Na današnji dan je leta 1964 v Ljubljani umrl slovenski učitelj in surdopedagog (strokovnjak za delo z gluhimi in naglušnimi) Jože Zakovšek.

V Zasavju se bo tudi danes dogajalo, predvsem so aktivni v mladinskih centrih. Gavro Quartet v Trbovljah, zvočne kopeli v Zagorju in Pero Lovšin v Hrustljavi skušnjavi, v Hrastniku pa marionetna predstava Janko in Metka. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 9. december 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sprva povsod oblačno, rahlo sneženje bo dopoldne tudi na vzhodu ponehalo. V zahodnih krajih se bo popoldne jasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 0, najvišje dnevne od 0 do 3 °C.

Jutri zjutraj bo oblačno s padavinami, meja sneženja bo sprva na okoli 600 m, nato se bo dvigala, po nekaterih nižinah bo možna poledica. Čez dan se bo delno razjasnilo. V ponedeljek se bo od zahoda oblačnost povečala, nekaj jasnine bo v severni in vzhodni Sloveniji. Ponekod bo zapihal jugozahodnik, topleje bo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore. Popolna zapora je vsako soboto med 7.30 in 17. uro. Obvoz za vozila do 3,5 tone je preko Vač, za vozila nad 3,5 tone na relaciji Zagorje – Trojane – A1 (Trojane – Šentjakob) – Litija.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Pazite: posebej je urejena pešpot zaradi zapore hodnika za pešce.

Na regionalni cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja je do 31. decembra oviran promet zaradi komunalne in prometne ureditve.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9.30 do 10.30 ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Svea (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni predvidenih odklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje

Mamin zmaj

Ob 10.30 bo v kino dvorani Delavskega doma Trbovlje predstava za otroke starosti 3 leta in več. Igra Hiša otrok in umetnosti ter Lutkovno gledališče FRU-FRU.

V predstavi spoznamo deklico in njeno mamo. Deklici se zdi, da je njena mama posebna, ker v njej živi zmaj. Zmaju ni všeč, ko deklica popacka kavč z marmelado, razbije skodelico ali razreže mamino novo obleko. Takrat se zmaj jezi ter bruha ogenj. Mamo pa zato močno peče v trebuhu in na glas kriči. A vendar mama pravi, da se je svojega zmaja že malo naveličala in da ga bosta, ko bo deklica tako velika kot ona, skupaj spustili in poslali na luno.

Zmaj je v predstavi predstavljen kot metafora za jezo. Prikaz jeze skozi lik zmaja otroku na nevsiljiv način predstavi, da so čustva del življenja vseh, tudi odraslih. In sami smo odgovorni, kako s svojimi zmaji sobivamo.


Društvo Marionetno gledališče Jurček

Janko in Metka

V Delavskem domu v Hrastniku bo danes ob 16. uri marionetna predstava Janko in Metka v izvedbi Marionetnega gledališča Jurček.

 


MC ZoS

Narava sproščanja

MC Zos vabi danes ob 18. uri v dvorano Mladinskega centra Zagorje na dogodek z naslovom Narava sproščanja. Dogodek vodita Blaž Kavčič in Urška Pavlovič, trajal bo 2 uri.  Pripravljajo sproščujoč dogodek, ki nas v tem obdobju lahko podpre pri boljšem počutju na vseh nivojih. Zvočna kopel nas s svojimi vibracijami popelje v globok mir in sproščenost. S pomočjo tibetanskih pojočih skled se boste najprej umirili in s 30-minutno zvočno kopeljo pripravili na ustvarjalni proces. Zvočna kopel poteka v ležečem položaju na blazinah. Zaradi lažje organizacije je potrebna prijava.


ZMŠT

Gavro Quartet

ZMŠT in območna izpostava JSKD Trbovlje v Klubu ZMŠT danes ob 20. uri organizirata jazz koncert mednarodne zasedbe Gavro Quartet,  ki ga vodi kitarist Tilen Gavranovič. Ukoreninjen v bogati tradiciji jazza, skupina splete glasbeno tapiserijo, ki presega žanre. Milošev Kostarjev čutni saksofon, Tinov Džaferovićev resonančni kontrabas in ritmično bobnanje Andreasa Reisenhoferja se stekajo v očarljivo fuzijo jazza z eklektičnimi vplivi.


