Na prvo decembrsko soboto, dva dni pred godom svete Barbare, ko bo zunaj naletaval prvi sneg in se nam bodo noski barvali rdeče, takrat … takrat se ponovno odpravimo na lov na črno zlato in Perkmandeljca. V soboto, 2. decembra, bomo uživali na Zimskem jamatlonu 2023.

Jamatlon je 5,5 km dolg oviratlon v rudniškem rovu med Trbovljami in Hrastnikom. Na poti jamatlonce čaka 14 ovir, ki so povezana z delom in življenjem rudarjev.

Jamatlon ohranja rudnik v Zasavju živ. Rudarska industrijska dediščina je veliko bogastvo Zasavja in to vedno znova spoznavajo tudi udeleženci te prireditve. »Šele sedaj vem, kako težko je bilo delo v rudniku,« marsikdo (predvsem mlajši) pove, ko pride iz jame.

Zimski jamatlon je idealen za vse, ki ne marajo mraza, saj je v rudniku prijetnih 15 stopinj, ravno prav za zabavno rekreativno pustolovščino.

Perkmandeljc je že nestrpen, zato je že odprl prijave. In ne samo to! Vroče poletne temperature so stopile prijavnine, tako da do konca avgusta velja poletna, akcijska cena, le 20 evrov na udeleženca. Pa še nekaj. Med prvimi desetimi ekipami, ki se bodo prijavile do konca avgusta 2023, bo Perkmandeljc izžrebal eno ekipo, ki bo dobila že poravnano prijavnino vrnjeno. Če ne bo prijavljenih deset ekip, Perkmandeljc žrebanja ne bo opravil.

Kaj vse se bo dogajalo, vam bomo sporočili jeseni, vsekakor pa bo proga v rudniku očiščena snega, ovire bodo pripravljene, namesto vodne prhe bo morda snežilo, namesto vodne ovire pa je možno pričakovati drsalnico. Na jamatlonu je vse mogoče, tega so udeleženci tako ali tako navajeni. Mi se že veselimo zimskega druženja!!! Da o Perkmandeljcu sploh ne govorimo.

Savus

Foto: arhiv Savus