nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Včeraj v Zasavju 25 novih okužb

Zasavje se približuje najbolj okuženim regijam v Sloveniji. Sedaj je skupno na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih dveh mesecih 240 okuženih (meja za uvrstitev na rdeči seznam je 140). Včeraj so zabeležili 25 novih okužb, nekaj okuženih pa je včeraj prišlo iz karantene.

Od danes naprej so zaprti gostinski lokali in fitnes centri, v frizerskih in kozmetičnih salonih je lahko naenkrat največ ena stranka. Maske so obvezne tudi na prostem. Prebivalcem iz rdečih regij je prepovedan prehod v druge regije. Med izjemami so prihod na delo in odhod z dela, izvajanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana, dostop do lekarn ter zdravstvenih storitev in bolnišnic.

Iz rdeče v oranžno regijo lahko posameznik preide tudi, če je lastnik nepremičnine v oranžni regiji. Poleg tega je med izjemami potovanje v drugo državo. Izjema je še potovanje v že rezervirane turistične namestitve.

Za uveljavljanje izjem bodo državljani potrebovali dokazila, kot je veljalo spomladi za prehajanje mej občin. Prehode bo z naključnimi nadzori nadzorovala policija.

V zasavski statistični regiji je trenutno okuženih 156 oseb. Največ okuženih je procentualno v občini Litija, kjer je okuženega 0,336 % prebivalstva. Beležijo 52 okuženih. V Zagorju je ob 50 okuženih odstotek 0,304. V Trbovljah je ob 35 okužbah okuženega 0,217 % prebivalstva. Tudi v Hrastniku je okuženih že več kot 0,2 odstotka prebivalstva. Okuženih je 19 oseb, kar znaša 0,208 % prebivalstva.

V Hrastniku je po podatkih sledilnika ob 19 aktivno okuženih (včeraj so odkrili 5 novo okuženih) korono doslej prebolelo 95 oseb, umrlo jih je 12. V Trbovljah je trenutno aktivno okuženih 35 oseb (4 več kot dan prej), korono je prebolelo 51 oseb. V Zagorju je 50 aktivno okuženih (za 11 več kot dan prej), korono je prebolelo 38 oseb. V Litiji pa beležijo 52 aktivno okuženih (5 več kot dan prej), prebolelih so zabeležili 60, ena oseba je umrla.

Število okužb se je včeraj najbolj povečalo v Zagorju (za 11), povečujejo pa se tudi številke v drugih treh občinah: v Litiji in Hrastniku so odkrili po 5 novih okužb, v Trbovljah pa 4. Vse institucije in Občine še naprej opozarjajo prebivalce, da se naj držijo predpisanih ukrepov.

Savus

Foto: arhiv Savus

Isti avtor