Žolč je izloček hepatocitov in nastaja v jetrih. Sestavljen je iz vode, žolčnih kislin, soli, elektrolitov, žolčnih barvil, holesterola. Je edini prebavni sok, ki ne vsebuje encimov. Žolč je nujen za presnovo maščob, nekaterih vitaminov in odstranjevanje nekaterih odpadnih snovi iz telesa.

Žolčni kamni najpogosteje nastanejo, ko se vsebnost žolčnih kislin zmanjša, količina holesterola pa povečuje. Del holesterola tako kristalizira in se odlaga v žolčniku ali žolčevodu. K nastanku kamnov lahko vpliva tudi motnja krčenja žolčnika. Najpogosteje so kamni torej holesterolni  (čisti ali mešani; 70 – 80%), redkejši pa so pigmentni kamni iz kalcijevega bilirubinata. Število bolnikov z žolčnimi kamni narašča. Pogosteje se pojavljajo po 40. letu, pri ženskah, sladkornih bolnikih, bolnikih s celiakijo in bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo. Debelost povečuje nevarnost za žolčne kamne zaradi povečanega vnosa in sinteze holesterola, po drugi strani pa shujševalna kura razmere lahko še dodatno poslabša, ker zaradi stradanja ni praznjenja žolčnika.

Pri večini ljudi žolčni kamni ne povzročajo zaznavnih težav in jih odkrijejo pri rutinskem ultrazvoku trebuha. Lahko pa so simptomatski – prisotnost krčev, bolečine, slabost, bruhanje, zgagi podobni simptomi, slaba prebava, napenjanje, spahovanje.

Bolnikom, ki imajo težave zaradi žolčnih kamnov je najpogosteje svetovana operativna odstranitev žolčnika s kamni in upoštevanje stroge diete. Posledice premikanja žolčnih kamnov so krči ali kolike, ki nastanejo, ko se žolčni vodi ali žolčnik nenadoma raztegnejo in nato skrčijo, ker telo želi odstraniti žolčni kamen. Bolnik občuti bolečino pod desnim rebrnem lokom, ki pogosto izžareva tudi v trebuh in desno ramo. Krči običajno trajajo nekaj minut, lahko pa tudi nekaj ur. Bolečina popusti, ko se kamen premakne nazaj v žolčnik ali naprej v skupni žolčevod.  Bolečine se lajšajo z zdravili za ublažitev krčev žolčnika (spazmolitiki) in bolečin (analgetiki). V primeru hudih bolečin in bruhanja oz. če bolečine trajajo več kot 6 ur, pa je potreben obisk zdravnika. Pri vseh bolnikih, pri katerih se pojavijo klinične težave, pa tudi pri nekaterih drugih skupinah bolnikov (sladkorni bolniki, bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, …) je potrebna operativna odstranitev žolčnika.

Kljub operativnem posegu je potrebno, tako kot pri prvih zaznanih težavah, prilagoditi življenjski slog. Svetuje se dieta, ki je v akutnem obolenju žolčnika in neposredno po napadu stradalna in postna. Svetuje se le uživanje čaja – lahko tudi do 2 dni. Po čajni pavzi preidemo na strogo dieto – postopno se začne uživati sluzaste juhe (razkuhan riž na vodi, kostna juha, razkuhani ovseni kosmiči). Uporablja se malo maščob in sladkorja. V izboljšanem stanju se lahko preide na blažjo žolčno dieto – lahko se uživa krompir, kuhano mlado meso, malo maščob. Še vedno se izogiba težjim jedem in kvašenemu testu. Po nekaj dnevih pa lahko bolnik preide na trajno varovalno dieto – uravnoteženo prehrano z dovolj sadja in zelenjave ter beljakovin. Bolnik naj uživa tisto hrano, ki jo najbolje prenese.

Prepovedana živila vključujejo zelo mastno meso, ribe, perutnino, gos, purana, jetra, slanino, konzervirano meso, rumenjak, polnomastno mleko, smetano, jedi z veliko maščob, suho sadje, oreščke, vse ostre začimbe.

Dovoljen je kruh, žitni izdelki, riž, krompir, testenine brez jajc, razne vrste pustega mesa, posneto mleko, zelenjava, stročnice v majhnih količinah, sadje in kompoti.

Za učinkovito blažitev žolčnih težav se lahko v lekarni kupi zdravilo rastlinskega izvora, ki vsebuje naravne terpene, raztopljene v olivnem olju.

Izključno jemanje grenkih drog (pegasti badelj, artičoka) naj ne bi bilo priporočljivo, saj pospešuje tvorbo žolča in njegovo izločanje v dvanajstnik. Pri tem pa lahko povzroči zamašitev žolčnih izvodil in poveča tveganje za nastanek vnetij.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji članekGre zares, to je gala ples!
Naslednji članekSovretova nagrada Županiču