimi bitkami, v zadnjem komadu, hitu Sled me ostane, pa z nujnostjo upanja in soočanja z lastnimi in skupnimi strahovi.

Album Atlas skomigne … bo prvič predstavljen v petek, 5. maja, na predstavitvenem koncertu za album Atamorgana v Mariboru, t. j. odrskem comebacku Ezy-Gja,.

»Zinedin Osmanović je že kot najstnik navduševal slovenska rap občinstva – kot enigmatičen mladenič s skillzi jezikolomnega rapanja v angleščini, a skoraj neobstoječo spletno prezenco. Izdal je le nekaj singlov ter leta 2019 še mikstejp The Kacy Tape; arhiv njegovih hvalisavih jezikolomnic, ki pa z najstarejšim komadom seže še v osnovnošolska leta. Njegova preobrazba se prične s prvim letnikom študentovanja v Mariboru (2018 /19), ob koncu katerega se poveže z YNGFireflyjem. Atlas skomigne … je rezultat ustvarjalne dinamike, ki sta jo Zinedin in Mariborčan YNGFirefly odkrila že po prvih skupnih studijskih sessionih. Skladnost in hkrati ravno pravšnja napetost med njunima pristopoma k hip-hopu, pomeni svež veter za domačo alternativno hip-hop sceno. Od zasanjane, a hkrati sociološko in čutno pronicljive ter politično obarvane vsebine, do povsem novega pristopa pisanja, pa Zinedina O. postavlja v samo špico vzpenjajočih se mladih MC-jev v deželi tej,« so zapisali v izjavi za javnost.

Savus

Foto: Veronika Brvar


 

Isti avtor