Gobarjenje je v Sloveniji zelo priljubljeno jesensko opravilo. Gobe so odlična popestritev vsakdanjega jedilnika kot glavna jed ali začimba. Ali lahko uživanje priljubljenega jesenskega gobana ali jurčka deluje zdravilno?

Gobe vsebujejo beljakovine, vlaknine, različne sladkorje, minerale in vitamine. Dejstvo je, da so vsa ta hranila v gobah žal vsebovana v precej majhnih količinah. Samo z gobami težko pokrijemo naše dnevne potrebe po hranilih. Energijska vrednost gob je primerljiva kalorični vrednosti jabolka.

Poleg sestavin s hranilno vrednostjo najdemo v nekaterih gobah tudi snovi, ki delujejo zdravilno (npr. betaglukani, nukleozidi, …). Navsezadnje je tudi penicilin – prvi naravni antibiotik, naravni produkt nekaterih gliv, ki ga je izoliral Alexander Fleming.

Uporaba gob v zdravilne namene pri nas ni pogosta. Lesne gobe, ki so na Daljnem vzhodu priznane kot zdravilne, v Sloveniji veljajo predvsem za škodljivce. Najbolj znane zdravilne gobe z dokazanimi učinki so svetlikava pološčenka, užitni nazobčanec, velika zraščenka, pisana ploskocvetka, luknjač, bezgova uhljevka, resasti bradovec, zimska panjevka, bukov ostrigar, rumena drhtavka, glavatec, navadna cepilistka, kitajski bodičasti luknjičar, brazilski kukmak.

V Sloveniji pripravke iz zdravilnih gob uporabljamo le kot prehranske dodatke, kjer so posamezna hranila ali snovi iz gob v koncentrirani obliki in jih lahko zaužijemo kot kapsule, tablete ali v drugih tehnoloških oblikah.

Najpogosteje zasledimo prehranska dopolnila, ki vsebujejo svetlikavo pološčenko (ganoderma lucidum), predvsem zaradi ugodnega vpliva na naš imunski sistem. Na Kitajskem jo imenujejo goba nesmrtnosti (ling chi), Japonci pa ji pravijo desettisočletna goba (reishi).

Glavatec (Cordyceps) se v tradicionalni medicini uporablja za povečanje spolne moči, vzdržljivosti, telesne zmogljivosti ter hitrejše regeneracije po naporih. Zaradi teh lastnosti se pogosto uporablja pri športnikih.

Uživanje gob je lahko zelo nevarno, zato morate biti zelo pazljivi, katere gobe nabirate in uživate. Uživanje strupenih gob (npr. zelena mušnica) lahko povzroči zastrupitve. Ob uživanju surovih gob shiitake lahko pride do pojava hudega kožnega izpuščaja, ki prizadene celo telo (dermatitis). Večina zastrupitev z gobami se začne s slabostjo, bruhanjem in drisko. V primeru težav po zaužitju gob je potrebna takojšna medicinska pomoč. Nekatere gobe niso strupene, so pa neprebavljive za ljudi, zato niso primerne za našo prehrano. Zaradi tveganj za zdravje gob nikakor ne dajte jesti dojenčku.

Naj vas oglaševalci izdelkov z gobami ne zavedejo o zdravilnih učinkih in varnosti izdelkov. Na vprašanje, katere kakovostne izdelke, ki vsebujejo gobe, izbrati, vam bomo pomagali odgovoriti v naši lekarni.

Marko Jurič, mag. farm

Lekarna Pušnik

PR objava