sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Dober sok, rezi koščičarjev

Prihaja čas spravila sadja, zato je potrebno osvežiti poznavanje osnov kletarjenja. S takšnim namenom so se člani Sadjarskega društva Hrastnik v ponedeljek, 14. septembra, srečali na predavanju.

V svojo sredino so povabili Tadejo Vodovnik Plevnik, specialistko za vinarstvo z javne službe za kmetijsko svetovanje Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Poudarila je, da je osnova dobrega sadnega vina (po naše jabolčnika, hruševca, …) zdravo sadje, katerega uporabimo v ustrezni zrelosti. Seveda pa procesa ne smemo prepustiti naključju: prav je, da nam pri ustrezni temperaturi fermentacije pomagajo dodane žlahtne kvasovke in hrana za kvasovke. Spomnila nas je tudi na pravočasen pretok. Zaradi aktualnih epidemioloških razmer so ji tokrat prisluhnili kar na dvorišču gasilskega doma v Čečah.

Pred dvema tednoma pa so se srečali na Sadjarski kmetiji Rožej, kjer so se učili rezi koščičarjev pod vodstvom Alenke Caf, specialistke za sadjarstvo z javne službe za kmetijsko svetovanje KGZS- Zavoda Ljubljana.

Foto: Janja Žagar

Previous article
Next article

Isti avtor