Po dveh letih zastoja zaradi epidemije kovida so v soboto, 16. septembra, planinke in planinci PD Trbovlje skupaj z Občino Prebold kot pokroviteljem ponovno pripravili tradicionalno srečanje Savinjčanov, Zasavčanov in Laščanov na Mrzlici.

Kljub lepemu vremenu, primernemu za sprehode v naravo, se je prireditve udeležilo manj ljudi, kot smo pričakovali. Manjkali so tudi nekateri povabljeni župani oziroma njihovi zastopniki.

V kulturnem programu je imel osrednjo vlogo Pihalni orkester iz Prebolda. Prisotne udeležence srečanja sta nagovorila podpredsednik PD Trbovlje Bojan Gorjup in župan Občine Prebold Marko Repnik. Oba sta v svojih nastopih opisala del zgodovine prireditve in njen namen ter izpostavila vrednote in tudi koristi, ki jih človeku prinaša planinska dejavnost.

Zelo dopadljiv in edinstveni dogodek v programu je bila podaritev in postavitev klopce prijateljstva, ki jo je župan občine Prebold podaril PD Trbovlje in so jo postavili na travnik pod vrhom Mrzlice s pogledom na kočo. Upamo, da bo ta klopca vzpodbudila številna nova prijateljstva med planinci in tudi ostalimi ljudmi. Med in po prireditvi se je na klopci želelo fotografirati veliko ljudi. Glede na vse hitrejše izgubljanje pravih človekovih vrednot je ta dogodek dokaz, da planinci še vedno gojimo pozitiven odnos do vrednot, ki ljudi povezujejo in med njimi tkejo nova prijateljstva.

Na prireditvi je sodeloval tudi odsek varuhov gorske narave in gorskih stražarjev PD Trbovlje, ki je imel postavljeno stojnico z različno planinsko opremo in strokovno ter propagandno literaturo. Tri mentorice mladinskega odseka PD Trbovlje pripeljale 20 otrok, ki so uživali v naravi  in na otroških igralih ter izpolnjevali rubrike v svojih planinskih dnevnikih.

Kod gosti že nekaj let na srečanju sodelujejo tudi člani veteranske organizacije Sever. Tudi letos je bilo na prireditvi okrog 20 članov Zasavske organizacije Sever. Po zaključku programa je sledilo prijateljsko druženje ob glasbi. Za hrano in pijačo smo poskrbeli oskrbnik koče in planinke ter planinci PD Trbovlje.

Za nami je še eden lep in zanimiv dan na katerem so bila stkana nova dolgotrajna prijateljstva. Tega smo veseli, zato vsem današnjim udeležencem prireditve in tudi tistim, ki jih letos ni bilo kličemo: Nasvidenje drugo leto!

Bojan Gorjup

Foto: Bojan Gorjup