Na trboveljskem stadionu Rudar v petek, 10. maja, pripravljajo že osmi Humanitarni zasavski tek. Igor Gošte in Sabina Karaman bosta za dober namen pretekla 120 kilometrov, pridružili pa se bodo lahko tudi ostali.

S pomočjo športa organizatorji že več let zbirajo denar za socialno ogrožene Zasavke in Zasavce. Letos tek organizirajo Igor Gošte, Sabina Karaman, Zavod za šport Trbovlje, Športno humanitarno društvo Čovek in DPM Trbovlje.

120-kilometrskega podviga se bo, kot vsakič doslej, lotil Igor Gošte. Letos se mu bo pridružila tudi Hrastničanka Sabina Karaman, za katero bo to prvi daljši tek po poškodbi mišice. Mitja Duh, ki ravno tako pogosto teče za dober namen, bo tokrat ob stadionu skrbel za utrujene mišice tekačev, ki bosta s tekom začela okrog šeste ure zjutraj, zaključila pa, po predvidevanjih Igorja Gošteta, šele pozno zvečer. Za tiste, ki si težko predstavljate, kako izgleda 120 kilometrov teka – Gošte in Karaman bosta na trboveljskem Rudarju odtekla 300 krogov.

Letos bodo s prostovoljnimi prispevki zbirali sredstva za tri socialno ogrožene družine iz Zasavja. Vse tri družine so izbrali ob pomoči zasavskih območnih združenj Rdečega križa Slovenije.

Poškodovana streha, bolni otroci

V Hrastniku so za prejemnico zbranih sredstev izbrali družino deklice, ki hodi v prvi razred osnovne šole in potrebuje pomoč pri prehrani, saj ima inzulinsko črpalko. V družini je zaposlen samo oče, imajo pa še eno hči.

Trboveljska družina šteje pet članov, med katerimi sta tudi dvojčka, stara dve leti in pol. Dvojčka imata že od začetka težko življenje, saj sta se rodila prezgodaj in imata zaradi tega že od rojstva težave z zdravjem. Eden od njiju ima cerebralno paralizo.

Družini iz Zagorja je januarja letos umrl oče. Otroka obiskujeta OŠ dr. Slavka Gruma, mamica pa občasno dela v zagorskem VDC. Prej so živeli z očetovo invalidsko pokojnino in socialnimi transferji, po očetovi smrti pa se bo verjetno ta skromna vsota še znižala. Živijo v hiši, ki jo je v februarski ujmi poškodovalo padlo drevo.

Sredstva že zbirajo preko nakazil na bančni račun DPM Trbovlje (SI56 6100 0001 9204 698; sklic SI00 01-2019; namen: humanitarni tek 2019), 10. maja pa bodo prisotne tudi prostovoljke DPM, ki bodo pobirale startnino na teku v obliki prostovoljnih prispevkov. Za razliko od Igorja Gošteta in Sabine Karaman, ki sta si zadala 120 kilometrov, bodo ostali udeleženci pretekli toliko, kolikor bodo pač zmogli.

Na dosedanjih tekih so običajno zbrali nekje med 2000 in 3000 evrov, vsega skupaj pa že približno 40.000, je povedal Gošte. Tudi denar, zbran na teku, bodo nakazali na omenjen transakcijski račun, vsaka od družin pa bo prejela natanko tretjino zbranih sredstev.

Savus

Na fotografiji utrinek z lanskega Humanitarnega zasavskega teka. Foto: StaR