sreda, 17 julija, 2024

Iz te kategorije

Zdravila in nosečnost

Nosečnost je prav gotovo obdobje, ki je nekaj posebnega in je ne smemo jemati za nekaj samoumevnega. To velja tako za prehranjevanje kot tudi za uporabo zdravil v obdobju pred zanositvijo in med nosečnostjo.

Kar mama zaužije, prejme otrok

Vsaka nosečnica se mora zavedati, da posteljica, ki omogoča direkten stik materine krvi z otrokom, ni neprepustna. Preko nje otrok prejema kisik in hranila, ki jih mati zaužije, prav tako pa prek posteljice prehajajo zdravilne učinkovine. Torej: skoraj vse, kar mama zaužije, prejme tudi otrok. Zdravila se med seboj razlikujejo po učinku, velikosti in v tem, kako je zdravilo topno v vodi in v maščobah in zato različno prehajajo v tkiva našega telesa. Tako mora zdravnik vedno pretehtati tveganje za razvijajočega otroka ob uporabi in tveganju za mamo, če redno terapijo opusti.

Omejiti zdravila med nosečnostjo

Potrebno se je zavedati, da za nobeno zdravilo z gotovostjo ne moremo trditi, da je uporaba med nosečnostjo varna, zato skušamo uporabo zdravil v tem obdobju čim bolj omejiti. Veliko informacij že imamo, a je človeško telo in njegov razvoj kljub napredku v medicini še vedno velika neznanka.

Nosečniška sladkorna bolezen

Dostikrat med nosečnostjo pride do povečane koncentracije glukoze v krvi, kar imenujemo nosečniška sladkorna bolezen. Prva izbira za zdravljenje je inzulin. Okrog 24. tedna v nosečnosti se nosečnici odredi oralni glukozni tolerančni test (OGTT). Nosečnica mora biti tisto jutro tešča. S prvim odvzemom vzorca krvi se določi vrednost glukoze v krvi na tešče. Če je vrednost nad 5,1 mmol/l, se test zaključi (postavi se diagnoza nosečniške sladkorne bolezni). Če je vrednost nižja, se izvede obremenitveni test. Pri tem nosečnica spije kozarec vode, v katerem je raztopljen sladkor, odvzem krvi se ponovi čez eno uro, 2. vzorec nato zopet čez eno uro. Če so rezultati slabši, se svetuje primerna dieta, nosečnica prav tako dobi testne lističe, s katerimi si preverja vsebnost ketonov v urinu, ki so pokazatelj dobrega oz. slabšega delovanja trebušne slinavke ali neprimerno razporejenih obrokov.

Zdrava prehrana

Včasih se zdi, kakor da zdravstveni delavci res znova in znova vrtimo isto, že slišano lajno o tem, kako je pomembna zdrava prehrana in si gremo že sami sebi malce na živce. A vredno se je potruditi za svoje zdravje in za zdravje naših otrok.

Pa ponovimo na hitro, kaj se priporoča v naših jedilnikih: polnozrnate žitarice, sadje v zmernih količinah – najbolje v dopoldan, zvečer ne, zelenjava – naj bo na jedilniku dosti kuhane ali na sopari pripravljene zelenjave, meso v zmernih količinah – cvrtje ni zdravo, priporoča se rdeče meso zaradi višje vsebnosti železa, ki je lahko dostopen v našem telesu.

Krvni tlak

O zdravljenju kroničnega povišanega krvnega tlaka v nosečnosti presodi zdravnik. Če ima nosečnica zelo povišan krvni tlak, je terapija z zdravili nujna, saj ta predstavlja tveganje za nosečnico in lahko povzroči različne zaplete, kot so ločitev posteljice, smrt otroka ter zastoj rasti v maternici.

Depresija

Nezdravljena depresija lahko negativno vpliva na nosečnico in otroka, a če zdravnik presodi da so zdravila potrebna, bo predpisal antidepresive. Zato je priporočljivo, da spremljamo svoje počutje in skrbimo, da ohranimo dobro čustveno zdravje. Važno je, da se vso nosečnost poslužujemo različnih oblik sproščanja in gibanja, saj se med gibanjem med drugim sprošča tudi hormon sreče. Ali je to dolg sprehod v gozdu, joga, pilates, meditacija, čaj in pogovor s prijateljico … Najrazličnejše, za nosečnost varne vadbe, najdemo tudi posnete na internetu. Izberimo tistega vaditelja, ki je preverjen in ki opozori na posebnosti pri izvajanju gibov.

Okužbe

Če zdravnik presodi da gre pri nosečnici za okužbo, pri kateri je potrebno zdravljenje z antibiotiki, bo predpisal primerno zdravilo. Najpogosteje uporabljani antibiotiki v nosečnosti so penicilini in njihova uporaba v prvem trimesečju ne poveča tveganja za okvare.

Spremljanje nosečnosti

Za spremljanje nosečnosti priporočam aplikacijo Ovia Pregnancy, ki je sicer v angleščini, a vsebuje mnogo koristnih informacij o razvoju otroka, zdravju mame in otroka.

Za zaključek tokratnega nasveta vam želim, da ostanete zdravi. Okrepite svoj imunski sistem v teh hladnejših dnevih in pazite nase in na svoje bližnje.

Tjaša Cevzar, mag. farm.

Vir: Kerec Kos Mojca: Zdravila v času nosečnosti, Farmacevtski vestnik 2008;59.

Isti avtor