Hrustljava skušnjava Zagorje

Pero Lovšin

V Hrustljavi skušnjavi v Zagorju bodo danes ob 20. uri pripravili prijeten glasbeni večer z rok legendo Perom Lovšinom v glavni vlogi.

 

 


Cerkev Sv. Martina

Slavilni večer

V cerkvi sv. Martina v Trbovljah pripravljajo ob 19.45 uri slavilni večer.


Delavski dom Zagorje

Art Kum

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je odprta likovne razstave Art Kum 2023. Razstavljali bodo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razgoršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.


Delavski dom Trbovlje

Razstava ob dnevu svete Barbare

V prostorih Delavskega doma Trbovlje je odprta tradicionalna razstava ob dnevu Svete Barbare. Svoje umetnine bosta razstavljali Pika Gačnik in Marjeta Hribar. Pika Gačnik se v svojem delu osredotoča na grafiko ter poglobljeno raziskuje področje alternativnih grafičnih tehnik globokega tiska – kolagrafijo ter grafiko razširjenega polja. Avtorica se na razstavi predstavlja s serijo grafik Kuolmografija. Mednarodno priznana umetnica Marjeta Hribar s svojim delom predstavlja slovensko dediščino in predvsem premog na nov, kreativen način, ki je usmerjen v trajnostno prihodnost.

Razstava bo na ogled do 17. decembra, v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure. Galerija bo v soboto, 9. decembra, odprta od 16.00 do 17.00. Lahko si jo ogledate tudi po predhodnem dogovoru na številki 051 626 296.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Humanitarna akcija

V Knjižnici Toneta Seliškarja poteka od 22. novembra do 18. decembra humanitarna akcija. V sodelovanju z Rdečim križem Sloveniji – Območnim združenjem Trbovlje zbirajo drobne sladke pozornosti, hrano z daljšim rokom uporabe za trboveljske otroke in njihove družine. Veseli bodo tudi prostovoljnih denarnih prispevkov.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v decembru na ogled razstava osnovnošolskih likovnih del z rudarskega natečaja RMED.

V knjižnici v Kisovcu je decembra na ogled razstava likovnih del Jane Borštnar, članice skupine Liki.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Delavski dom Trbovlje – kino

Tačke na patrulji

ob 17. uri

Ameriška sinhronizirana animirana pustolovščina, izvirni naslov PAW Patrol: The Mighty Movie (2023), režija  Cal Brunker, scenarij Cal Brunker, Bob Barlen, Shane Morris

Znova se bomo potopili v animirani svet priljubljenih junakov na štirih tačkah z novimi dogodivščinami v animirani akcijski avanturi Tačke na patrulji: Silni film. Reševalni kužki tokrat dobijo supermoči in postanejo mogočni kužki, moči pa bodo morali obvarovati pred zlobneži.

Ko čarobni meteor strmoglavi na mesto Adventure City, da reševalnim kužkom supermoči in jih spremeni v mogočne kužke! Za najmanjšo članico ekipe Skye so njene nove moči uresničitev sanj. A stvari se obrnejo na slabše, ko glavni tekmec kužkov Humdinger pobegne iz zapora in se spoprijatelji z Victorio Vance, noro znanstvenico, ki je obsedena z meteorji, da bi ukradla supermoči in se spremenila v superzlobneža. Ker usoda mesta Adventure City visi na nitki, morajo mogočni kužki zaustaviti superzlobneže, preden bo prepozno. Skye pa se bo morala naučiti, da lahko tudi najmanjši kužek naredi največjo spremembo.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Jože Zakovšek

Na današnji dan je leta 1964 v Ljubljani umrl slovenski učitelj in surdopedagog (strokovnjak za delo z gluhimi in naglušnimi) Jože Zakovšek. Rodil se je 26. novembra leta 1910 v Zagorju ob Savi. Zaradi delovanja v OF so ga Italijani odpeljali v taborišče Gonars. Po vrnitvi je bil od konca 1943 član KPS Ljubljana – center, ponovno so ga aretirali in poslali v koncentracijsko taborišče Dachau, preživel je in dočakal osvoboditev taborišča. Do leta 1964 je tudi predaval zgodovino razvoja surdopedagogike na oddelku za defektologijo Višje pedagoške šole, ki so ga na njegovo pobudo ponovno odprli. Velike zasluge ima za izgradnjo novega Zavoda za usposabljanje slušno in govorno prizadetih na Vojkovi ulici v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPumptrack Hrastnik
Naslednji članekNa današnji dan: Jože Zakovšek