Bavarsko mestece Marktoberdorf je bilo konec maja ponovno središče vrhunskega zborovskega petja, ki ga je ponudilo 12 izbranih zborov z vsega sveta, med njimi tudi Zbor sv. Nikolaja Litija z dirigentko Heleno Fojkar Zupančič.

18. mednarodno tekmovanje komornih zborov Marktoberdorf je potekalo od 26. do 30. maja pod pokroviteljstvom Claudie Roth, poslanke nemške zvezne vlade ter državne ministrice za kulturo in medije. Na bienalnem tekmovanju so se v kategorijah obvezni in prosti program pomerili zbori, ki so bili izbrani na podlagi poslanih živih posnetkov, predlaganega tekmovalnega programa in dveh različnih koncertnih sporedov ter dosežkov zadnjih petih let. Izbrani zbori so se poleg tekmovanja predstavili še na treh večernih koncertih, pri ekumenskem bogoslužju ter na zaključnem koncertu.

Na tekmovanju je sodelovalo devet mešanih, dva moška in en ženski zbor iz Nemčije, Finske, Slovenije, Mehike, Gruzije, Ukrajine, Indonezije, ZDA in Filipinov. Tekmovanje je ocenjevalo sedem svetovno priznanih žirantov, strokovnjakov s področja zborovske glasbe: Herbert Böck (Avstrija), Anne Kohler (Nemčija), Howard Arman (Velika Britanija), Inessa Bodyako (Belorusija), Cristian Grases (Venezuela in ZDA), Jennifer Tham (Singapur) in Romāns Vanags (Latvija). 

Zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič je iz bogate zakladnice slovenske zborovske glasbe za tekmovalni program izbrala dve skladbi slovenskih skladateljev (Tadeja Vulc Sine sole nihil sum ter Samo Vovk Ta na Solbici) za mešano zborovsko zasedbo. Na večernih koncertih so predstavili tudi nekaj slovenskih ljudskih pesmi, s čimer so ponesli slovensko ljudsko izročilo onkraj meja Slovenije.

Občutke pevcev in zborovodkinje pred tekmovanjem je povzel baritonist Samo Škrabanja: »Po dolgem času spet tekmujemo, tako da je malo vzhičenosti, ampak rabimo izzive v življenju tako na pevskem področju kot na vseh drugih.«

Zbor sv. Nikolaja Litija se je s svojima tekmovalnima nastopoma uvrstil v najvišjo kategorijo odličnih na mednarodnem nivoju in dosegel drugo mesto (ex equo z UGA Hodgson Singers ZDA). Prvo mesto je osvojil zbor Los Cantantes de Manila s Filipinov, tretje mesto pa Sophia chamber choir iz Ukrajine, ki je nedavni zmagovalec finala EGP. 

Poleg drugega mesta je slovenski zbor prejel posebno nagrado za dirigentko Heleno Fojkar Zupančič za najboljšo interpretacijo sodobne skladbe (Tadeja Vulc Sine sole nihil sum) ter posebno nagrado za najboljšo vsebino in sestavo tekmovalnega sporeda. 

Uspeh in udeležba na mednarodnem tekmovanju komornih zborov v Marktoberdorfu je za dirigentko Heleno Fojkar Zupančič in Zbor sv. Nikolaja Litija izjemno priznanje ter nagrada za trdo delo, za pevce pa edinstvena priložnost za spoznavanje specifičnih pevskih tehnik, raznolikih stilov in interpretacij zborovske literature ter priložnost za pridobitev dragocenih nasvetov na delavnici z izbranim članom žirije Romānsom Vanagsom. Tako s ponosom in z veseljem stopajo naproti novim izzivom v jubilejnem 25. letu delovanja.

Brez dvoma je Zbor sv. Nikolaja Litija na tem prestižnem mednarodnem zborovskem tekmovanju potrdil že pregovorno visok nivo slovenskega zborovskega petja v svetu. 

Estera Merljak 

Foto: Aljaž Kern