Zgodbe dr. Jureta Kneza

Vsak četrtek ob 17. uri objavljamo zgodbe dr. Jureta Kneza, ki jih je zapisala Petra Škarja v knjigi Akrobati. Avtorica je pripravila skrajšane zgodbe iz knjige za objavo v našem spletnem časopisu. »Knjiga za tiste, ki ste malo drugačni. Ki izstopate iz povprečja. Ki ste dostikrat nerazumljeni. Vizionarji. Geniji. Posebneži,« so zapisali ob predstavitvi knjige v založbi 5ka.

Rusi so zanimivi

Dr. Jure Knez: »Delati z Rusi je prav noro. So odlični, zelo iznajdljivi inženirji, ki v okviru svojih omejitev delajo čudeže. Znane so zgodbe, ko so Američani izumljali pero pod pritiskom za uporabo v vesolju, kjer klasična peresa pač ne delujejo, ker ni gravitacije, medtem pa so Rusi vse skupaj poenostavili in preprosto pisali – s svinčnikom.

Najboljša zgodbica je, ko se na WC-ju srečata ruski in ameriški študent. Ruski študent si ne umije rok, in ga ameriški študent vpraša: »Ej, a tebe niso naučili, da si po potrebi umiješ roke?« Rus pa mirno odgovori: »Mene so naučili, da ne uriniram po rokah.« No, vedno me je zanimalo, ali so te zgodbe resnične.

Po toliko letih dela z Rusi sem ugotovil, da je vse res.

Enkrat je na sejmu k nam pristopil nam nepoznani bradati moški in povedal, da so se odločili za nakup petih instrumentov. Na vprašanje: »Super, za kaj jih boste pa uporabljali?« je odgovoril: »Poslali jih bomo na Mednarodno vesoljsko postajo.« »Hm, instrumenti nimajo testov za uporabo v vesolju,« povemo. On pa se samo prešerno nasmehne: »Don’t worry, Jure, it will work. «

Še danes ne morem verjeti, da je prav zares – delovalo. Noro …

Prihodnji teden: Proizvodnja in borovničke v hribih

Petra Škarja

iz knjige Akrobati /založba 5ka/

 


 

Prejšnji članekIzbrali so podjetje MAORI
Naslednji članekPerkmandeljc v Zagorju dobil svoj kip