V petek, 15. septembra, so v Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju odprli razstavo Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik.

O razstavi in avtorju je spregovorili vodja galerije Medija Milan Razboršek, za glasbeni program je poskrbela Eva Rojko. Razstava bo odprta mesec dni.

»Umetnost je način mojega življenja in doživljanje vidnega in očem skritega sveta. Poleg slikarstva in kiparstva, ki sta moji primarni ljubezni, se ukvarjam še s poezijo, umetniško fotografijo, glasbo … skratka življenje posvečam umetnosti. Menim, da samo popolna predanost svoji ljubezni lahko rodi kvalitetne sadove – kreacije. Ustvarjalni proces in umetnost ljubim z vsem srcem – in temu posvečam svoje življenje,« pravi o svojem umetniškem izražanju Anže Gallus Petelin.

Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah – tako domačih kot tudi tujih. Po končani diplomi je bil zaradi svojih študijskih uspehov so ga iz Arthouse – Šola za risanje in slikanje povabili k poučevanju dveh predmetov (Barvne študije in Kreativno risanje in slikanje). Kot predavatelj je na šoli predaval in vodil ateljejsko delo od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen.

»Dela Anžeta Gallusa Petelina so zrela in suverena. Svoj likovni nazor gradi predvsem na vedenju in občutenju (čedalje večje) človekove osamljenosti v svetu površnih odnosov med ljudmi, v svetu, kjer se komunikacija seli v neke druge, virtualne prostore in da, tam je vse možno, lepo, in vse se izide. Ko to umetno kvazi podobo razkrinkamo, ostanemo sami, v realnem prostoru, neskončno majhni v neizmernem. Podobe s pretežno tako vsebino napolnjujejo Petelinova platna. Njihov nagovor je direkten, neposreden, vendar nikakor vsiljiv in določen. Odpirajo nam polje vsesplošnega in človeškega in omogočajo, da se za hip uzremo vase,« je o njegovem delu zapisal docent Mladen Jernejec, dekan Šole za risanje in slikanje.

»Kljub svojim rosnim letom se Anže Gallus Petelin kaže kot zrel in kompleksen umetnik, ki nenehno ustvarja, kar dokazuje s številnimi samostojnimi in skupinskimi razstavami doma in po svetu. Avtorja pri njegovih delih odlikuje želja po ustvarjanju, želja po eksploziji barve, a hkrati zadržano, ujeto v lastne sanje. Petelin je predvsem zavezan k življenju polno strasti, ki jo kaže ravno skozi svoja likovna dela;« pa je ob razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka dr. Vesna Kamin Kajfež.

Savus

Foto: KC DD Zagorje


 

Prejšnji članekPrevrnjeno vozilo
Naslednji članekNa današnji dan: Stojan Batič