Tia Tanja Živko se poteguje letos v izboru Mladi upi 2023 (povezani so z oddajo Slovenija ima talent) za to, da bo lažje segla do zvezd. Kdo je Tia Taja Živko in zakaj navijamo zanjo?

Najprej je treba zapisati, da je Tia Tanja Živko hči znane trboveljske tekačice Anice Živko, ki je v Trbovljah in kasneje v Celju tlakovala izredne uspehe v tekih na dolge proge. Danes je Anica mojstrica hipnoze, atletska trenerka, po osnovni izobrazbi dipl. inž. strojništva in dipl. ekonomistka, uspešno deluje v tekaški šoli Živko. Tia Tanja ima izjemne atletske gene, saj je bil njen oče Romeo Živko prav tako izjemen atlet in danes uspešen atletski trener. In hčera je šla po stopinjah, pravzaprav po tekaških poteh mame in očeta.

Tia Tanja živi z družino v Celju, vrsto treningov pa naredi tudi na maminem (Anica Živko, Babič) domačem Rudarju. V Trbovljah je v zadnjih nekaj letih atletika izjemno napredovala. V skupini odličnih trboveljskih mladih atletov trenira tudi Tia Tanja, saj njen brat Robert vodi skupino izjemnih tekačev in šprinterjev v Trbovljah.

Izjemni kadetski in mladinski uspehi

Kot pionirka v kategoriji U16 je v predlanski sezoni porušila dva državna rekorda, zmagala na vseh prvenstvih, kjer je nastopala, na koncu sezone pa osvojila častni naslov Naj atletinje Slovenije v svoji kategoriji. Med mlajšimi mladinkami U18 je prvič stopila na mednarodno sceno, lani je postala balkanska prvakinja v teku na 1500 m, osvojila 6. mesto na evropskem prvenstvu v Jeruzalemu ter 5. mesto na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Banski Bystrici. Letos je postavila nova državna rekorda v kategoriji U18, na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru je osvojila bronasto medaljo in državni rekord izboljšala 5 sekund. Ubranila je tudi naslov balkanske prvakinje. Letos je podrla kar 7 rekordov, sezono pa zaključila z naslovom državne prvakinje v krosu na 3000 m za mlajše mladinke v Murski Soboti.

Cilji

Prvi cilj za naslednje leto je norma za svetovno prvenstvo U20, v Peruju, v prihodnje pa bi rada nastopila in tudi zmagala na olimpijskih igrah, želi si podreti svetovni rekord na 1500 m in biti vzornica mlajšim generacijam atletov.

Atletinja Tia Tanja Živko je dijakinja 3. letnika Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije (program medijski tehnik) v Celju, ima status kategorizirane športnice perspektivnega razreda, je članica AD Kladivar Celje in reprezentantka Slovenije. Njena atletska disciplina je tek na 1500 metov, a kot pravi, uživa tudi na krajši razdalji (800 m).

Živko = zmaga

Izjemno odločnost in športno disciplino je očitno podedovala po starših, nekdaj vrhunskih atletih: »Po mojih žilah se pretaka kri zmagovalcev. Moja mama je večkratna državna prvakinja in rekorderka v dolgih tekih, prav tako moj oče, ki je bil sinonim za zmagovalca na področju jugovzhodne Evrope. Tako je danes priimek Živko enako, kot če rečeš ‘zmaga’. Oba sta danes tudi moja trenerja. Atletiko pa je treniral tudi moj brat, ki je danes ravno tako trener,« pravi Tia Tanja.

Kot sama pravi, je na poti do uresničitve sanj ne bo nič ustavilo. Vsekakor bi bila izjemno hvaležna za finančno podporo, ki bi ji še posebej prav prišla za financiranje dragih priprav v toplejših krajih.

Mladi upi

Družbeno odgovorni projekt Mladi upi, ki ga vodi Zavod Vse bo v redu je namenjen mladim, nadarjenim posameznikom, ki se šele prebijajo na vrh in se zato težje potegujejo za profesionalna ali sponzorska sredstva za razvoj svojega talenta. Organizatorji so k sodelovanju vabili mlade, talentirane športnike, kreativne umetnike, nadarjene in pronicljive znanstvenike ter mlade slovenske para-športnike. S projektom će nekaj let nagrajujejo mlade, ki so predani svojemu delu in jim želimo ponuditi oprijemljivo podporo ter pomoč pri razvoju znanja, ambicij in talenta.

Izbor

Strokovna komisija je izmed vseh prejetih prijav, ki so ustrezale pogojem razpisa in v okviru razpisnih meril v prvem delu razpisa izbrala ožji krog finalistov. V drugem krogu razpisa bo razpisna komisija na osnovi razpisnih meril izmed ožjega kroga finalistov izbrala prejemnike finančne podpore. Svojega zmagovalca in s tem prejemnika finančne podpore pa boste lahko izbrali tudi vi. Vabimo vas, da glasujete za Tio Tanjo Živko, ki s ponosom nosi tudi zasavske korenine. Brez knapovske trme bi težko tako uspešno tekmovala v vzdržljivostnem teku.

Glasovi in zmaga bi Tiji Tanji pomenila ogromno, saj bi lahko uresničila odlične priprave za nove uspehe na mednarodnih prizoriščih. Za Tio Tanjo Živko lahko glasujete vsak dan enkrat še do 13. decembra do 15. ure preko linka (stisnete srček, ki se obarva rdeče in glas je v tem dnevu zagotovljen). Glasujete lahko preko računalnika, telefona, TV ali tablice, lahko tudi preko spleta. Najlažje pa je kar preko tega linka.

https://www.mladi-upi.si/…/predstavitev/tia-tanja-zivko

Savus

Foto: Mateja Jordovič Potočnik


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Jože Zakovšek
Naslednji članekDecember v parku dr. Janeza Drnovška