Najpogosteje se okužba z glivicam pojavi v toplejših dneh, saj so naša stopala bolj izpostavljena, hkrati pa so razmere za rast glivic ugodnejše. Čudežnega zdravila, ki bi glivice na nohtih odstranilo z enim nanosom,, ni! Okužba vztrajno napreduje, zato je izredno pomembna tudi vaša vztrajnost in potrpežljivost pri zdravljenju.

Kako prepoznamo glivično okužbo nohtov?

Okužba se največkrat začne na sprednjem delu nohta, kjer glivice prodrejo pod rob nohta in se nato širijo navzdol proti nohtni korenini.  Noht postane rumen ali belkasto obarvan, zadebeljen in odstopa od podlage. Sčasoma postaja noht krhek in krušljiv. Če niste prepričani, ali so spremenjeni nohti posledica glivične okužbe ali ne, se posvetujte z vašim zdravnikom ali dermatologom.

Pomembna je  preventiva!

  • Ne hodite bosi v javnih prostorih (npr. kopališča, savna, …).
  • Skrbite za primerno higieno stopal in nohtov. Po umivanju dobro osušite prostore med prsti in nohti. Nohti naj bodo postriženi na kratko.
  • Nosite udobno in zračno obutev ter bombažne nogavice. Obutev ustrezno dezinficirajte (npr. s pršili).

Kako odpravimo glivično okužbo nohtov?

Glivična okužba ni le kozmetična težava. Zelo pomembno je, da pričnete z zdravljenjem takoj, ko prepoznate glivično okužbo nohta. Nohti rastejo zelo počasi, zlasti na nogah, kjer zrastejo le 1-2 mm na mesec. Zdravljenje nohtov na rokah traja približno 6 mesecev, zdravljenje nohtov na nogah pa od 9 do 12 mesecev.  Če ste prenehali z zdravljenjem, preden so zdravi nohti ponovno zrasli, glivice morda niso odpravljanje. Nezdravljena okužba se širi na druge nohte, kožo in lahko tudi na druge osebe.

Kateri pripravki so na voljo v lekarni?

Zdravila za zdravljenje glivičnih okužb imenujemo antimikotiki. Ti odstranijo glivice oziroma zavirajo njihovo razmnoževanje.

V prosti prodaji so na voljo pripravki za zdravljenje glivic v obliki lakov, pisal, gelov in pršil. Številni pripravki žal ne prehajajo v noht in pod njega, kjer so glivice in pri zdravljenju niso učinkoviti.  Za lokalno zdravljenje blagih do zmernih glivičnih okužb se odločamo, kadar nohtna matica (lunica) ni prizadeta ali kadar se ne sme zdraviti z peroralnimi antimikotiki.

Za trdovratnejše okužbe je učinkovito trimesečno jemanje tablet ali kapsul, ki vam jih zdravnik predpiše na recept (npr. terbinafin, itrakonazol). Ker imajo lahko resne neželene učinke in vplivajo na delovanje drugih zdravil, niso primerni za vsakogar (npr. bolezni jeter).

Za ustrezen strokovni nasvet in pomoč pri izbiri pripravka se lahko pozanimate v lekarni.

Marko Jurič, mag.farm.

Lekarna Pušnik